PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=835082}

Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

The Lord of the Rings: The Rings of Power
2022 -
5,6 44 tys. ocen
5,6 10 1 43909
5,1 31 krytyków
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum serialu Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

Śmiać mi się chce, jak czytam te opinie ludzi, którzy nawet nie widzieli filmu, a wydają werdykt po zobaczeniu obsady.
Generalnie dają jedynkę bo:
a) serial nie jest wierny Tolkienowi
b) serial nie jest na dość wierny trylogii Jackona
c) serialowi bohaterowie nie odpowiadają tym wyobrażonym
d) czarne elfy to zło
e) czarne krasnoludy to zło
f) serial nie jest na dość konserwatywny
g) serial nie odpowiada patriarchalnym wyobrażeniom na temat świata tego, czy innego widza.
Radziłabym, żebyście trochę poluzowali gumkę w majtkach i podeszli do tego filmu bez swoich groteskowych uprzedzeń. Serial jest tylko pewnego rodzaju rozrywką. Tylko tyle i aż tyle.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Maxpayne2020_Hellknight

Kolego zerknij na merytoryczność mojego komenatarza i swoich i czym prędzej pobiegnij do kuchni coś upichcić bo jak widać do kobiety w necie nie masz podskoku.

ocenił(a) serial na 3
genowefa_si

Dla ludzi dla których te filmy są głównie kierowane to absolutnie dzień dzisiejszy i dzisiejsza rzeczywistosć.

to po co oglądają filmy o innej rzeczywistości (fantasy) i o wymyslonej epoce historycznej (jak Srodziemie), albo w ogóle filmy oparte na prawdziwej historii (np. o antyku) skoro są tak ograniczeni, że nie potrafią ZAAKCEPTOWAĆ, że kiedyś było inaczej ? Po jaką cholerę w ogóle to ogladają, skoro nie potrafią tego ogladać (filmów historycznych i filmów fantasy opartych o inną epokę), tylko muszą w nich widzieć dzisiejsze czasy i kultury ? Ja myslałam, że filmy o innych epokach i kulturach ogladamy, PONIEWAŻ są inne, i w tym leży ich zaleta. Nie po to przecież oglądam filmy o starożytnych Chinach by zobaczyc tam np. Słowian :D

ocenił(a) serial na 3
genowefa_si

to jest po prostu proza życia.

no i super, tylko po co mi proza życia w fantasy? :D

ocenił(a) serial na 3
genowefa_si

I tak, auta nie należą do tego przez Tolkiena stworzonego świata, natomiast wielokulturowe społeczeństwa? Czemu nie?

wyjaśnij czy się to różni, że auta nie mogą być a wspolczesne wymieszanie populacji może? bo widzisz, jedno z drugiego wynika - wymieszanie może zaistnieć w przypadku odpowiednich środków transportu, a tych u Tolkiena nie ma. Nie ma aut, ani też nie ma magicznych mioteł, wiec nie ma wymieszanych osób zamieszkujących w jednym kraju.

ocenił(a) serial na 1
genowefa_si

Serial jest żenujacy, niechlujny i tendencyjny. Jakość nie ma znaczenia bo widownia jest oglupiona do tego stopnia że kupi każdą papke. Natomiast z Tolkienem to nie ma nic wspólnego.

ocenił(a) serial na 1
genowefa_si

Zatem jeżeli nie podoba się im to jak widział to Tolkien, to dlaczego nie wymyślą sobie czegoś własnego: nowoczesnego i kolorowego. Dlaczego podpinają się pod znane nazwisko kojarzone z cenioną Twóczością i kompletnie wypaczają jego wizję?

phoebe_Freja

Czy Tolkien pisał cokolwiek o rasach? Poza tym jest to twórczość należąca do klasyków w krajach anglosaskich a oni jedynie nadają jej bardziej dzisiejszy charakter, i mają do tego prawo bo to jest ich pisarz i twórca, a oni już dawno nie są jedynie biali i chcą swoją różnorodność uwieczniać również w sztuce którą tworzą bądź inscenizują.

ocenił(a) serial na 7
phoebe_Freja

Nigdzie nie widziałam takiej informacji, że jest to adaptacja Tolkiena. Za to widziałam, że jest to luźnie nawiązanie do prozy Tolkiena.

ocenił(a) serial na 2
liza_rd

Wg twórców to wierna adaptacja (=ekranizacja) Władcy Pierścieni
https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/discussion/Wg+tw%C3%B3rc%C3%B3w+to+wierna+adaptacja+%28%3D ekranizacja%29+W%C5%82adcy+Pier%C5%9Bcieni,3329398

ocenił(a) serial na 5
genowefa_si

Ale ty gadasz bzdury ??? A co w tym złego że Biali żądza w zamiast czarnych??Biali są inteligentniejsi

ocenił(a) serial na 7
Maxpayne2020_Hellknight

Jest to oczywistą nieprawdą. Po pierwsze zależy od grupy badanej, po drugie od rodzaju inteligencji.

