PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73321
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Mam zagwozdkę dla fanów PLL - może nie oglądałam uważnie odcinków, ale coś mi tu nie gra.

W pierwszym sezonie mamy Jasona nr 1, który jest przystojnym brunetem, prawie 30latkiem, bardzo wyważonym, który się ZMIENIŁ i nie ma zupełnie do czynienia z tym co robił wcześniej. W tym samym czasie w domu, w którym mieszkała kiedyś Alison, mieszkają nowi lokatorzy - Maya z rodziną, która jak później wiemy wyjechała na 3 miesięczny obóz (ale rozumiem, że jej rodzina dalej mieszka w tym domu, bo nie było nic na temat ich rzekomej wyprowadzki).

W drugim sezonie pojawia się Jason nr 2, również przystojny, ale już blondyn z dłuższymi włosami, który ma reputacje złego chłopaka, nawet po 'zmianie'. Wygląda to tak, jakby to co było z Jasonem nr 1 w pierwszym sezonie nie zaistniało, bo pojawienie się Jasona nr 2 było wielkim zaskoczeniem dla dziewczyn. Co ciekawe, Jason nr 2 remontuje dom swojej rodziny -> to ten sam dom, w którym mieszka Maya z rodziną, czy to już inny dom? Miejsce i wygląd domów mam wrażenie, że się trochę różni, ale nie było mowy, że Alison miała dwie chaty. No i, gdzie w takim razie mieszkają rodzice Alison i Jasona?

Poza tym, czas w PLL płynie szybko, a w Rosewood pogoda zatrzymała się na wczesnej jesieni.

Głównie proszę o odpowiedź w związku z dwoma Jasonami i tym, gdzie kto mieszka (Jason, Maya i rodzice Jasona i Alison). Wydaje mi się to trochę pokręcone.

frauagata

Ok.
Rodzice Mayi się wyprowadzili - już w 15 odcinku Jason zamieszkał z powrotem w tym domu. To dla mnie trochę dziwne, że nikt nic nie wspomniał o wyprowadzce rodziców Mayi, a Jasona nikt nie widział w tym domu od 15 odcinka aż do 1 drugiej serii O.o
Pojawienie się Jasona nr 2 nie było zaskoczeniem dla dziewczyn, tzn w pewnym sensie było, bo myślały, że Jason już nie wróci, ale jednak wrócił i to do domu Mayi, więc dziewczyny pewnie wiedziały, że rodzice Mayi się wyprowadzili
To chyba był ten sam dom, chociaż to dziwne, bo w pierwszych odcinkach z Mayą ten dom miał naprzeciwko ulicę i inne domy, a jak Toby robił coś u Jasona, to ten dom wyglądał już inaczej - tak samo, jak Ezra przyjechał po Arię w 2x09 i nie było żadnych domów, tylko podjazd i drzewa O.o

W PLL czas płynie dosyć wolno, bo w 1 odcinku był początek września, chyba pierwszy, 1 sezon to 8 tygodni. Potem w 2 sezonie to było jakieś nie wiem, może 3, 4 ale to dla mnie dziwne, bo skoro 1 sezon - 1 września 2010, to czemu 2x12, ślub ojca Hanny to był listopad 2011? (tak chyba było na zaproszeniu)

Dobra, wiem, że ci nie pomogłam, ale zaczęłam się zastanawiać czemu ci scenarzyści popełniają tyle błędów :D

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

Czyli nie wiemy gdzie mieszka w tej chwili Maya (powróciła w ostatnim odcinku) oraz gdzie mieszkają rodzice Ali (Filadelfia? często się pojawia w tym serialu). Jeśli chodzi o dom Jasona, to fakt, na początku on był przy ulicy i wnioskowałam, że gdzieś niedaleko domu Emily, teraz jest gdzieś na uboczu i przy domu Spencer.

Podejrzewam, że wyszło im to tak chaotycznie, bo pewnie nie znali dokładnie fabuły w 100% i musieli coś dodać, coś odjąć i tak im wyszło :P. Może też myśleli, że serial się nie przyjmie i nie będzie tak popularny, i pomysł był tylko na 1 sezon (stąd te zawirowania z Jasonem i z tym klubem też jakoś tak sztucznie wyszło, jakby właśnie 'dodane' w ostatniej chwili). Też trochę inaczej na to patrzę, bo obejrzałam wszystkie odcinki w ciągu ostatniego tygodnia :D. Mimo wszystko, nie traktuję tego serialu jak serialu dla nastolatek, bo fabuła jest naprawdę pokrętna i czekam na kolejne odcinki :-) (szczególnie ostatni odcinek gniecie).

frauagata

Maya chyba mówiła gdzie mieszka przy spotkaniu z Emily w 2x11.
Co do rodziców Ali, to nie mam pojęcia, ale pewnie w Filadelfii, każdy tam mieszka hahahah :D

A na dodatek - skoro Spencer widzi z okna dom Jasona, a mieszka koło ulicy, to czemu dom Jasona jest otoczony z każdej strony krzakami i piaskiem? :D

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

Co do domu Spencer - nic się nie zmieniło. W końcu w pierwszym odcinku, patrzyła przez okno na stary pokój Alison, tak więc dlaczego miałaby nie widzieć tego co robi Jason? Chyba, że źle zrozumiałam. ;)

edit1: NA PEWNO źle zrozumiałam. ;P No i faktycznie to trochę dziwne.

qlenaa

Wnioski? Podziękujmy twórcom za wprowadzanie zamętu. Dzięki wam ten pokręcony serial jest jeszcze bardziej niezrozumiały... Ciekawe, może po tym, jak w serialu wyjdzie, kim jest A, również znajdziemy mnóstwo nieścisłości. (oby nie!)

ocenił(a) serial na 5
lili113

lekki offtop -> kiedy zazwyczaj wychodzą napisy do nowego odcinka?

ocenił(a) serial na 5
frauagata

Kiedy @uhaveamessage zechce je zrobić. XD

ocenił(a) serial na 5
qlenaa

mój pierwszy odcinek 'na bieżąco' dlatego się niecierpliwię :D

frauagata

Całkowicie Cię rozumiemy ;) I my też czekamy z wielką niecierpliwością ;D

qlenaa

Jak "zechcę" je zrobić? Ha-ha-ha.
Już nam się zechciało i są na n24.

