PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343668}
7,8 44  oceny
7,8 10 1 44
Shen Qing Mi Ma
powrót do forum serialu Shen Qing Mi Ma

Silence, bo taki angielski tytuł nosi ten serial, wciągnął mnie bardzo ale nie byłam w stanie oglądnąć ostatnich scen i je musiałam oglądnąć w spokoju po kilkunastu godzinach przerwy. Serial opowiada o losie dziewczyny i chłopaka, którzy spotkali się w dzieciństwie i spędzili w swoim towarzystwie tydzień. Obiecali sobie, że nie utracą kontaktu ze sobą jednak ten został zerwany. Dziewczyna nie mówi, porozumiewa się za pomocą języka migowego. Dlatego serial nosi tytuł Silence. Straciła mowę po śmierci swojej matki. Natomiast chłopak pochodzi z bogatej rodziny, która nie szczędziła funduszy na jego edukację. Jest zdolnym, świetnie wykształconym mężczyzną, który jednak ma problemy emocjonalne gdyż apodyktyczny ojciec zmusza go aby przejął świetnie prosperującą firmę po nim. Brak empatii i zrozumienia ze strony ojca a także sposób w jaki traktuje on jego matkę, której również nie okazuje miłości, powodują, że chłopak jest rozdarty emocjonalnie, nie potrafi okazać innym należytego szacunku. Staje się maszyną do zarabiania pieniędzy. Obejmuje stanowisko dyrektora w firmie ojca, rozprawia się z pracownikami i stawia swoje warunki pracy. Właśnie wtedy spotyka dziewczynę niemowę, która przypomina mu o dziewczynie z dzieciństwa, w której się zakochał. Wszystko komplikuje się gdy dowiaduje się, że chłopak jest chory na raka i zostało mu trzy miesiące życia. O tym fakcie wie tylko kilka osób, ponieważ nie chce żeby inni się nad nim litowali. Dziewczyna dowiaduje się o tym, że on jest poważnie chory dopiero w ostatnim odcinku czyli tuż przed jego odejściem. Czy pozostały mu czas wykorzysta na życie pełną piersią, spełnianie marzeń, uporządkowanie spraw i pozostanie w sercach spotkanych przez siebie ludzi. Myślę, że wykorzystał ten czas do cna. Serial daje do myślenia. Zwłaszcza o kwestiach związanych z dylematami dotyczącymi wykorzystania czasu, którego ma się niewiele. Myślę, że przekaz serialu jest bardzo pozytywny. W niniejszym komentarzu skupiłam się na osobie głównego bohatera ponieważ to jego historia poruszyła mnie najbardziej, mimo, iż wątków pobocznych w serialu jest wiele i również dają do myślenia. Poruszane przez niego kwestie i ostateczne wybory dają do myślenia. Poza tym Vic Chou jest bardzo przekonujący, prawdziwa gwiazda tej dramy. Polecam ;)