PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=111989}

Joan z Arkadii

Joan of Arcadia
2003 - 2005
7,5 7,7 tys. ocen
7,5 10 1 7684
Joan z Arkadii
powrót do forum serialu Joan z Arkadii

Czołówka

ocenił(a) serial na 10

Na początku czołówki są obrazy przedstawiające boga. Potem są jacyś ludzie,
kim oni są i co mają wspólnego z serialem?

MistrzSeller

No nie znasz tych ludzi? Mamy Nelsona Mandele, Dalajlame, Szekspira, Boba Dylana :)

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

Masakra... ktoś tu musi za książkę od historii chwycić :P

ocenił(a) serial na 10
morshik

Na lekcjach historii nie miałem o zadnym z nich, więc nic dziwnego, ze nie
wiedziałem kto to.

MistrzSeller

no o Szekspirze to się chyba na lekcjach uczyłeś? Mur berliński też powinieneś kojarzyć.
A co do czołówki, to osobiście myślę, że chodzi po prostu o to, że Bóg może być każdym (jak mówi piosenka)- może być piosenkarzem, a nawet Dalajlamą.

MistrzSeller

Czołówka jest świetna, nieźle skomponowane obrazy z muzyką, naprawdę miło się to ogląda. Co do postaci przewijających się w niej to raczej kojarzę większość, ale dlaczego umieszczono je razem? Nie mogę znaleźć przyczyny, kryterium, według którego je dobrano. Chociażby Harold Lloyd wiszący na zegarze (kard z filmu "Safety Last")? Czyżby taka obrazkowa historia osiągnięć ludzkości?
W czołówce widzimy:
fragment fresku, gdzie Bóg stwarza człowieka; portret Szekspira; szkic bazyliki św.Piotra w Rzymie; e=mc2:); Harold Lloyd na tarczy zegara wiszący, Neil Armstrong na Księżycu, (tańcząca grupka - nie wiem), Bob Dylan; przypuszczalnie Mur Berliński; Dalajlama; nuty których zidentyfikować nie potrafię; Nelson Mandela,"Imagine"-utwór Johna Lennona

alpinica

To straszne, że młodzi ludzie nie znają osób, które zmieniły świat - za to znają wszystkie postacie z filmów animowanych. W szkole nie zdobędzie się całej wiedzy potrzebnej do życia, całej wiedzy która powinna kształtować człowieka. Może zamiast tyle siedzieć przed kompem, czegoś byś się wreszcie pouczył? Wszystkie osoby, zdjęcia, obrazy przedstawione w czołówce mają jakiś związek z Bogiem, wystarczy tylko poznać ich życiorysy, w jaki sposób powstały co oznaczją. Nawet początkowa piosenka - co by było gdyby Bóg był jednym z nas? - nawiązuje do tego co widzimy w tej czołówce.

ocenił(a) serial na 8
outdoor1

Nie uczyłeś się na lekcjach?
To gdzie Ty do szkoły chodzisz?...
PS. A do książek nie zaglądasz, albo nie oglądasz czasem nawet telewizji? Wiesz, nie o wszystkim ludzie dowiadują się ze szkoły. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
MistrzSeller

Może jestem stary i dlatego się zdziwiłem po przeczytaniu tego posta. Szczerze mówiąc to wstydziłbym się zapytać kim są Ci ludzie (zdjęcia są prawdziwe wiec to nie bajki) i zabrałbym się za samodzielne szperanie w internecie w celu znalezienia odpowiedzi;)

Czytajmy drodzy Państwo,człowiek uczy się całe życie a książki nie gryzą, przeglądać wiadomości choćby z Onetu trzeba :D

Pozdrawiam;)