PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=402989}

Teoria wielkiego podrywu

The Big Bang Theory
2007 - 2019
8,0 172 tys. ocen
8,0 10 1 171555
6,5 19 krytyków
Teoria wielkiego podrywu
powrót do forum serialu Teoria wielkiego podrywu

Denerwuje mnie to jak serial przedstawia kobiety. One oczywiście nie zajmują nerdowymi
rzeczami wyśmiewają, że to dziwne, dziecinne. No i w serialu wielokrotnie podkreślają, że nie ma
kobiet nerdów. A nie jest to prawdą sam znam sporo takich.
Twórcy tego serialu powinni bardziej przypatrzeć się temu o czym robią serial, a mniej posługiwać
się stereotypami.

MistrzSeller

Zgadzam się. To nie jest zresztą jedyny stereotyp, którym się posłużyli. Jeden z najbardziej widocznych to to, że Penny jako BLONDYNKA jest "najgłupsza" ze wszystkich - tzn. moim zdaniem nie jest głupia, chodzi mi o to, że tak to pokazują, często nie rozumie o co chodzi chłopakom jak mówią o swojej pracy itp., chciała być aktorką ale to jej też nie wyszło, więc pracuje jako kelnerka, oczywiście lubi różowy kolor i za dużo kasy wydaje na ciuchy. Z kolei Amy - wykształcona pani neurobiolog, zawsze rozumie o czym mówi męska część obsady, podchodzi do życia praktycznie i oczywiście jest BRUNETKĄ. Nie żeby mi to jakoś bardzo przeszkadzało, ale to już jest na maksa stereotypowe :)

ocenił(a) serial na 7
Canberrka

Bernadette jest blondynką i ma doktorat, cos leży ten twoj stereotyp

heavyduty

Przecież nie napisałam, że każdą blondynkę w serialu przedstawiają w ten sposób. Ale jak już wspominasz Bernadette to ona też taką "typową blondynką" - od Penny różni ją tylko wykształcenie, ale i na tym polu jest pokazana jako taka blondyneczka właśnie - co chwilę mówi coś w stylu, że dla zabawy skrzyżowała wirusa eboli z grypą i gdzieś zgubiła fiolkę itp. no i w ogóle jest taka słodka, nawet ten jej głosik. Amy to ich totalne przeciwieństwo.

ocenił(a) serial na 9
MistrzSeller

Bo to jest serial komediowy a nie film dokumentalny.

ocenił(a) serial na 1
maraf

ale to nie powód by obrażać kobiety. Naprawdę da się zrobić ciekawy serial komediowy o nerdach bez takich stereotypów (patrz the guild)

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

To że nie ma tam takiej kobiety nie znaczy że serial obraża kobiety ludzie...

użytkownik usunięty
maraf

No to co, że to serial komediowy? Tylko faceci nerdy mogą być zabawni? Bo wydaje mi się, że kobieta, która podzielałaby pasje chłopaków też mogłaby rozśmieszyć widzów : ).

Dokładnie, ostatnio gdy panie zaczęło angażować się w rozmowy o komiksach były lepsze od chłopaków.

MistrzSeller

s06e14 w cudowny wrecz sposob kopie tyłki wszystkim hejterom Amy (i zmian zachodzących w Sheldonie) :) Szkoda ze nie bedzie mozna zobaczyc ich min.... Jak by powiedzili Beavis I Butthead: "this is gonna be fun" - podejrzewam, ze jak tylko napisy beda ogolnodpstępne to na forum rozpęta się piekło. ;]

ocenił(a) serial na 7
sever

w tym odcinku Amy nawet niezle, pewnie dlatego, ze byla tylko przez jedną krótką scene