Naprawdę, po tej dzisiejszej prawie szlag mnie trafił. Chciałabym coś zaznaczyć- JESTEM ZA
LEONEM ALE POTRAFIĘ MYŚLEĆ OBIEKTYWNIE, mianowicie jak ktoś, komu się nie podoba
żaden. Wyjaśnione? Świetnie. To przechodzę do rzeczy.
Nie mam pojęcia, jakim cudem, dlaczego, ani z jakiego powodu, ale postać leona w polskiej
wersji jest po prostu dyskryminowana.
Dowody;
nr.1. Leon został usunięty z zapowiedzi serialu. We wszystkich innych krajach, rosji, brazylii,
francji włochachstanach WSZĘDZIE na momencie "a może znajdę miłość" jest pokazany
TOMAS i LEON. W polsce był leon usunięty, był tylko tomas pamiętam bo trailer pojawiał się
dosyć często.
nr.2. DZIWNE TŁUMACZENIA. właściwie to wgl inne w niektórych przypadkach. Np to co
powiedzieli dzisiaj w zapowiedzi; "nie wierzę ci... chyba że dasz mi dowód". chociaż w oryginale
powiedział co innego. Tłumaczenia są stale zmieniane, ale już się przyzwyczaiłam, bo
normalnie nie wpływają na widzów. Taki przykład; wczorajsza rozmowa ludmiły i loena o
zejściu się, Ludmiła nie mówiła o piramidzie żywieniowej ale o deptaniu lamusów, a wtedy
LEon nie odpowiedział "jesteś głodna?", tylko "jesteś człowiekiem?". Normalnie nie ma to
wpływu na fabułę, jak mówiłam,
ALE
teraz każdy fan tomasa zacznie hejty, że to co zdarzy się jutro, to tylko jakieś dawanie dowodu.
nr.3. Zapowiedzi tygodnia. Już w 26 odcinków powiedziała Leonowi, że do niego też coś czuje.
W zapowiedzi nie wspomnieli o tym słowem, pomimo że później pokazywały się podobne
sceny. No i powiedzieli że przyjaciele pogarszają sprawę. Ok. Ale już zdecydowanie podejrzane
jest, że nie wspomnieli o tym w tej, i jeszcze tak to skręcili żeby wszyscy myśleli że tomas
wyjeżdża.
I jeszcze dosyć nie spodobało mi się to, że w poprzedniej powiedzieli "po prostu chciałam być
miła!" odnośnie do występu przed Angie. Przepraszam bardzo jakie miła??? Przecież to było
obowiązkowe zadanie, w dodatku wynikające z losowania....
To wszystko jest cholernie dziwne.
Zgadza się ktoś?
Zgadzam się w 100% najwidoczniej poslkie disney wybralo sobie "ulubienca".
Dubbing powinni z tym cos zrobic,ale coz poradzic taki kraj.
Ja się zgodzę, na przykład pocałunek Violi i Leona jest jednym z kluczowych wydarzeń serialu, wszystko wskazuje, że wreszcie ta dziewczyna przejrzy na oczy, a w zapowiedziach nawet o tym nie napomknięto, skupiając się na relacji Violetta-Tomas.
Inna sprawa: zauważyłam, że tłumaczenia w zapowiedziach i w faktycznych odcinkach nie zawsze się zgadzają. Na przykład w którymś z odcinków, numeru nie przypomnę za Chiny, Jade spadł pierścionek i pękł w nim kamień. W zapowiedziach było wtedy wyraźnie słychać "Co ty, kupiłeś JEJ podróbkę?" wypowiedziane przez Jade. W faktycznym odcinku zaś powiedziała tak, jak powinno być, "Co ty, kupiłeś MI podróbkę?". Niby drobny błąd, ale zupełnie zmienia znaczenie słów. Nie wiem kto tworzy zapowiedzi, ale bardzo często pokazywane w nich są błahostki a istotne zdarzenia pomijane.
właśnie, dochodzi jeszcze kwestia pokazywania wydarzeń nieważnych a pomijania ważnych. Widziałam też inne zapowiedzi tygodnia, choćby popularne włoskie riassunto. To jest na ten tydzień;
http://www.youtube.com/watch?v=wUrYwNaD_d8
ponieważ kilka osób już mnie o to pytało, dodam; to co mówi na końcu do tomasa, w resto, mówi o tym że znalazła pracę dla jego taty.
2 całkowicie inne zapowiedzi. W polskiej zapowiedzi calkowite wyciecie Leona. Bardzo nie sprawidliwe...
