PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94331}

Miasteczko South Park

South Park
1997 -
7,9 80 tys. ocen
7,9 10 1 80163
7,6 21 krytyków
Miasteczko South Park
powrót do forum serialu Miasteczko South Park

Zart z polakow :D

ocenił(a) serial na 10

W 3x01 (nie jestem pewny) zartowano sobie z polakow. Prezydent jakiegos zadupiao opowiada nast. kawal:

Ilu polakow potrzeba zeby zjesc Burito ? Dwoch. XDDDD

ocenił(a) serial na 10
Phantom_8

prezydent zadupia jest samo w sobie niezlym zartem :p

ocenił(a) serial na 10
Bobey

Nie kapuje tego żartu ?

A co do pytania AL która seria jest emitowana to odpowiadam że 8.

ocenił(a) serial na 10
2903

Chodzi o to, że Burito jest dosyć małym daniem, i prawdopodobnie wyśmiewają się z Polaków, że mało jedzą.

ocenił(a) serial na 8
Bobey

Nie... to jest żart z gatunku ile blondynek potrzeba, żeby wkręcić żarówkę. Dodatkowo swego czasu w Stanach popularne były kawały o "głupich polaczkach" (teraz oczywiście już są passe).

Autorzy skleili więc kompletny absurd (głupi sam w sobie) mieszając te 2 typy żartów i dodatkowo zamieniając żarówkę na Burito (bo to zadupie to była jakaś republika bananowa w Ameryce Płd.)

użytkownik usunięty
_Nameless_

Pomijając taki subtelny fakt, że 70% Amerykanów nie wie, gdzie leży Polska...

ocenił(a) serial na 10

A Amerykanka w "Czy jesteś mądrzejszy od piątoklasisty", myślała, że Europa to kraj

użytkownik usunięty
el_Polaco

Żartujesz :D A Polska to miasto na północ od Helu?
Czego oni ich uczą w szkołach?
Amerykanie się śmieją ze wszystkiego a sami nie zauważają, że cały świat się z nich ryje bo są kretynami ;P

ocenił(a) serial na 8

Chodzi o ten fragment "Stolica jakiego państwa w Europie jest Budapeszt?"?

Widziałem to... mocno się zdziwiła, że Europa to nie kraj :P Zastanawiała się także, czy istnieje coś takiego jak Francja, choć była przekonana, że w Budapeszcie mówią po francusku. W końcu, będąc jednakowoż przekonanym o tym, że Francja to nie kraj, strzeliła we Francję (wcześniej jednak użyła koła ratunkowego omijającego pytanie :P)

A Węgry wydały jej się zabawną nazwą (angielska nazwa brzmi trochę jak "Głodny"), mówiła, że słyszałą o Turcji (brzmi jak "Indyk") ale o Węgrzech nigdy... 5-klasista znał odpowiedź

Ale to była jakaś blondyna made in Texas czy inne Kentucky... i nazywała się Kelly (B.) :P

BTW Oni wiedzą, że w Polsce żyją smoki :P

użytkownik usunięty
_Nameless_

No i dlatego nigdy w życiu nie pojadę do Ameryki...

ocenił(a) serial na 10

Ja tam bym chciał mieszkać w USA. Najbogatszy kraj na Ziemi, mają co chcą (no, niedosłownie). Przykład? Mieszkanie 3-pokojowe w Warszawie kosztuje tyle co domek jednorodzinny na Florydzie.

użytkownik usunięty
el_Polaco

Inflacja ;P My mamy z tym problem przez wieczne podwyżki i twierdzenia lekarzy, że "mają za mało" (to mają pecha, reszta narodu też chce i nie ma); ja zdecydowanie bardziej wolę Europę, jest bardziej... przystępna ;P

ocenił(a) serial na 10

Jest jeszcze jedno odniesienie do Polski:

"O matko! Ostatnio widziałem tak biegnącego Żyda w Polsce w 1938!".

