Z tego co wiem z komiksów to Alec właśnie jest częściowo Swamp Thing'iem. Komiksów o tej postaci nigdy nie czytałem ale ciekawi mnie jedna rzecz i liczę na odpowiedź od kogoś kto się zna na tej postaci. Czy w komiksach Alec powracał bądź czy kiedykolwiek powrócił do swojej dawnej formy (tej ludzkiej formy)? Czy juz na zawsze pozostał w formie tego potwora z bagien? Czy jezeli moze zmieniać się ponownie w człowieka to czy jest szansa, ze w serialu będzie podobnie? Pytanie moze i głupie ale jestem ciekaw bo bardzo mi się spodobała ta postać o dziwo po pierwszym odcinku, co jest w moim przypadku rzadkie. Andy Bean fajnie wypadł w tej roli więc głupio by było juz go nie zobaczyć :/
Jeśli chcesz znać odpowiedź, ale ostrzegam, że są SPOILERY W komiksie, przynajmniej w jego najlepszej i najsłynniejszej iteracji pióra Alana Moore'a, Swamp Thing nie był Alekiem Hollandem, a jedynie stworzeniem, które dziwnym zrządzeniem natury przejęło jego świadomość, a zatem było jedynie przeświadczone o tym iż nim jest. Potwór był więc.. Potworem po prostu, nie zaś człowiekiem, który na skutek wypadku się nim stał. Co było w istocie bardziej przewrotne niż się na pozór wydaje i nie przeszkodziło komiksowi być nie tyle błahą horrorową historyjką, co interesującą rozprawką o tym czymże jest człowieczeństwo.
Nie mam przekonania czy serial podąży tą drogą, ale Alec Holland raczej nie wróci do swej postaci i jest duża szansa, że tak naprawdę po 1 odcinku go już nie zobaczymy, bo tożsamość Swamp Thinga będzie akurat podobna do tej u Moore'a.