Diabeł to czyste zło. Problem tkwi własnie w banalnym mysleniu ludzi hollywoodu, chyba, że dobrze wiedzą co robią. Nie wiem czy jesteś osobą wierzącą/religijną. Jeżeli tak to trzeba przyznać, katecheza nie zdała egzaminu.
Ale to tak nie zmienia faktu że ocenianie serialu na 1 dlatego że jest się osobą bardzo wierząca patrząc po ulubionych filmach jest trochę słabe
ja daje serialowi 7,5 ,mimo że ten Lucyfer to postać komiksowa z DC to też mnie nie przekonuje ta przemiana diabła w Boga i zrobienie z Archanioła Michała upadłego
Gdyby ktoś nakręcił film, w którym ze Stalina bądź Hitlera zrobił kogoś dobrego chyba nie potraktowałbyś tego kogoś poważnie? Nieważne czy fabuła, reżyseria i scenariusz byłyby wzorcowe, raziłoby pogwałcenie zgodności z rzeczywistością. W przypadku "Lucyfera" prymu nie wiedzie moja wiara, ale właśnie pogwałcenie zgodności z rzeczywistością.
Ale Stalin i Hitler istnieli naprawdę i dokonywali prawdziwych czynów, widzisz różnicę? Diabeł to metafora i postać fantastyczna i można z nią robić wszystko.
Wielu ludzi nie wierzy w szatana, to jego największy sukces. Nie wiem kim jesteś, nie wiem czy jesteś zagorzałym ateistą, antyklerykałem, ale spróbuję Cię naprowadzić? Na youtube są konferencje z ksiedzem Piotrem Glasem egzorcystą. Polecam te, które dotyczą szatana. Twoje życie, twój wybór. Powtórki nie będzie. Pozdawiam
A od kiedy w ogóle Lucyfer to szatan? :D Nie ma szatana. To naleciałość zeratustrianizmu. Generalnie ten wąż w edenie to był Jahwe. Koncepcja szatana to naleciałość innej wiary i w zasadzie uznawanie jego istnienia to schizma i herezja. Zresztą jak cały ten śmieszny katolicyzm opluwający na każdym kroku nawet własną, rzekomo świętą, księgę.
Boga nie ma lucyfera nie ma, dodatkowo serial nie opiera się na biblii tylko na komiksie, więc zluzuj pory ;)
Mówisz do człowieka którego najważniejsza zasada wiary broni mu wyznawania "fałszywych" bożków, czy tworzenia obrazu Boga, a tymczasem on w jej imieniu modli się do kawałka patyka czy zmarłych ludzi. Nie oczekuj zbyt wiele.
Jesli ogladales Supernatural to wiesz ze Lucyfer i Diabel to dwie odrebne postacie,choc obie prawie rowne zle{prawie bo tam Diabel sie poswiecil:P} a syn Lucyfera zostal Bogiem,gdzie ten prawdziwy byl skonczonym d...m:P