PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40043
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Efekt przemyśleń po 90 minutach ciszy w bibliotece.

(bla, bla, by nie było widać, na pierwszej stronie)

■ W odcinku 2x05 Jefferson pojawił się w zamku Mrocznego i dał Rumple’owi szklaną kulę. Rubinowych pantofelków nie zdobył, ponieważ już zostały przeniesione do innej krainy.
■ Krainy Oz musi być innym światem.
■ W Oz WWW (Wicked Witch from West – Zła czarownica z Zachodu) miała jeszcze 2 lub 3 siostry. W filmie „Oz wielki i potężny” sama WWW była początkowo Dobrą czarownicą z Północy a potem, przez Oza, przemieniła się w zieloną WWW. Obok tego była dobra Czarownica z Południa i Zła czarownica ze Wschodu ale tą ostatnią przygniótł dom Dorothy Gale w „Czarodzieju z krainy Oz” z 1939 roku.
■ Skoro tak, to w jaki sposób WWW dostała się do Zaczarowanego Lasu i czego tam szuka(ła)?
■ Kim są jej siostry?
■ Mamy poznać do końca sezonu jeszcze dwie osoby w drzewie genealogicznym Henry’ego Mills. Po śmierci (???) Piotrusia, czy WWW mogła by być młodszą siostrą Reginy?
■ Skoro WWW nosi taką samą sukienkę jak Regina z odcinka 1x17 „Hat Trick” to znaczy, że mają wspólną historię, czy tylko WWW przejęła zamek Złej Królowej?
■ Czy WWW została w Zaczarowany Lesie ponieważ ochroniła ją tarcza Cory, czy była w Storybrooke?
■ Właśnie w promo do odcinka 3x12 wspomniano, że „nowy złoczyńca przeprowadzi inwazję na Storybrooke”. Skoro tak to czy WWW stworzyła zupełnie nową klątwę, wiedząc co nieco o starej? Czy możliwym jest, by sam Rumple współpracował z nią opracowując swoją Mroczną Klątwę?
■ Skoro WWW stworzy nową klątwę, to kogo poświeci by się zrealizowała: ukochanego, dziecko czy rodzica?
■ Po co miała by / chce stworzyć od nowa Storybrooke?
■ Czyżby wysłała kogoś do Śwata Bez Magii, ale po jakimś czasie zmieniła zdanie i chciała tą osobę poszukać?
■ Wspomniano też o istnieniu Czarnej Wróżki i Czarnej Różdzki, którą kiedyś posiadała. Została jej odebrana wraz z wygnaniem na jakie została skazana przez Niebieską Wróżkę. Swoją drogą, świetne nawiązanie do Potterowskiej Elder Wand / Berła Śmierci. Wracając… Czy WWW była Czarną Wróżką? Jeśli tak to musiała by być starsza lub równa wiekiem z Rumpelstiltskinem, który w momencie rzucenia Mrocznej Klątwy miał około 300 lat.
■ Jeśli jednak tak by było, wykluczało by to WWW jako siostrę Reginy, ale nie jako jej krewną. Nie wiemy nadal kto jest matką Cory, która sama ma się jeszcze pojawić. Może WWW straciła swą pozycję częściowo przez romans z młynarzem, z którego zrodziła się Cora?
■ Ostatnie pytanie, które poznamy w finale całego sezonu, jak WWW stała się zła? Rumpel przez sztylet Mrocznego, Regina z powodu zdrady Śnieżki i straty Daniela, Cora po tym jak wyrwała sobie serce a Pan/Malcolm… dlatego, że wielbił samego siebie i chciał być zawsze beztroski. Co będzie powodem przy Złej Czarownicy z Zachodu?

Czekam na opinie.

michu1945

tobie to naprawdę musi się nudzić..

ocenił(a) serial na 10
michu1945

To trochę nie o WWW (spoko skrót:D) ale w trakcie czytania twojego postu naszła mnie myśl że skoro drzewko rodzinne Henrego ma się rozrosnąć, a ja wolałbym opcję ze WWW nie jest jej częścią to może rodziną okaże się Roszpunka? A to Cora ją uwięzi skoro ma się pojawić? Co o tym myślisz?

koperekp1

Uwięziła - czas przeszły - jak już, bo nie żyje. W OUaT wszystko, oprócz wskrzeszenia zmarłych, jest możliwe. [nie dotyczy wydarzeń z odc. 3x11 i Rumple'a]

ocenił(a) serial na 10
michu1945

napisałem w formie przyszłej bo tego jeszcze nie widzieliśmy. Chodziło mi ze to uwiezienie Roszpunki zobaczymy w fleshbakach za życia Cory rzecz jasna
Raczej ta zasada obejmuje też Rumpla jak i innych głównych, chodzi bardziej o to że ciała nie pokazali a jak nie ma ciała to jest nadzieja;D

koperekp1

To tak.

