Spartakus to imię trackie? Agron to imię germańskie? A Castus to imię jakiego pochodzenia? Czy te imiona są wymysłem rzymskim by gladiatorzy się fajnie nazywali?
O kurczę, było coś w Krew i Piach, ale nie pamiętam jak mu nadali te imię :/. Ale bardzo dobrze pamiętam, jak często coś mówił. "Nie jestem Spartakus" na początku, ale też nie chciał podać swojego imienia. Było też chyba, że chciał powiedzieć, a gladiatorzy "Gówno nas obchodzi kim byłeś" (albo to do kogo innego). Nigdzie tego nie ma, ale ja bym te imię zinterpretował jako połączenie Spartiata i trak. Nie wiadomo na 100% czy był Trakiem, na pewno był szkolony jako gladiator w stylu Traka i mówiono, że pochodził stamtąd z tego powodu, a czy był przymuszony do takiego treningu, czy zauważono, że świetnie już jest w nim wyszkolony (pewnie pochodzi z Tracji) to nie wiadomo. Natomiast Agron i Duro brzmią na Germańskie i od razu się tymi imionami przedstawiają, więc to pewnie są germańskie.
Crixus, Gannicus, Ojnomaos, nie mam w ogóle pojęcia co powiedzieć na ten temat. Ale pewnie nie buntowali się tak od początku jak Spartakus (nie chciał mówić kim jest), to mają swoje imiona.
Właśnie sobie przypomniałem, Spartakusowi od razu kazali walczyć na arenie (wyrok śmierci, chyba 5 dobrych gladiatorów przeciw niemu), wygrał, ale nikt nie wiedział jak ma na imię :P. Batiatus powiedział, że walczy jak legendarny król Tracji, który zwał się Spartakus. No, ale ile w tym prawdy? Potem właśnie, chyba go wywoływali (Doctore?) po imieniu Spartakusa, a on mówi, że nie jest Spartakus, no i oni, że nie ważne kim był itd. Potem się wkręcił już w to imię :).
Przecież imię Spartacus nadał mu sam Batiatus. Po pokonaniu gladiatorów, którzy mieli go zabić na arenie, lud chciał łaski dla niego. Wtedy Batiatus zaproponował, że weźmie go pod swoje skrzydła i pewnie szybko umrze ( czego oczekiwał Glaber już na arenie ). Senator wstajac by przemówić do publiczności spytał się Pretora jak ma na imię. Nie miał pojęcia i wtedy Batiatus powiedział coś w stylu " Patrząc jak walczy, przypomina legendarnego króla Tracji.... Nazywano go Spartacusem "
Nazwali go Spartakusem, od imienia króla Tracji. Spawdziałam, ten by pasował:
- Spartokos (panował ok. 300-279/78 p.n.e.).
No tak, Batiatus powiedział, że tak się nazywał LEGENDARNY król Tracji, na wikipedii (skąd to wzięłaś ;)) nie ma go pod legendarnymi tylko pod lokalnymi królami z różnych ziem :). No, ale niechby było, ale i tak trochę się różni :P.
A widziałeś legendy, które się w ogóle nie różnią? ;p Zresztą starożyta wymowa obecnie, to jest czysta fantazja.