A ja bym chciał zobaczyć serial, propagujący ateizm.
Wyszydzający i obwiniający za wszelkie zło kk.
Dla czego pleban ma prawo, mi ubliżać i wytykać mój ateizm, a ja nie mam prawa zobaczyć w tv serialu zrobionego na potrzeby propagowania ateizmu.
Dłuuuugo jeszcze poczekamy na taki serial. Z reszta wątpię czy jakaś polska stacja odważyła się go wyemitować.
plebania nie jest po to, aby szydzić z ateistów, i nie szydzi z nich, to po co chcesz w kontrze serial, który miałby z kogoś szydzić
Nie chce żadnej kontry tylko serial propagujący ateizm jako samo dobro (wiesz, chodzi mi tylko o pokazówkę, że jest to w ultrakatolickiej Polsce możliwe) , a plebania nie wiem po jakiego grzyba została wyprodukowana, gdyż mi się wydaje, że ona szydzi z inteligencji sporej części ludzi . W sumie to serial ateistyczny powinien być nie dłuższy niż 2 odcinki ponieważ uważam, że ilość żałosnych serialin i tak jest zbyt wielka w polskiej telewizji.
"W sumie to serial ateistyczny powinien być nie dłuższy niż 2 odcinki "
To może starczy Ci film pełnometrażowy? A Plebania nie jest serialem, który mógłby ubliżać komukolwiek. Ateistą też... jak już to ateistą może ubliżać "Siódme niebo"
"A Plebania nie jest serialem, który mógłby ubliżać komukolwiek"
Wiem, ponieważ w uniwersum "Plebanii" bluzgi nie istnieją. W sumie w każdym popołudniowym tasiemcu jest podobnie.
Ja jestem ateistą. Przyglądam się tym ateistom.
Musiałem :).
Nie rozumiecie pewnych rzeczy. Otóż :
- Serial "Plebania" jest emitowany w publicznej telewizji, Polska ma głębokie korzenie katolickie, więc nie oburzajcie, że emitują taki serial. Mamy wolność wyznania, ale to nie zmienia faktu, że zdecydowana większość jest wierząca.
- Nie musicie oglądać wcale serialu, ani w ogóle telewizji, jeżeli one wam nie odpowiadają
- Chrześcijańska ideologia nie jest zła, nawet dla ateisty. Głównym filarem jest, rzecz jasna, wiara. Ale oprócz tego jest też praca, dobroć i szacunek dla drugiego człowieka. Powinny by to rzeczy uniwersalne dla każdego.
Zgodzę się tylko z jednym twoim zdaniem: "W sumie to serial ateistyczny powinien być nie dłuższy niż 2 odcinki ponieważ uważam, że ilość żałosnych seriali i tak jest zbyt wielka w polskiej telewizji"
Chciałem napisać też coś od siebie ale zobaczyłem komentarz jok123, i doszedłem do wniosku że nie ma takiego sensu, ponieważ powiedział wszystko co ja chciałem powiedzieć.
Polska jest krajem chrześcijańskim od ponad 1000 lat, i nie zmienisz tego kolego.
Chciałem napisać też coś od siebie ale zobaczyłem komentarz jok123, i doszedłem do wniosku że nie ma takiego sensu, ponieważ powiedział wszystko co ja chciałem powiedzieć.
Polska jest krajem chrześcijańskim od ponad 1000 lat, i nie zmienisz tego kolego.
Pewnie, że ja sam nie zmienię, ale z czasem samo się zmieni. Ciemnota i zabobony w końcu ulegną postępowi.
Widziałem wcześniej na tym forum posty że Chrześcijaństwo to najbardziej zacofana religia i nietolerancyjna. To wąskie myślenie. Wystarczy spojrzeć na kraje muzułmańskie, gdzie religia ma większe znaczenie, a co z ta religią związane - jest tam hamowany postęp (mówię o większosci krajów, bo raza ktoś wyskoczy z Arabią Saudyjską itp.) i funkcjonuje wiele zabobonów np. kobiety kamieniowane lub palone przez własną rodziną za seks przedmałżeński. Faktem jest że chrześcijanie są najbardziej dyskryminowanymi i prześladowanymi wyznawcami na swiecie. Z perspektywy Polaka wydaje się to niemożliwe. Zatem polecam poczytać jak żyją chrześcijanie w krajach gdzie są mniejszością np. kraje afrykańskie, islamskie, komunistyczne. Tam jest wszelkiego rodzaju dyskryminacja, poniżanie a czasem pozbawianie życia na oczach tłumów za samo bycie chrześcijaninem. To co jest w Polsce to raj w porównaniu do tamtych krajów. Tutaj katolik może co najwyżej pokłócić się z ateistą, a w takiej afgańskiej wiosce to taki katolik za swoją odmienność może stracić życie. Ludzie na polskich stronach i forach mówią o tolerancji, że nie trawią ''katoli'' za ich zacofanie, więc gdzie jest ta tolerancja? Żeby od kogoś czegoś wymagać to samemu powinno się tego przestrzegać. A wolność macie, bo każdy może komuś bezkarnie ubliżać na forum za to że należy do jakiegoś wyznania. Post nie był adresowany do konkretnej osoby.
"Ludzie na polskich stronach i forach mówią o tolerancji, że nie trawią ''katoli'' za ich zacofanie, więc gdzie jest ta tolerancja?"
Nie myl tolerancji z sympatią. Ja religii nienawidzę, ale żadnego wierzącego nie prześladuję (niewierzącego z reszta też).
"Widziałem wcześniej na tym forum posty że Chrześcijaństwo to najbardziej zacofana religia i nietolerancyjna"
Zastanawiam się, jak religia może być niezacofana. Przecież to niemożliwe.
Wiem, że post nie był konkretnie dla mnie, ale pozwoliłem sobie skomentować co nie co.
''Zastanawiam się, jak religia może być niezacofana. Przecież to niemożliwe.''
Religia nie musi przeszkadzać postępowi. Wszystko zależy od człowieka.
Miałem na myśli, że religia sama w sobie jest zacofana, a to czy gdzieś przeszkadza postępowi czy nie, to już inna sprawa.
Dlaczego religia sama w sobie jest zacofana? To jest wyłącznie subiektywna opinia. Można dać argumenty contra.
"To jest wyłącznie subiektywna opinia. Można dać argumenty contra."
Oczywiście, to tylko moje zdanie. Niestety nie będę kontynuował tematu (raczej powstającego offtopa), ponieważ wszelkie dyskusje między wiernymi, a ateistami są zwykle pozbawione sensu.