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Szkoda, że za życia Cory pokażą Roszpunkę. Mogła być teraz więziona przez Zieloną Czarownicę. A dzięki jej włosom, wiedźma przygotowywałaby dla siebie eliksir długowieczności i młodości. Oczywiście szlachetna Śnieżka wraz z Księciem uwolniłaby Roszpunkę :P.

no_bo_co

"Szkoda, że za życia Cory pokażą Roszpunkę.(....)"

Że co? My nic nie wiemy: ani z jakiego okresu dadzą retrospekcje Roszpunki, ani gdzie ona jest. G-D-Y-B-A-M-Y oraz T-E-O-R-E-T-Y-Z-U-J-E-M-Y, ale twój post można odczytać jako coś potwierdzonego. Jeśli coś masz, jakieś info, to proszę, podziel się.

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Zmyliła mnie wypowiedź koperekp1 "Chodziło mi ze to uwiezienie Roszpunki zobaczymy w fleshbakach za życia Cory rzecz jasna."

no_bo_co

Spoko. Nasza wspólna wina. Było minęło + PRZEPRASZAM za mój ton.

michu1945

Jedną z osób, które mają się pojawić jest rodzeństwo Emmy (nadal próbuję to przetrawić - rodzice są w jej wieku, o ile nie młodsi, bo czasu klątwy nie liczymy, teraz decydują się na drugie dziecko, a co jak ono zapyta w przyszłości "mamusiu, dlaczego Emma jest w twoim wieku i ma już syna?"). Moje pytanie, czy wiadomo, czy to dziecko liczy się jako jedna z tych dwóch osób, czy nie?

michu1945

Rubinowe pantofelki zostały też chyba wspomniane przez Neala w 3x03, kiedy kazał Mulan i Robin Hoodowi pomóc mu dostać się do Emmy.

Oczywiście, że Oz to nowa kraina i mam wieeeelką nadzieję, że szybko ją poznamy ;D A jeśli chodzi o WWW to ona MUSI być jakoś połączona z Reginą. Przeszłością lub więzami krwi. W przeciwnym wypadku nie przywłaszczyłaby sobie jej zamku i strojów, tak mi się wydaje...

Jeśli chodzi o Storybrooke to nie mam pojęcia co planują twórcy. Cieszę się tylko, że to miasteczko jakoś przetrwa :) Bo wydaje mi się, że dali nam dość jasny sygnał, że miasto naprawdę zniknęło. Mam tu na myśli czerwoną linię, którą widzimy znikającą najpierw od strony zewnętrznej (Kiedy Henry patrzy do tyłu) a potem JESZCZE RAZ ale tym razem od strony SB.

Ja mam jeszcze taką małą teorię... :) A co jeśli WWW rzuciła klątwę na naszych bohaterów w EF, która będzie działać na tej samej zasadzie, tyle, że tym razem to ona będzie taką Reginą. To ona będzie wszystko pamiętać, a Regina, jak wszyscy inni również będzie ofiarą klątwy. Wtedy słowa Haka nabierają znaczenia. "Twoja rodzina jest w wielkim niebezpieczeństwie." Może jemu udało się uniknąć jakoś nowej klątwy i chce ściągnąć Emmę-savior'a do nowego Storybrooke, by ponownie ich ocaliła/ przywróciła im wspomnienia. (W takim wypadku to on jest nowym Henrym :pp) No i może tym razem, już od razu przekraczając granicę miasta, na nowo przypomni sobie kim jest, i nie będzie musiała przechodzić przez proces "wierzyć, czy nie wierzyć" jeszcze raz :P

cathrine00

Twoja teoria trzyma się kupy:) Pasowałoby pytanie Belle i wkurzenie Reg z trailera:)
I niech już wreszcie Emma spyknie się z Hookiem....

