Milczenie Owiec , Hannibal , Czerwony Smok + Serial. Rozumiem że np w Czerwonym Smoku Will
Graham jest mordercą , a tu jest zabijany . Jack Crawford występuje chyba we wszystkich filmach .
Nie oglądałem wszystkiego , więc może ktoś mi w miarę przybliży czy to ma jakiś logiczny sens w
związku z finałem 2 sezonu , czy po prostu twórcy serialu popłynęli ?
Chronologicznie:
- Hannibal: Po drugiej stronie maski
- Czerwony Smok
- Milczenie owiec
- Hannibal
Autor: Thomas Harris, nie oglądaj - przeczytaj.
Serial dzieje się przed Czerwonym Smokiem, ale serial nie jest ekranizacją.
Serial ma niewiele wspólnego z książkami i filmami. Jest jedynie "inspirowany".
Twórcy, po ocenanach swych wyobraźni naprawdę zaczynają płynąć za daleko powoli. Przeczytałam książki, widziałam filmy ale zupełnie nic nie trzyma się ich treści. Nawet przerobili płeć niektórych bohaterów. Żeby wypisać wszystkie różnice między oryginałem a serialem - była by to lista bez końca. Serial naprawdę bardzo mi się podoba jest mroczny i tajemniczy ale powoli zaczynają przesadzać z tym odchodzeniem od treści np. Vergerowie pojawiają się dopiero w 4 ostatniej części czyli pi razy oko jakieś 15 lat po wydarzeniach z Czerwonego Smoka.
No właśnie Vergerowie pojawiają się w ostatniej części, ale widzimy już wdrażanie planu zemsty na Hannibalu, a w serialu poznajemy wydarzenia, które dzieją się wcześniej (pomiędzy filmami) i które są wspominane, sygnalizowane w książkach, tak więc sporo zależy od wyobraźni twórców.