Kryminał Władysława Pasikowskiego "Glina", uznany za jeden z najlepszych współczesnych seriali, po trzech latach przerwy doczekał się kontynuacji. (...)
Zdjęcia rozpoczęły się w czerwcu, w ostatnich dniach października ekipa weszła do studia. Po raz drugi w głównej roli zobaczymy znakomitego Jerzego Radziwiłowicza, pojawi się też większość aktorów, których znamy z pierwszej części: Jacek Braciak, Maciej Stuhr, Anna Cieślak, Urszula Grabowska, Mariusz Bonaszewski.
(...) "Glina", oprócz znakomitego poziomu realizacji, charakteryzował się niezwykle trudnym pomysłem scenariuszowym - wątki nie zamykały się w jednym odcinku, często powracały w kilku (...). Tak ma być i tym razem. Nie będzie historii odnoszących się do dalekiej przeszłości (w jedynce była to sprawa nawiązująca do morderstwa syna Bolesława Piaseckiego), będą za to tematy współczesne - w jednym z odcinków pojawi się temat lustracji, w nim zobaczymy dawno niewidzianego na ekranie 86-letniego Wieńczysława Glińskiego.
(...) "Glina 2" będzie miał otwarte zakończenie - los bohatera nie rozstrzygnie się na naszych oczach.
(...) Zakończenie zdjęć planowane jest na koniec tego roku. Emisja w TVP prawdopodobnie już w marcu 2008.
całość: http:// www.dziennik.pl /Default.aspx?TabId=99&ShowArticleId=66913
"(...) "Glina 2" będzie miał otwarte zakończenie - los bohatera nie rozstrzygnie się na naszych oczach."
Myślę, że Glina miał jedno z najlepszych zakończeń jakie wdziałem w całym życiu, nie tylko seriali, ale i filmów (np. genialne zakończenie w Desert Saints) i 2. sezon nie mógłby się skończyć inaczej jak 1. Widać, że to co oglądamy to tylko część pracy Gajewskiego i reszty, że życie toczy się dalej. "Trup z nożem w brzuchu na centralnym." ;)
Pasikowski nie może spartaczyć 2. serii, bo się po prostu nie da.
No i jestem b. ciekaw czy 2. seria zacznie się od tego miejsca gdzie skończyła się 1.
Nie pamiętam dokładnie co do dat, ale Pasikowski chyba nie ma zbyt dużego pola manewru co do czasu akcji, bo chyba niedługo po tym jak kończy się 1. seria wydział zabójstw został rozwiązany... chyba, że w tej materii będzie lekkie przekłamanie.
Od 6 marca TVP rozpoczyna nadawanie 2 serii "Gliny" ;-)) a od 29 stycznia pojdzie jeszcze raz I sezon...
To bardzo dobra wiadomosc. Pamietam ten serial. Bardzo wciagajacy i klimatyczny. Chyba nie spotkalem sie z lepszym polskim serialem o podobnej tematyce. Fantastyczna gra aktorska i ciekawe watki sprawiaja, ze naprawde warto zwrocic uwage. Choc nie odniosl jakiegos komercyjnego sukcesu (moze i lepiej), to jednak bedzie kontynuacja. Z mila checia ogladne jeszcze raz I serie, z niecierpliwoscia oczekujac kolejnej :)