Dla mnie po obejrzeniu trailera to ten serial przypomina trochę The Paradise. Zobaczymy, który lepszy.
Bo jest podobny do "The Paradise". Dlatego emisję The Paradise przesunięto na jesień, żeby dwa podobne seriale nie były emitowane w tym samym czasie. Ale jak widac nie unikną porównań, choc moim zdaniem tematyka będzie inna. Tutaj skupiamy się głównie na interesie, prowadzeniu sklepu i samym Selfridge'u, a w "The Paradise" głównym wątkiem był wątek romantyczny;-)
To zakrawa na kopie The Paradise, nawet glowny bohater wyglada prawie tak samo. Czemu kreca rownoczesnie dwa seriale o tej samej tematyce? Chca wystartowac w zawodach ktory lepszy?
Po obejrzeniu pierwszego odcinka faktycznie trudno uciec od porównań z "The Paradise". Mamy żądnego sukcesu właściwiela domu towarowego, młodą eskpedientkę z ambicjami, szefową jej działu, która ma na nią oko, zazdrosne współpracowniczki itd. Z drugiej strony mam wrażenie, że atmosfera "The Paradise" była bardziej niewinna i cukierkowa, a "Mr. Selfridge" zdaje się zmierzać w kierunku czegoś bardziej poważnego i może "pikantnego"? Choć to w dużej mierze zależy od tego jak zostaną rozwinięte poszczególne wątki. Ale też jestem zaskoczona, że w krótkim czasie powstają dwie produkcje o właściwie identycznej tematyce.
Ps. Są już polskie napisy.