ocenił(a) serial na 8
Qwertyna71

Właśnie pytanie Belle nie pasowałoby. Według teorii catherine00, WWW sprawiła że wszyscy pozapominali, a tylko ona wszystko pamięta. Jednak Belle, pytając się "czy wiesz kto nas przeklął?" daje nam jasno do zrozumienia, że zdaje sobie sprawę z tego i owego. Człowiek któremu usunięto pamięć i dano fałszywe wspomnienia raczej nie wierzy w klątwy :P

Można by oczywiście przyjąć, że pytanie Belle padnie po przełamaniu klątwy rzuconej przez WWW, ale po kiego grzyba pokazywaliby nam fragmenty z aż tak odległych odcinków?

Ja tam wciąż pozostaję przy swojej teorii, że klątwa WWW przeniosła ludzi z EF do "zrestartowanego" Storybrooke, ale nie usunęła im pamięci. Powtarzanie śpiewki z identyczną klątwą byłoby dla mnie już nudne.

Mati9319

Nie muszą to być odległe odcinki. Pomyśl, po co twórcy mięliby się znów bawić w to całe przywracanie wspomnień? To już widzieliśmy w sezonie 1. Może gdy Emma wjedzie do miasta, wszystko sobie przypomni i od razu będzie wiedziała co robić. Może po prostu pocałuje Henry'ego w czoło i klątwa zostanie przełamana? Wszyscy przypomnieliby sobie kim są, ale może nawet nie wiedzieli kto znów rzucił na nich klątwę, dlatego Belle pyta o to Emmy.
LUB
Klątwa działa na zupełnie innej zasadzie, ale na tą chwilę nie jestem w stanie wymyślić co to by mogło być ;)

ocenił(a) serial na 8
cathrine00

W sumie to może tak być :P Byle by tylko nie ciągnęło się to tak, jak nieszczęsne poszukiwania Henry'ego -,-"

ocenił(a) serial na 10
cathrine00

O rubinowych pantofelkach mówił też Kapelusznik w rozmowie z Rumplem że nie udało mu się ich zdobyć. Regina w trakcie wycieczki do Nibylandii wspomniała o Munchkinach i Złotej Drodze wiec chyba była w Oz. Wiec mamy dwójke - Rumpla i Złą Królową o których wiemy że zdarzyło im się wędrować po innych krainach i oni wiedzą o Oz. A scenarzyści w wywiadach powiedzieli ze odwiedzimy nową krainę ale w stylu z poprzednich sezonów.
Jak to złożymy do kupy to czekają nas flashbacki z wycieczki kogoś lub moze nawet obojga z w/w dwójki do Oz. I strach pomyśleć co tam wyrabiali, wiec może być że np. Regina wycięła tam jakiś grubszy numer Zachodniej Wiedzmie np. ukradła jej złoty gwizdek do kontroli skrzydlatych małp (żeby użyć ich do zabicia Snieżki of course:D ), lub ??? cokolwiek wymyślicie a wywoła żądze zemsty WWW, wiec ta zjawia się w EF z okrutnymi ociekającymi nienawiścią zamiarami.

ocenił(a) serial na 8
koperekp1

Heh, właśnie "najlepsze" jest to, że KAŻDĄ postać można podpiąć pod wątek Reginy ścigającej Śnieżkę :P

ocenił(a) serial na 10
michu1945

Jest jeszcze jedno dość istotne pytanie. Widzieliśmy WWW w zamku Reginy wiec jest w EF, ale czy przybyła z Oz sama czy z swoimi pomagierami - chodzi mi o te skrzydlate małpy sterowane złotym gwizdkiem. Ja obstawiam że tak, bo one są dość rozpoznawalnym elementem Oz i ciężko je pominąć, a i były na ilustracji w książce Henrego, nie mówiąc już o tym że walka z przydupasami WWW jest konieczna żeby nie było za łatwo:D

