W zasadzie nie było zbyt dobre ale teraz kiedy już wiadomo kto jest mordercą można zobaczyć jeszcze raz i sprawdzić czy to ma sens.
Spoiler:
W anime co prawda nie było to jeszcze pokazane ale w VN na podstawie której powstaje serial już tak.
Sprawcami masakry są Kyrie i Rudolf.
Nie powiedziałbym tak do końca tego.
Sprawca nie równa się mordercy, a trzeba pamiętać, że Bernkastel niekoniecznie była zainteresowana udzieleniem w pełni szczerej odpowiedzi.
A 'lol money' to naprawdę nie jest żadna odpowiedź.
W dodatku ustawienie ich jako sprawców w niektórych momentach byłoby zwyczajnie niewykonalne.
Więc - lepiej się nie przejmować tym 'spoilerem' tak do końca.
Zwłaszcza, że, o ile mi wiadomo, nie wszystkie części VN już powstały. (SPOILER) Co prawda nie oglądałem żadnej z nich, ale podobno w 5 epizodzie jest dowodzone, że sprawcą jest Natsuhi, a później okazuje się, że to jednak nic pewnego. Może więc z Rudolfem i Kyrie będzie podobnie.
Spoiler
Co do Natsuhi w 5 epizodzie to wydarzenia w grze były tak ustawione aby ją wrobić we wszystkie morderstwa i to było wiadomo od początku tej części. Jeśli chodzi o Rudolfa i Kyrie to faktycznie nie jest to 100% spoiler jednak w zakończeniu 7 części jest dość dokładnie przedstawione jak mordują sporą część rodziny. Co do tego że niektóre momenty całkowicie przeczą temu że mogą być sprawcami to myślę że jeśli to na serio oni to autor zaskoczy nas jakimś ciekawym wytłumaczeniem. Zresztą od samego początku wydarzenia są tak przedstawione że można znaleźć alibi dla każdego z bohaterów czego najlepszym przykładem jest część 5 gdzie udowodniono że jedynie Natsuhi i Battler mogli być mordercami ale w części 4 Beatrice potwierdza że Battler nie jest mordercą.
A tak poza tym Bernkastel też nie wie kto jest mordercą.