A co on jej odpowiada bo po jej minie widac ze nie jest zabardzo zadowolona?
http://www.youtube.com/watch?v=wUrYwNaD_d8
DLA PORÓWNANIA, JEDNA Z WIELU, MIANOWICIE WŁOSKA ZAPOWIEDŹ TEGO TYGODNIA.
już zgłaszałam i pisałam do Disneya, że nie są obiektywni, bo wszędzie Leona wykluczają, ale odzewu brak ;x
kiedy?? omg, to jest wstrętne. Moim zdaniem powinno się zorganizować zbiorowo coś, nie wiem jakiś dzień wysyłania violetty o tym do DC.
w tym tygodniu, bo już mnie wkurzyło, że tylko u nas w zapowiedzi nie ma pocałunku Vilu i Leona :) W ogóle napisałam, że może nawet z serialu usuną scene z pocałunkiem albo zmienią ją na niekorzyść Leona, no i już coś czuje z tego "w następnym odcinku", że wyjdzie to, że Leon zmusił Vilu do pocałunku
właśniewłaśniewłaśnie!!!!!!! obawiam się tego strasznie. Albo że przetłumaczą zdanie, którego nie da się przetłumaczyć inaczej jak tylko "zostaliśmy parą", na coś w stylu "bo poprosił mnie o chodzenie", i wtedy wszystkie tomasowe piranie stwierdzą że to jej zakłopotanie wyniosło się z prośby Leona a nie z obawy przed reakcją Germana. <mówię o sytuacji, kiedy Leon przysłał kwiaty> Piepszony polski DC, niech go szlag. Co im strzeliło do głowy?
wszystko co polskie jest jakieś poje*ane (przepraszam za słownictwo), ale jak gram w gry to próbowałam polskich wersji jakiś gier i o wiele lepiej gra się w zagran icznych wersjach, nasz tłumacz, albo nasza administracja ;/
w DC polskim rządzą dzieci tzw. "neo", które kochają takie wspaniałe historyjki zakazanej miłości od pierwszego wejrzenia. Jeszcze zrobią polską wersję, że Tomas jest wampirem >.<
właśnie, gdyby coś podpisaliby go pod edwarda. Co by pasowało, bo edward, miękka pała, mówił cały czas że jeżeliby chciała odejść, może odchodzić, takie bardzo tomasowe podejście.
To jest jak dla mnie żałosne. Z góry narzucają Tomasa. Pierwszy trailer czy nawet na stronie disney channel Tomas jest opisany w samych superlatywach (atrakcyjny, PEWNY SIEBIE, meh XD) a Leon jest, cytuję: León jest arogancki, zarozumiały i zadufany w sobie. SERIO? SERIO?! Może to nazywa się pewnością siebie? No kurczę, gdyby był taki zadufany w sobie, to czemu na pierwszym miejscu stawia Violettę i wszystko może dla niej poświęcić? Dlaczego bardziej od wszystkiego innego interesuje go jej samopoczucie? Głowa mała jak to widzę.
Co do zapowiedzi tygodnia, nie dość, że przekręcają słowa i manipulują widzami, to jeszcze pomijają i dyskryminują postaci i najważniejsze wydarzenia. Szlag by ich.
Chociaż, spójrzcie na to z innej strony: może gdyby nie ta disneyowa koronacja Tomasa na króla romantyków, to nie byłoby tylu Leoners wśród nas, które doceniają go i zauważyły tę niesprawiedliwość?
a widział ktoś ten pamiętnik Violetki co można sobie kupić? W środku jest, że Tomas jest inteligentny, romantyczny i zabawny, a Leon przystojny, modny i wysportowany.
jak to w środku? On jest pusty, chyba, przynajmniej ten jako notatnik. Sporo blogów oferuje go jako wygraną w konkursie. A wiesz, gdzie można go dostać???
na allegro za 21 zł, chciałam go zamówić, ale zobaczyłam co jest w środku i mi sie odechciało
bo jest sekretnik Violetty czyli coś w rodzaju książki o serialu i pamiętnik-notatnik pusty w środku i jego można wygrać w konkursie DC polska na facebooku
wiem, wzięłam udział by pokazać jak kocham Leona (moja opowieść o tym jak spędziłabym dzień gdybym była uczniem Studio 21)
niestety nie wygram, bo nasze polskie DC stoi za Tomasem, którego postanowiłam powiesić na grubym snurze z odciętym nie powiem czym choć wahałam się czy on w ogóle to ma. :c
Masz rację, Tutaj robią z Leon tego złego, a to, ze go usunęli z zapowiedzi było nienormalne. Jakby np usunęli ich pocałunek, który ma być dzisiaj, to chyba zabije.
