Serial niesamowity, zwłaszcza I i III sezon. Pomimo tego że jest to chyba jeden z najlepszych seriali które oglądałem muszę wtrącić jedno ale. Chodzi mi o polityków w serialu, sezon pierwszy jest oczywiście związany z ratuszem także żadne nawiązania nie są konieczne. Ale pomiędzy sezonem II a III (pomiędzy nakręceniem obu) mijają trzy lata, w sezonie III jest mowa o tym że premier został wybrany dwa i pół roku wcześniej, czyli zapewne po kryzysie władzy który nastał pod koniec sezonu II. Dziwi mnie jednak dlaczego żaden polityk z sezonu II nie przewija się choćby w tle w sezonie III (oczywiście dziwi mnie to pod względem spójności fabuły, bo sam zabieg ze strony scenarzystów technicznie jest zrozumiały po to by nie mieszać w fabule i rozdzielić maksymalnie sezony) zwłaszcza że duńska scena polityczna jest bardzo stabilna.
Mam jeszcze pytanie do osób które np. znają duński i interesują się tematem. Jak wygląda scena polityczna w II i III sezonie serialu? Chodzi mi np. o informację czy partia rządząca w sezonie II to ta sama która sprawuje rządy w III (świadczą o tym pewne fakty np. to kiedy brat mówi premierowi Kamperowi że ten podniósł partię z kryzysu. Być może chodzi o kryzys z końca sezonu II ale także może chodzić o partię opozycyjną). Niestety sam nie jestem w stanie tego zweryfikować ponieważ II sezon oglądałem z tłumaczeniem na AleKino a III w internecie z napisami, nazwy niektórych partii różniły się ale czasem nieznacznie, ciężko więc stwierdzić czy to dowolność interpretacji tłumacza czy kompletnie inne partie. Pozdrawiam