PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122123
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

ksiazka-film

ocenił(a) serial na 9

co sie wam badziej podoba ksiazki czy serial?? uwazacie ze dobrze odzwierciedla klimat ksiazek??? piszcie swoje opinie-sa mi potrzebne do napisania pracy;] bede dzwieczna;]

lLlada

Jestem zakochana w książce ale tam Elena jest związana z Stefano. Wolałabym żeby była z Damonem, dlatego mam nadzieję, że w filmie to zmienią!

ocenił(a) serial na 7
blair_

Osobiście bardziej podoba mi się serial. Fakt że nie ma on wiele wspólnego z książką jak narazie wychodzi mu to na dobre. W książce Elena (przynajmniej w tych 2 pierwszych tomach) jest moim zdaniem za bardzo uległa Stefanowi i zachowuje się dziwnie przede wszystkim jest nieodpowiedzialna (mam na myśli to, że daje pić Stefanowi swoją krew). Po za tym w filmie podoba mi się też bardziej postać Damona niż ta z książek.

Pchelka93

A ja w ogóle nie potrafię zrozumieć jak komukolwiek mogą podobać się te "książki". Nie twierdzę, że serial jest rewelacyjny (choć przyjemnie się go ogląda), ale książki to totalne dno. Całe szczęście serial mocno od nich odbiega, praktycznie zachowane są tylko główne postacie. Mam nadzieję, że dalej tak będzie, bo jak Elena zmieni się w anioła to skapituluję.

użytkownik usunięty
lLlada

Serial odbiega od książki, nie ma w nim drugiej przyjaciółki Eleny i zamiast brata Elena powinna mieć siostrę...
Ale chodzi tutaj też o to że nie wiadomo jak wyjdzie serial i jest jakiś budżet więc...
Natomiast serial mnie zaskakuje i bardzo mnie to raduje. ;)
Bardzo fajny w gatunku horroru...
Mimo iż nie jest taki straszny.