PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=809870}

Doom Patrol

2019 - 2023
7,2 7,5 tys. ocen
7,2 10 1 7529
7,6 7 krytyków
Doom Patrol
powrót do forum serialu Doom Patrol

CZAS.

ocenił(a) serial na 10

Okej to mnie dręczy od 1 odcinka. Wiec mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem takie postacie jak Chief, Larry, Rita i Jane się nie starzeją? Bo niektórzy z nich muszą mieć od 90 do 100 lat.

ocenił(a) serial na 9
Ksawery_Janowski

Strzelam, że Larry, Rita i Jane są co najmniej długowieczni dzięki swoim mocom. Ten pierwszy ma tego swojego demonicznego Casperka, Ricie pewnie pomógł ten kontakt z substancjami, które ją "uelastyczniły", a Jane w jakiś sposób pewnie dzięki mocom tych osobowości. Co do Chiefa to nie jestem pewien, ale skoro facet potrafił ocalić Cliffa, któremu został sam mózg, to być może potrafi jako tako utrzymać się przy życiu nieco dłużej od innych.

ocenił(a) serial na 6
Ksawery_Janowski

Tak, sam motyw czasu dosc meczy mnie w tym serialu. Nie mam co prawda klopotu z niestarzeniem sie bohaterow poza Szefem...
Tamtych da sie wytlumaczyc jak wyzej, ale jego nie. Szczegolnie, ze w scenach dziejacych sie w latach 40-60 jest pokazywany juz jako stary...
Czasem tez namotaja tak wizualizacja, ze mam watpliwosci kiedy rozgrywa sie akcja odcinka czy wspolczesnie czy np. z jakiegos powodu skoczyli nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie.
No i najwieksze kuku robi mi jednak kwestia tego, ze minelo dla jednych 60 dla drugich 30 lat i nic kompletnie przez ten czas nie robili. Wolalabym jednak by akcja serialu dziala sie na poczatku lat 90, kiedy Cliff zostal wlaczony...
Nie potrzebuje tam tez tego Cyborga, ktory faktycznie jest z innej bajki.
Pewnie trzyma sie to jakos wersji komiksowej, ale wolalabym wlasnie, zeby nie...
W ogole serial troche dla mnie traci z czasem, bo o ile specyficzny humor i chaos sa fajne, to pozniej ten chaos staje sie dominujacy i przytlacza, niczemu nie sluzy. To taki amerykanski Dr WHO.
No i to co mnie rozczarowalo, to ze jednak pod kostiumem nie krye sie Frazer. Jedynie robi za dubing. Ani to dobre dla jednego aktora, ani dobre dla drugiego...
A wsadzenie go w taki kostium dobrze by ukrylo jego tusze i zniszczenie geby, i moze nawet sprawilo, ze jednka by cos z nim zrobili jak z Hamillem... Ma jeszcze szanse by sie odbic od tego stanu.

ocenił(a) serial na 8
alisspl

W jednym z odcinków zostanie to wyjaśnione. ;)

ocenił(a) serial na 6
redokoks

Co? Cliff?
Srednio. Odcinek z panna jaskiniowcowa niewiele w sumie wyjasnia, dlaczego i cokolwiek. Do tego wozek... Tego nie wyjasniono. W tych latach 60 jeszcze na nim nie siedzial...

ocenił(a) serial na 8
alisspl

Bardziej chodzi mi o to czemu chief się nie starzeje. I szczerze to mnie odcinek z panią jaskiniowiec przekonuje. Chief odnalazł wiedzę i sposób jak stać się nieśmiertelnym, a teraz tylko chciał odkryć od czego to zależy.

ocenił(a) serial na 6
redokoks

Nie, to tylko tobie sie to wydaje, sobie to wymysliles i dopowiadasz, a w odcinku nic takiego nie padlo. Nic nie zostalo wyjasnione. Wszystko jest omotane nic nie znaczacym, nie wyjasniajacym metnym belkotem.
A powinny byc wlasnie jakies konkrety, a nie tak, nic nie powiemy, niech widzowie sobie tworza teorie i uwazaja, ze cos takiego ten odcinek pokazal.

ocenił(a) serial na 8
alisspl

Serio? Gdzie w zdaniu "moje życie staje się wieczne" jest miejsce do interpretacji?

ocenił(a) serial na 6
redokoks

W ktorym miejscu jest to jakies jasne, konkretne wyjasnienie, podanie prcoesu? Rownie dobrze to gornolotne stwierdzenie. Dla ciebie oznaczajace jakas niesmiertelnosc, dla mnie nie wyjasniajace co sie stalo.

ocenił(a) serial na 8
alisspl

A po co wyjaśniać proces? Przecież nie potrzebujemy (jako widzowie) widzieć dokładnie zabiegu robotmana, albo cyborga, więc po co nam mieć dokładny opis tego jak Chief stał się nieśmiertelny?

ocenił(a) serial na 8
redokoks

Na pewno nie stał się nieśmiertelny, bo w ostatnim odcinku jest mowa, że "tworzył" ich po to, żeby badać metody przedłużania swojego życia. Według osi czasowej (źródła na dole) córka urodziła mu się po drugiej wojnie światowej. Pierwszą ofiarą została Rita około 1955 (w serialu mogła być inna data), a ostatnią Cliff około 1988 (uwaga jak poprzednio). Zakładając, że w 1955 Dorothy miała 5 lat, to w 1988 miała by 38! lat, a on jeszcze więcej. Musiał więc stosować jakieś sposoby na przedłużanie swojego życia (być może skutkiem ubocznym jednego z nich był paraliż?).

Poza tym, to żadna osoba z Doom Patrol też raczej nie jest nieśmiertelna, chociaż niektórzy na pewno są długowieczni. Najwięcej wątpliwa w tym zespole budzi Jane - jak posiadanie innych osobowości może wpłynąć na długość życia? Chociaż jeśli niektóre z osobowości posiadają supermoce, to i ta opcja jest możliwa.

Źródła po angielsku:
- Wyjaśnienie końcówki (uwaga! od ok 6:50 spoilery na ewentualny 2 sezon!): https://www.youtube.com/watch?v=yGb8AiEUZ2Q
- Oś czasu (daty mogą się różnić od tych z serialu o kilka lat, np. mowa o locie Larrego wg serialu była w 1961, a w wiki podano rok 1966): https://titans.fandom.com/wiki/Timeline i https://titans.fandom.com/wiki/Niles_Caulder