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

Broń Boże, nie było to w negatywnym sensie. Po prostu jedynymi osobami, które wiedzą kiedy będą napisy, są ich twórcy i niby skąd reszta miałaby to wiedzieć? ;D

qlenaa

Ja to odebrałam właśnie negatywnie, bo zrozumiałam to jako "przecież one nigdy nie mają nic do roboty to niech ruszą du.py i robią wreszcie te napisy".
Reszta mogłaby się dowiedzieć z n24, tam jest specjalna kolumna TŁUMACZENIA i uzupełniam tam i piszę, kiedy będą :)

ocenił(a) serial na 10
youhaveamessage

a mogłabyś podać link ?

prooooooooszę <3

ravival_

Link do czego? Nie mogę podać do napisy24 bo mi nie zaakceptuje filmweb, ale wystarczy wejść na napisy2 4. pl i tam na głównej stronie kliknąć w "Pretty Little Liars 2x13" i pobiorą ci się napisy.
A jeśli chodzi ci o wbudowane do odcinka to jeszcze nie widziałam nigdzie.

ocenił(a) serial na 10
youhaveamessage

aah, trudno ; <

to muszę poczekać ; ) jak myślicie o której bd wbudowane do odc ?

ocenił(a) serial na 5
youhaveamessage

No to przepraszam, bo miałam na myśli coś zupełnie innego. ;D

ocenił(a) serial na 7
qlenaa

napisy faktycznie były choć z moją wersją nie były w ogóle kompatybilne, napisy za szybko film za wolno :) Ale sobie poradziłam i pewnie mam coś przestawione w programie. Żeby były kompatybilne to bym Wam wkleiła napisy w tło i wrzuciła przez megavideo na zalukaj a tak to niestety :(

monisia99

A jaką masz wersję? Bo napisy są do P0W4.

ocenił(a) serial na 7
youhaveamessage

No i taką mam ale napisy lecą za szybko a film jakby z opóźnieniem ale myślę że coś mi w programie mi się poprzestawiało i dlatego taki efekt

monisia99

Mi działało wszystko dobrze.

frauagata

http://pretty-little-liars.wikia.com/wiki/Jason%27s_House

Czesciowe rozwiazanie waszego problemu.

spolszczenie tego bloga google tlumaczem:
http://translate.google.pl/translate?sl=en&amp;tl=pl&amp;js=n&amp;prev=_t&amp;hl =pl&amp;ie=UTF-8&amp;layout=2&amp;eotf=1&amp;u=http%3A%2F%2Fpretty-little-liars. wikia.com%2Fwiki%2FJason%2527s_House

ocenił(a) serial na 5
Faker

Ok, to ma sens. Ale zatem mam kolejną zagwozdkę - po ostatnim odcinku (poprawiajcie mnie, jeśli coś źle mówię, bardzo często mi umykają szczegóły).
W chwili teraźniejszej dziewczyny mają 16 lat. Czyli jak Aria poznała Ezre miała 15, co raczej w nieciekawym miejscu stawia byłego nauczyciela. Poza tym, skoro odcinek ostatni jest z 2008 roku, czyli one miały po 13 lat. Wszystko rozumiem, że to USA, że inne wychowanie, etc, ale po 1 - one nie wyglądają na swój wiek. Wiem, że te aktorki w większości urodziły się w latach 80, ale mimo to, makijaż i stroje to lekka przesada. Poza tym, może jestem bardzo konserwatywna, ale taka impreza dla 13latek? Jakoś tego nie za bardzo ogarniam. Chyba, ze one wcale nie mają teraz 16, tylko 18 lat, ale coś mi się nie wydaje.

frauagata

Maja tyle lat jak mowisz. To jest blad tworcow po prostu jest zle dobrana obsada. Te dziewczyny sa "za stare" tym bardziej jezeli ma powstac kilka sezonow to one beda sie jeszcze bardziej "starzec". Aktorki powinny miec max 18 lat w dniu powstania a maja 22 24 26. Tylko aktorka Ali jest mlodziutka.

Jest tak dlatego ze o mlodego dobrego aktora jest ciezej i jest on czesto drozszy od starszego aktora na podobnych umiejetnosciach. Zeby aktor 15 letni gral na poziomie sredniego aktora 25letniego musi byc naprawde dobry.

Makijaz jest potrzebny aby wizualnie obnizac ich wiek przynajmniej w teorii. Gdyby graly bez to tym bardziej wygladalyby na starsze.

frauagata

Dziewczyny miały 16 w pierwszym odc pierwszego sezonu jak Aria poznala Ezre w barze ( wisiała kartka missing person Ali z informacja ze miałaby teraz 16 lat ) czyli jak Ali zagineła miała lat 15 a impreza halloweenowa - wychodzi na to ze miały 14 lat - CHYBA :P tworcy troche mieszają i się gubią ;)