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Ja tak pokrótce przedstawię moje teorie.
Myślę, że WWW przybyła do EF już po rzuceniu klątwy przez Reginę. Może została wygnana z Oz i znalazła swoje nowe miejsce w EF. Zajęła pusty zamek Reginy, a co za tym idzie, jej stroje. Powiedzmy, że zaczęła się rządzić podczas ich nieobecności. Teraz kiedy nasza ekipa wróciła, WWW będzie musiała się z nimi zmierzyć w walce o władzę w EF. Powiedzmy, że stworzy sobie nową klątwę żeby się ich pozbyć lub w jakiś sposób unieszkodliwić.
Załóżmy, że ubocznym skutkiem nowej klątwy rzuconej przez WWW jest pewna luka między światami, przez którą Hookowi udało się dostać do naszego świata. Nie było wiele czasu, bo luka będąca anomalią trwała tylko przez jakiś czas.
Zakładam, że raczej jej siostry się nie pojawią, żeby nie przepełniać serialu postaciami na które potem nie ma czasu.
Jej klątwa jest inna niż klątwa Reginy, bo WWW ma inną magię - przyniosła ze sobą z Oz swoje własne zaklęcia i klątwy, specyficzne dla tamtego świata. Dlatego też nie musi nikogo poświęcać żeby osiągnąć cel. W ten sposób jest potężniejsza niż Regina, albo nawet i Rumpel. Coś w stylu, że pokonanie jej będzie wymagało czegoś ekstra.
Dlaczego jest zła? Narazie nie mam pomysłu i liczę, że twórcy wymyślą jakieś ciekawe backstory.
Po co miałaby tworzyć nowe Storybrooke? Co do tego, to właśnie jest to element, który mi nie pasuje. Chyba, że miałoby to być coś na zasadzie - ja was tu nie chcę, wracajcie sobie skąd przyszliście. Tylko to byłoby dla mnie za proste. Natomiast czemu Charmingi mieliby zostać w EF a reszta wrócić do "nowego" Storybrooke, to może chodzi o to, że oni znowu chcą grać bohaterów i walczyć z WWW u siebie, podczas gdy reszta sprowadzi wybawcę.

Takie to są moje przemyślenia :)

michu1945

Są spekulacje, że WWW jest siostrą Reginy. Tak przynajmniej twierdzi Matt Mitovich. Jego teoria opiera się przede wszystkim na info, że drzewo genealogiczne Henry'ego powiększy się o dwie osoby. (Druga z nich to oczywiście dziecko Charmingów.)

źródło: http://tvline.com/2013/12/22/once-upon-a-time-wicked-witch-regina-sister-spoiler -alert/
bezpośredni link do filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=x_iesXLJMfc#t=336 (Mniej więcej 5:30 ;p)

Na tumblrze widziałam też teorie, że to mogłaby być córka Rumple'a i Cory, co byłoby doskonałą okazją na ponowne zobaczenie naszej Queen of Hearts ;)
Osobiście jestem przekonana, że WWW zna Reginę lub ma z nią jakąś wspólną historię, bo w innym wypadku nie przejęłaby jej zamku i strojów (co widzimy na promo), więc ta teoria nawet do mnie przemawia ;)

cathrine00

Czyli, wg drugiej teorii, WWW była by przyrodnią siostrą Reginy oraz Neala i przybraną ciotunią Henry'ego Juniora?

http://troll.me/images/stifler-thumbs-up/nice.jpg

michu1945

Otóż to :)

ocenił(a) serial na 8
cathrine00

Kurde, jeśli to prawda... to czy KIEDYKOLWIEK w OUAT będzie główny villain, który nie okażę się być synem/wujkiem/matką/stryjkiem/siostrą/bratem/praprapraprapraprapradziadkiem którejś z głównych postaci??? :D

michu1945

Co do pierwszego odcinka: Aurora zawarła chyba układ z WWW nt. Filipa. Dlatego się jej boi i nie chce interweniować, czyli ich bronić.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

No jakoś musiała wydrzeć Filipa z zimnych objęć kostuchy, ciekawe czy ich też przeniosło do Storybrooke.

ocenił(a) serial na 6
michu1945

WWW jest kimś z przeszłości Reginy. Z tym się wszyscy zgadzamy, to oczywistość...
Mam tylko nadzieję, że nie siostrą - za dużo tych więzów rodzinnych - ale np. dawną ofiarą evil queen, którąś z biednych księżniczek itd.
Przez chwilę pomyślałam też o tym, że ona i Ursula miałyby być jedną i tą samą osobą, ale to się zupełnie nie klei.