Witam, zamierzam zacząc oglądać jeden z wyzej wymienionych seriali, który polecacie? czy sa bardzo podobne?
ja widziałem jedynie deadwood i dla mnie jest to jeden z najważniejszych o ile nie najważniejszy serial jaki kiedykolwiek powstał. jest bardzo gęsty w treść, więc polecam wersję z napisami, gdyż lektor nie tłumaczy połowy rzeczy, które mówią aktorzy.. ale nie jest to serial łatwy. trzeba sporo woli walki, żeby wciągnął. jak wszystko co dobre jest wymagający, bardzo dużo treści dostajemy, informacji, postaci, ale na każdym poziomie jest to najwyższej jakości.. pozdr
Deadwood jest bardzo intensywny, nazwałbym go trochę sagą tego miasta. Justified za to jest szybsze w tworzeniu nowych wątków, rozwijaniu ich i kończeniu. I tu i tu bardzo silnym punktem są relacje między postaciami, oraz to, że twórcy scenariusza nie wahają się niektorych z nich uśmiercać (Deadwood jest chyba trochę bardziej brutalny). Klimat Deadwood jest trochę cięższy, podobnie język - aż gęsto od bluzgów, archaizmów i rozbudowanych zdań (oglądam w oryginale), podczas gdy Justified jest trochę "grzeczniejszy" i ogółem "czystszy".
Reasumując: zależy czego oczekujesz po serialu :-) mam nadzieję, że pomogłem.
Zdecydowanie Deadwood jeśli lubisz dobre kino, jeśli wolisz typową papkę dla mas to jednak obejrzyj Justified.
Dzięki wszystkim za sugestie, właśnie skończyłem pobierać ściągać 3 sezony Deadwood i w najbliższym wolnym czasie zabieram się za oglądanie. Być może w przyszłości zabiorę się także za Justified. Dzięki jeszcze raz wszystkim udzielającym się w temacie :)
Justified nie jest papką dla mas - to dobry serial, zwłaszcza dialogi, choć oczywiście nie dorównuje Deadwood