Komentarz do tego jak Kyle biegł w meczu footbalu ;]. 01x06 chyba :|

ocenił(a) serial na 10
el_Polaco

I jeszcze Prezydent Zadupia, Którym Jest Kostaryka zaczął następny kawał.

Ilu potrzeba Polaków, aby dojechać do Panamy?

el_Polaco

no właśnie ...ilu ??!! obstawiajta , ja mówie ze 3 !!

ocenił(a) serial na 10

Bo Amerykanie swoich stanów mają tyle co krajów Europy jest. My znamy kraje Europy, a raczej nie wymienimy stanów w USA i na odwrót. Przeciętnemu robotnikowi z USA nie jest do niczego potrzebne gdzie leży Polska czy inny kraj, bo i tak tam nigdy się nie wybiorą, chyba, że mają tam rodzinę. Polak przez kilkanaście lat uczy się wiedzy ogólnej, a Amerykanin w tym czasie jakiejś konkretnej dziedziny... tak można pisać o tym i pisać. A który system lepszy? Odpowiedź możecie znaleźć biorąc pod uwagę komfort życia i który kraj jest bogatszy :)

ocenił(a) serial na 10
Sub_Zero

100 % RACJI

A najśmieszniejsze jest to że mój kumpel który wyjechał do USA mówi że tam jeśli chodzi o wiedzę w ogólnopaństwowych szkołach to są mniejsze wymagania niż u nas , tam jak ktoś kończy z średnim dorobkiem szkole to może liczyć na jakąś godna prace a u nas ludzie muszą zagranice wyjeżdżać , ale to temat rzeka .

Po prostu my nigdy nie będziemy mieli rozwoju kraju ponieważ nie jesteśmy chętni na zmiany i trzęsiemy dupami przed Rosjanami.

ocenił(a) serial na 8
Sub_Zero

Tia, ale wypadało by wiedzieć co krajem jest a co nie. Jasne, że nie nie wymagam od przeciętnego robotnika wiedzy gdzie leży i co jest stolicą Węgier, tak samo jak nie każdu Europejczyk wymieni wszystkie stany i stolice (czy jak to sie zwie) USA. No ale zawsze kilka tam raczej wymieni (Texas, Kalifornia, Nevada dajmy na to) a jak kobieta w teleturnieju mówi, że myślała, że Europa jest państwem to ja dziękuje

I Tia Ameryka jest piekna - gospodarka sie sypie, panstwo daje zapomogi dla bankow a ich prezesi wyjezdzaja sobie do spa wydajac wolna reka kilkaset tysiecy z panstwowej zapomogi

ocenił(a) serial na 10
_Nameless_

Stany jakie potrafię wymienić bez żadnego zaglądania:

COLORADO oczywiście :)
Kali(sz)fornia
Karolina Północna i Południowa
Teksas
Nevada
Dakota
Illonois (czy jakoś tak)
Denver (o ile to stan)

I to tyle na ten temat :)

ocenił(a) serial na 10
Phantom_8

wyluzujcie, ja tam sie z tego zartu ciesze.

ocenił(a) serial na 10
Jacob_Voorhees

Jest lepszy:
(kawał Eryka Cartmana)
"Co rak piersi powiedział do polskiej małpy?"
Niestety bez odpowiedzi,
bo otrzymujemy odpowiedź Wendy:
"Czemu? Czemu mi to robisz?"

