PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106279}

Naruto

2002 - 2007
7,9 33 tys. ocen
7,9 10 1 32571
7,2 5 krytyków
Naruto
powrót do forum serialu Naruto

Cenzura ....
Zastanawiam się czemu tak na nią narzekacie xD
Ja ... np. jestem wrażliwą osobą....
gdy tylko widzę "Japońskie Anime" omijam to szerokim krokiem xD
A to wszystko przez tą krew xD
Np. takiego Naruto ogląda się bardzo przyjemnie gdy się tej krwi nie widzi xD
Dzięki temu, nie jest to anime dla osób starszych xD
No ale sami zadecydujcie
podam kilka przykładów cenzury z pewnej stronki :

W anime, kiedy Haku obronił Zabuzę i przyjął na siebie atak Chidori, Kakashi zatrzymał się na jego ramieniu. Tak naprawdę (w mandze) Hatake przebił młodzieńca na wylot. Była to widocznie zbyt drastyczna scena, by pokazać ją w anime.

Pamiętacie, kiedy we wspomnieniach Tazuny pokazany był Kaiza, a także to jak go zabito? Kiedy został powieszony na krzyżu, w anime miał obydwa ramiona, natomiast w mandze miał je obcięte. Nic dziwnego, że dokonano takiej korekty w serii telewizyjnej.

Kolejny przykład cenzury. Jak dobrze wiemy Neji ma charakterystyczną pieczęć na swoim czole. W anime wyglądała ona jak zwyczajny X, jednak w mandze była to... swastyka! Znak ten występuje w różnych mangach, rozumiem także, że pierwotnie owy symbol oznaczał ogień i słońce, mimo wszystko jednak nam (europejczykom) najbardziej kojarzy się z nazistami.

To było chyba oczywiste, że wszelkie fragmenty erotyczne również będą cenzurowane. A trochę ich było. W mandze podczas Sexy no jutsu normalnie widać gołą dziewczynę, tak samo kiedy Jirayia podgląda dziewczyny nad strumieniami.

....

ocenił(a) serial na 7
Rapier_Ev

no tak tylko mnie jedna rzecz nurtuje...skoro manga jest robiona dla starszego widza to po co anime na siłę robić dla dzieci?