PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95952}

Plebania

2000 - 2012
3,9 24 tys. ocen
3,9 10 1 23751
5,0 4 krytyków
Plebania
powrót do forum serialu Plebania

Rozumiem, że "Plebania" może się komuś nie podobać, nudzić, przydałaby się jednak jakaś konstruktywna krytyka zamiast prymitywnych wulgaryzmów. Od kilku lat jestem fanem (nie mylić z fanatykiem) tego serialu. Dostrzegam pewne niedociągnięcia lub niepotrzebne przerysowania w poszczególnych scenach, niektóre wątki w ogóle mnie nie interesują (najgorsze, gdy ciągną się przez 2 tygodnie), niektórzy aktorzy irytują, lecz nie zmienia to faktu, że generalnie uważam tę produkcję za udaną i jak najbardziej wartościową.

Każdy ma swoje własne preferencje, ja na ten przykład lubię m.in. "Ranczo", "Świat wg Bundych", "Świat wg Kiepskich", "Święta wojna"... nie potrafię natomiast zrozumieć ludzi, którzy widzą coś interesującego w "Bulionerach", "Barwach szczęścia", "Mamuśkach", albo większości TVN-owskich produkcji.

Ale nie wyzywam od głupków tylko dlatego, że podoba im się coś innego niż mi.

ocenił(a) serial na 1
romario_de_souza_faria

patrząc na to co ty lubisz wyjanisa twoje zdziwienie wulgaryzmami skierowanymi w plebanie , ja osobicie nie widze roznicy miedzy ranczem czy bulionerami wszystko to syf ojjjjj ps.wez ty lepiej pozostan przy pilce :))

romario_de_souza_faria

O zgorozo. "Wartościową". Jeden (jeden!) wartościowy element tego serialu, prosze podaj.

romario_de_souza_faria

Drodzy forumowicze. Z Plebani jedyne co jest dobre do postać Tracza, którego rewelacyjnie zagrał Dariusz Kowalski. W pełni zgadzam się z wypowiedzią ,,Nie jest kolejnym prostakiem i wsiunem jak wiekszosc mieszkancow tej dziury zwanej Tulczynem. Swoja przebiegloscia i bezwzglednoscia zaskarbil sobie moja synpatie.
Wiele razy cieszylem sie z jego sukcesow i porazek innych. Szczegolnie cieszyla mnie scena wywalania ludzi z pracy, ktorzy mieli male dzieci i brak perspektyw"Zandarma (http://www.filmweb.pl/topic/839879/Super+rola+w+Plebanii.html). Serial może nie jest rewelacyjny i porywający, ale nie jest kaszaną jak Klan. Nie podoba mi się złe przedstawienie środowiska ateistów jako ludzi złych i bez uczyć(jedynym ateistom jest Tracz). Scenarzyści chyba żyją w innym świecie. W mojej klasie 5 osób z 30 osobowej klasy jest ateistami. Druga sprawa to przedstawienie jak łatwo kontrolować ludźmi prostymi, niewykształconymi jakimi są mieszkańcy tej dziury. Często w tym serialu jest mitologizowana rola Kościoła w życiu przeciętnego Polaka na przykład to jak latają z każdą sprawą do proboszcza to naprawdę przesada.

kuba_wacz

Dużo tu chamstwa, z jednej strony pomyje kubłami wylewane na Kościół, a z drugiej - Pan Phantom 5, który im tylko pomaga, dając najgorszy możliwy przykład. Ja Wam mówię: to prowokator, nie sugerujcie się tymi bzdurami, które pisze! On nie jest tego wart!

romario_de_souza_faria

Też wolę to niz TVNowskie moge produkcje 39.5, teraz albo nigdy, czy inne, nawet ich nie rozróżniam.