PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771376}

Mgła

The Mist
2017
5,5 12 tys. ocen
5,5 10 1 12019
5,3 3 krytyków
Mgła
powrót do forum serialu Mgła

No i znowu...

ocenił(a) serial na 2

...odsłona stylu życia środowiska LGTB, że są momenty gdy odwracałem wzrok z zażenowania. Autorzy serialu byli bardzo skupieni na tym aspekcie, tak bardzo, że wiele innych składowych wypadło źle.

Ciężko się ten twór ogląda i jako miłośnik prozy Kinga (może nie zadeklarowany fan, ale na pewno parę jego patentów kupiło mnie już dawno temu) byłem coraz bardziej rozczarowany i zniesmaczony całością. A akurat jego pomysł na "Mgłę" bardzo mi się spodobał i utkwił w głowie po lekturze. To ciekawy pomysł s-f.

To mgła i to co w niej skryte powinno mieć pierwszoplanową rolę. Tymczasem akurat ma w zasadzie najmniejszą wagę. Poza tym mgła Kinga nie była jakimś magicznym sosem, w którym dryfują duchy z dymu i w której materializują się głównie robaki. Mgła była czymś w rodzaju otwartej bramy pomiędzy wymiarami, w której przenikały się dwa rzeczywiste światy a obce stworzenia były realnym, namacalnym zagrożeniem. To duży potencjał dla serialu.

Tymczasem dostałem reklamówkę środowiska transseksualno-gejowsko-lesbijkso-biseksualnego (baaardzo i wielokrotnie wyeksponowane), drętwą grę aktorów i głupawe dialogi i zachowania.

"Mgła" nie ma szczęścia do adaptacji. Film Darabonta był moim zdaniem dobry, ale zakończenie absolutnie fatalne, niedopuszczalnie skaszanione. A serial jest skaszaniony po całości, pod każdym względem.

Wciąż najlepiej sięgnąć po książkę.

Niby najpopularniejszy autor powieści grozy (w większości grozy), ale właściwie niewielu reżyserów dało radę z jego prozą. Czyli można by przypuszczać, że powieść grozy, nawet gdy autor to gigant pokroju Kinga, wciąż są traktowana jako głupawka dla ludzi nie wymagających za wiele. Mam wrażenie, że tak sądzą przynajmniej filmowcy i przez ten osąd często wychodzą do ludzi z takimi kapiszonami jak ten serial.

Ktoś w Netfliksie tym razem źle postawił pieniądze. Totalny badziew.

JFR

jaka bzdura, oceniasz serial po jednej głównej postaci homoseksualnej (I jednej pobocznej) jakby to był główny wątek serialu, chociaż sam wątek homoseksualny pojawił się może z 2 razy xDDD W dodatku nazywasz odsłoną życia środowiska lgbt jakiegoś sztucznego i przejaskrawionego typa psychopatę o mściwym usposobieniu genialne, chyba obejrzałeś 1 odcinek i to przewijając xD Swoją drogą to debilne tak machać tym zwrotem  i jeszcze mówić o środowisku za każdym razem gdy taka postać wystepuje xD

ocenił(a) serial na 2
Demonolog_z_Rotterdamu

Temat musi być ci bardzo bliski, bo z wielu zarzutów wybrałeś jeden. A LGBT to tylko jedna ze składowych całej tej porażki. Niepotrzebnie ponoszą cię emocje, bo nie masz wpływu na moje zdanie a na pewno nie takim komentarzem.

Dyskusja na temat fiaska o tytule "Mgła" mnie nie interesuje, ponieważ nic nie da się już zmienić. Jest to serial zupełnie nieudany i takim już pozostanie.

Koniec tematu.