Oglądałem prawe wszystkie edycje serialu i muszę powiedzieć że, naprawdę spodobała mi
się koncepcja ostatniego wydania serialu czyli Star Trek Enterprise. Moją opinię wspiera
fakt iż pomimo zawieszenia ekranizacji serialu po 4 sezonach postanowiłem poszukać
nowel które kontynuują przygody załogi (polecam dla fanów rozczarowanych mizernym
zakończeniem przeczytanie następujących tytułów The Good That Men Do, Kobayashi Maru,
The Romulan War 1 - Beneath the Raptor's Wing ...oraz następnych, które zostaną wydane).
Zalety serialu to moim zdaniem: bardzo dobry casting aktorów, świetnie przedstawiony
związek miedzy Tripem a Tpol, dobra koncepcja prequelu w której ludzie dopiero zaczynają
swoją przygodę związaną z eksploracją kosmosu oraz powstaniem Koalicji Planet i
związane z tym ograniczenia technologiczne statku, wątek wojny z Romulanami, który
niestety miał być przedstawiony w następnych sezonach. Uważam iż wytwórnia Paramount
powinna podjąć kontynuacje serialu bo jest materiał na pokazanie świetnej historii.
Racja, ta seria jest niedoceniana. Kilka odcinków było naprawdę wciagających. Szkoda, że nie ma kontynuacji. Niedawno obejrzałem całą serię TNG i uważam że Enterprise był równie ciekawy.
oglądałam wszystkie sezony oraz wszystkie części star treka i mimo że enterprise mi się podobał to mnóstwo odcinków ściągnęli skopiowali po prostu ze star treka TOS....nie umieli nic swojego wymyślić...tylko efekty specjalne lepsze...dobrze jednak ze najpierw oglądałam tą serię a nie TOS bo inaczej byłabym bardziej zawiedziona...:)