PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110541}

Glina

2003 - 2008
8,1 27 tys. ocen
8,1 10 1 26563
7,7 6 krytyków
Glina
powrót do forum serialu Glina

Przez ten serial żałuję że sam nie jestem psem z zabójców, ale na poważnie to naprawdę
wyśmienite kino, dawno już nie oglądałem niczego jednym tchem, gdyby nie zgrzyt w
postaci użycia silverlight przez tvp.pl, to wychwalałbym tvp jako producenta.

ocenił(a) serial na 9
pbinczyk

serial bije na łeb te kryminalne gnioty tasiemcowe typu CSI!! W amerykańskich produkcjach zwracaja tylko uwage na strone techniczna tzn. dowody, poszlaki. A w Glinie np. komisarz znajduje morderce ale sam tego żałuje potem.
Jest położony duży nacisk na emocje jednostki i na to jak brudną robote musza wykonywać.

ocenił(a) serial na 10
MegaMC

to prawda, csi to gniot jakich mało, twórcy "tego typu "dzieł" zapominają, że nie da się nie pobrudzić jak się siedzi w syfie. Dlatego gdy tylko jest ten element psychologiczny, skupienie się na charakterze, emocjach, wpływie osobowości bohatera na przebieg wydarzeń i odwrotnie, wpływie wydarzeń na psychikę bohatera, wtedy zaczynamy mieć coś wartego oglądania, oczywiście jeszcze trzeba to dobrze nakręcić.
Polecam brytyjski serial: Luther. Też jest świetny i jest w nim londyński klimat. Zajebisty był też z tego punktu widzenia The Wire, The Shield, Breaking Bad, jak znasz jeszcze coś psychologicznego o zabarwieniu kryminalnym, lub kryminalnego o zabarwieniu psychologicznym to dawaj tytuły bo nie mam obecnie czego oglądać

ocenił(a) serial na 9
pbinczyk

Polecam przede wszystkim kryminały BBC, m. in wymieniony Luther, The Shadow Line, Zen i zwłaszcza Wallander, który ma z Gliną wiele wspólnego.