Season 12, episode 09.

freepick

Dobrze, że twórcy SP wiedzą chociaż, że istnieje takie coś jak Polska xD Połowa oglądających serial Amerykanów pewnie zastanawiała się o co w tym chodzi xD

ocenił(a) serial na 10
Goku

Przecież jasne, że te żarty "polityczne" wynikają z powodu wkupienia się Polski w ich łaski. Chce po prostu być bardziej zależna od USA niż od Rosji, bo kurki na zimę mogą zakręcić za nic.

freepick

Twórcy South Parka kpią ze wszystkiego, co można zobaczyć w telewizji, nie pojawia się tutaj próba zajęcia jakiegokolwiek stanowiska politycznego, a samej polityki nie traktują poważnie. Posuwasz się do najzwyklejszej nadinterpretacji i szukasz dziury w całym.

ocenił(a) serial na 10
Arch_Stanton

Nie zgadzam się z Tobą. Zdecydowanie polecam Ci odc 12 sezonu 12.
Właściwie to ten odcinek był jednym wielkim politycznym żartem, natchniony tylko prezydenckimi wyborami w USA.

Phantom_8

W tym odcinku nie pojawia się słowo 'Polak', tylko Pollack, co nawet nie jest homonimem słowa 'Polaco'(hiszp.) ze wzgl. na podwójne 'l'.
Może tu równie dobrze chodzić o nazwisko reżysera, Sydneya Pollacka.

ocenił(a) serial na 10
Arch_Stanton

Ale wyraźnie pada słowo małpa. Nie wiem jak to spokrewnić do Sydneya, jednakże... Polish nie oznacza również Polaka, a tylko POlish (z akcentem na PO)...

freepick

Chodzi o odcinek 3x01.

freepick

Nie zauważyłem rozgałęzienia.

Phantom_8

Nieźle :D W Drawn Together też kiedyś wyzywali sie od "brudnych Polaków"

ocenił(a) serial na 10
MlodyBosky

Który odc i sezon to był?

ocenił(a) serial na 10
freepick

My mamy kawały o blondynkach itd., a Amerykanie mają "polish jokes". Plusem jest to, że chociaż wiedzą co to jest Polska, a minusem, że w troche złym świetle. No, ale to śmianie się ze stereotypów. Ja tam lubię kawały o chciwych Żydach, głupich blondynkach, Jasiu (mimo, że mam tak na imię :P). Póki cały świat śmieje się z Amerykanów, że są debilami, to niech oni się z nas śmieją. Im można taki kit wcisnąć, że w Polsce samochody jeżdżą na wódkę. :P

el_Polaco

Temat polityczny się zrobił przy takim beznadziejnym serialiku...
Ale tak przy okazji - przypomniało mi się - większość amerykańskich studentów zapytanych o Polaków uważało ich (tudzież: nas!) za afrykańskie plemię (ankiety przeprowadzane pod koniec lat dziewięćdziesiątych).

A żart z tematu jakoś mnie nie śmieszy. ;P

użytkownik usunięty
cinephile

no bo on nie ma być śmieszny, tylko właśnie żałosny ;)

No tak, żałosny to on jest... ;)

cinephile

@ada
Masz jeszcze więcej takich "mądrości" wyczytanych w Focusie?

ocenił(a) serial na 10
ultramegaok

Jo, dokładnie...
Ja tam z życia znam więcej przykładów, ale i tak najbardziej śmieszy mnie to: http://pl.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE
Będziem mieć chociaż w tym roku bogatsze od nich święta.

ocenił(a) serial na 10
freepick

Powoli dochodzę do wniosku, że w Polsce panuje większa wolność słowa niż w Ameryce... Przykład? Kochany Obama zrobił coś takiego, że jak ktoś będzie naskakiwał do pedałów to może zostać zamknięty... A z moim ukochanym sportem ASG to Polacy mają jednak lepiej :P. A teraz jak demokraci dorwali sie do władzy to w USA już w ogóle będzie dupa i syf.

ocenił(a) serial na 10
freepick

O w morde kozacki filmik:D:D Mówią, że w Korei płn. jest lipa bo ludzie nic o świecie nie wiedzą;D A w USA to samo, i jeszcze światowa potęga...

freepick

Dokładnie nie pamietam, ale wydaje mi się, że to był odcinek kiedy Toot urodziła dziecko ;)