PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039941}

Przełom

Genombrottet
2025
6,5 6,4 tys. ocen
6,5 10 1 6418
6,0 2 krytyków
Przełom
powrót do forum serialu Przełom

Dlaczego mordercą okazuje się zupełnie inna osoba niż pokazywano to w 1 odcinku?

Przecież wprost widzimy, że zamordował ten sfrustrowany chłopaczek z drużyny piłkarskiej. Na koniec okazuje się, że to nie on tylko jakiś randomowy przegryw, którego widzimy pierwszy raz na oczy.

Zupełnie mi to nie współgra z klimatem tego serialu, gdzie raczej nie ma żadnych niedopowiedzeń, gry z widzem itp. Macie podobne wrażenie?

ocenił(a) serial na 6
adamcpdst

Ciężko powiedzieć co autor miał na myśli, ale wygląda na to, że to miał być taki tani twist tyle, że po drodze coś nie wyszło. W efekcie zatrzymanie tego gagatka nie wywołuje żadnych emocji. Jak niemal cały serial, który mam wrażenie został skrojony tylko po to, żeby pokazać nam tą nowoczesną metodę typowania sprawcy. Ten koleś, co go widzimy od razu po zabójstwie mógł być jakimś mylnym wyobrażeniem tej, co jechała na rowerze.

adamcpdst

Też uważam, że scenarzyści tutaj mogli się trochę bardziej wysilić. Szczególnie że pomost był w osobie dziennikarki. Wystarczyło dwóch dziwaków na początku przedstawić i potem za pomocą DNA rozstrzygnąć ostatecznie. 

ocenił(a) serial na 8
adamcpdst

Może utożsamiał się z mordercą i chciał zadziałać podobnie...? Dlatego obserwował sprawę, miejsce zbrodni, dlatego się bał? Ciekawy temat

adamcpdst

Rzeczywiście nie ma żadnego emocjonalnego powiązania. Nie da się powiedzieć "to ten?", bo wcześniej go po prostu nie było. Rzeczywiście wszystko skupia się na "metodzie" . Jest jednak to coś, co nie dawało mi spokoju do końca napisów. Spojrzenie brata przez okno na dzieci i potem na zdjęcie oraz wycieczka genealoga wyraźnie sugerują pewien kontekst. Spodziewałem się, że po ostatnim kadrze pojawią się napisy typu "dwa lata później na policję zgłosił się brat skazanego, przyznając się do winy". Ukrywanie latami winy brata mogło doprowadzić do takiego stanu jego braciszka, a winę wziął na siebie bo nie miał rodziny i nic do stracenia.

ocenił(a) serial na 6
Pete

Właśnie - kwestia brata. Jednak ten serial operuje takimi dziwnymi niedopowiedzeniami, zupełnie nie pasuje to do ogólnego klimatu opowieści. Poza tym jeśli chodzi o metodę genealogiczną trochę mnie dziwi tak duży stopień "analogowości" - że ten naukowiec w żaden sposób sobie tego nie skomputeryzował - zwłaszcza, że na początku mówi, że nazwisko da się ustalić bardzo szybko (scena z kobietą, która poznaje prawdziwego ojca). Tymczasem okazało się, że to multum mrówczej pracy - i koniec końców potrzeba dużo szczęścia żeby udało się coś konkretnego ustalić.

adamcpdst

Zabił brat który miał dzieci. Na początku filmu widać jak mężczyzna wychodzi ubrany w jeansy,czarną kurtkę i granatową czapkę natomiast zabijał mężczyzna ubrany już w czarnej kurtce i w czarnych dresowych spodniach o sylwetce bardziej szczupłej. Po 16 latach brat wziął winę na siebie bo nie miał nic do stracenia. Był samotny a ten co zabijał ułożył sobie życie. Spoglądając na zdjęcie brata z jego dziećmi widać jak złapało go lekkie wzruszenie i żal.

ocenił(a) serial na 6
Katherina99

Ok nie zwróciłem uwagi na ubiór, ale przecież widzimy tuż po zabójstwie twarz tego gościa z drużyny piłkarskiej - to po co to było - jakaś fantasmagoria tej babki na rowerze, która była świadkiem? To już więcej sensu miałaby podmiana na drugiego brata...po założeniu tego wątku coraz mniej rozumiem ten wydawałoby się prosty serial. :)