takich ważnych w serialu rzeczy nie mogą wcale usuwać ;p tylko go doemonizować przez dubbing Oo
wiem, ale skoro już usunęli Leona, z zapowiedzi, a wiemy, ze to ważne, bo brany Leon jest pod uwagę jako miłość Vilu, a teraz każdy myśli, że tylko Tomas. ;x
właśnie wszystkie tomapiranie są przekonane że skoro tomas w zapowiedzi to na nich się akcja opiera i na koniec bd razem, tym bardziej że Leon jest długo na tej samej pozycji co Ludmiła. A tu takiego wała :3
właśnie. po prostu DCH na tym, ze tak powiem zje bało zapowiedź, bo usunęli jeden z głównych wątków. :/
czyzby dyrektor za tomasem? wtf? ;x
właśnie, dafaq może głowna prowadzaca serialu jest babka która uważa leona za aroganta i czyste zło ;D oglądałaś po hiszpansku? jak tak to pmietasz kiedy wszedł broduei? za cholere nie moge sb przypomnieć, ktory to byl odcinek, na pewno po tym jak wyleciał pablo 41-45 ale nie pamietam dokładnie hmmm
oglądałam, pamiętam, od razu Camila i francesca zaczęły się spinać. a jak Leon trzymał Vilu, gdy Broadwaay coś gadał do Vilu xd
mmaaaaa kocham ten moment ;p to był przykład zazdrości, która absolutnie dodaje uroku- takie w stylu "ona jest moje i wara" <3<3<3 i kiedy leon przychodzi do resto luca do niego; violetta ma chłopaka? Leon takie zadowolone; owszem. A Luca; a, bo ten nowy się pytał. Mina LEona :D:D:D:D:D kurcze, to chyba w 42 było tak myślę. niestety, już w nastepnej parti ;/;/ nienawidze, nienawidze tych przerw!!!!
a ma być jakaś przerwa? ;o
bo podobno już miało nie być, jak pisali na DCH. :X
tak pisali? cholera, teraz to juz czlowiek na nic czasu nie ma. ja teraz nie zagladam na fejsbuczka bo coś się zjebało i mnie wylogowywuje co 20s. Ale teraz jest połowa sezonu, a w argentynie dziela to na połówki, zawsze piszą np odc 34 cz 1.
no było, jak ogłosili przerwę po 20 odc, to ktoś napisał, czy będą kolejne przerwy, a oni na to, że juz nie. więc chyba dotrzymają słowa, czym bardziej Violetta ma dużą oglądalność. :P
a z Twoim fb nie mam pojęcia co się mogło stać. ;x
no, co za przykrość co za nieszczescie xd jakby to powiedziała jade. och ta wiadomość to najprawdziwszy miód na moje serduszko, bez kitu. żadnych. przerw. Idealnie
^^ dokładnie, po co czekać miesiąc, skoro kto ogląda, to widział, kto nie nadrobi na necie. -,-"
ale każdy sposób na zarobek u nich jest ważny. ;d
chyba chodzi o prestiż tzw nowego odcinka, tak myśle. nowy odcinek to reklama. ale poczatka violetty nie widziało duzo osób, bo to nowy serial, sporo zauroczylo sie na trzecim drugim tygodniu i mogli sobie obejrzec wszystko, takze moze sie im to przełozylo na zarobki, a teraz juz by chyba musieli puscic od pierwszego bo teraz juz nikomu by sie nie chciało nadrabiac a jak chcial to zrobil to dawno, takze powtorki nie mialyby zadnego sensu. Ale wtedy chyba mieli jakiś problem z głosami
też mi się tak wydaje, może któryś tłumacz miał chrypkę, lub mocne zapalenie gardła.
powtórki nie miałyby już żadnego sensu, byłoby wiadome, że chodzi im tylko o kase.
no i chyba DCH nie kibicuje tylko Tomasowi, bo na fp na fejsie przed chwilą wrzucili zdjęcie Leona i Vilu - se besan. :D
mmmaaaaa cudownie :D ale fan page a oficjalna strona które? bardzo dobrze, może jak się parę osób odezwało to stwierdzili że pora zacząć filmiki wrzucać i ogarnęli dupy
Wgl jak wrzucili te zdjęcie Vilu i Leóna to sobie porównałam ilość lubię to z tym ze środy z Vilu i Tomasem i to z Vilu i Tomasem ma o połowe mniej, tak samo udostępnień.
Bo większość kibicuje Leonowi^^
a rozwalił mnie komentarz laski "hehe żal wioletta bedzie z tomasem bo ogladalam po hiszpansku i wiem a leon to idjota i z nim nie bedzie"
po tym nie mogłam wstać z podłogi >.>