liza_rd

Nie jest to nieprawdą ale to nic nie zmienia. Zresztą na iq ma wpływ wiele czynników.

ocenił(a) serial na 2
genowefa_si

W tym wpisie zebrałem cytaty z Twoich wypowiedzi z tego tematu, żeby nie pisać kilku postów tylko jeden:

"Przecież to fantasy a nie film/serial historyczny."
"To jest fantasy, masz tam jeszcze hobbitów, czarodzei, nieśmiertelne elfy i mówiące drzewa a oczekujesz dokładności dotyczącej dziedziczenia genów czy odzwierciedlenia kontaktów z czarnymi z Europy. Dlaczego ludzie nie mieliby być przemieszani - tak jak są powszechnie przemieszani obecnie w UK czy USA albo Francji czy Niemczech? Co do koloru skóry dzieci to inna kwestia."
"to jest fantasy, świat kompletnie oddmienny od naszego, kompletnie nieprawdziwy."

Dzz, kgibas666 i MegaMaro to wyjaśniali. Zob. też azreael - Rozprawa z RASISTAMI https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Rozprawa+z+RASISTAMI,3316341

"Dlaczego ludzie nie mieliby być przemieszani - tak jak są powszechnie przemieszani obecnie w UK czy USA albo Francji czy Niemczech?"

Bo to nie ma sensu biorąc pod uwagę realia tego wymyślonego świata. Wyjaśniałem to np. tu:
https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Dlaczego+to+będzie+profanacja,3283823

"nawet jeśli Tolkien faktycznie pisałby tę historię przede wszystkim mając w wyobraźni osoby czy stwory białe - jako elfy, krasnoludy, hobbitów czy ludzi. To mógł tak pisać, bo pisał przed 2 wojną światową gdy takie kompletne nie widzenie czarnych, albo widzenie ich jako podludzi było standardem - nawet jeśli nie bezpośrednio wyraźanym albo uświadomionym. Czarni po prostu nie zajmowali jakichkolwiek wyzszych miejsc w społeczeństwie zachodu. Rasizm w USA trwał długo po wojnie. "

Tolkien pochodził z RPA.
Tolkien opisał wygląd postaci. Są wśród nich białoskóre (elfy, hobbici, niektórzy ludzie) i czarnoskóre (niektórzy ludzie).
Tolkien nie był rasistą.
Tolkien nie miał nic wspólnego z USA.

"brak udziału czarnych w takim filmie/ w takiej historii byłby odebrany jako rasistowski"

No właśnie, to jest problem: tworzenie sowbie sztucznie problemu. Wyjaśniłaś, dlaczego w tym serialu jest czarny elf w białym oddziale.

"Zresztą na tym portalu też dziwne zjawisko - recenzenci dają w zasadzie prawie max a widzowie coś około 5."

Już nie, zresztą krytycy (=?recenzenci) okazali się trollami a na pewno A. Hudzik z jego 10.

"dlaczego ktokolwiek miałby na ten kolor skóry zwracać jakąkolwiek uwagę? To nie jest istotne. Wszystko inne jest. "
"Sprowadzanie krasnoludów, hobbitów, elfów do tego jaki mają kolor skóry czy włosów w tej książce czy filmie a nie do ich cech charakteru jest niesamowicie prymitywne. Nie rozumiem czym spowodowane."

Wg mnie istnieją cztery zasadnicze powody dlaczego mityczny czarny elf (czy hobbit, nieważne) jest tak częsty w rozmowach o serialu:
1) to element coraz szerzej rozpowszechnionego zapewnienia reprezentacji niektórych grup społecznych (tu: czarnoskórych) w produkcjach filmowych,
2) był z nami od początku: najpierw zaprezentowano obsadę i kostiumy,
3) każdy to widzi, w przeciwieństwie do nonsensów logicznych czy antytolkienowskich,
4) temat łatwo wykorzystywać jako pałkę do obkładania niezachwyconych serialem.

"Sądzę, że resztę dopowiadasz sobie sam."

To źle sądzisz, kgibas666 (którego bezzasadnie określiłaś hejterem) nic nie wymyśla ale tłumaczy jak to było: początek, inspiracja, chęć napisania czegoś na kształ, nie dosłownie wymyślenia mitologii dla swojej kultury.
"Lost Tales represented Tolkien's attempt to create a mythology for England, a project he would abandon without ever completing"
cytat z https://en.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien
Jednak to jest kiepski argument na wygląd postaci, skoro Tolkien je opisywał, to po co zaciągać argumenty co chciał napisać.

"Gdyby okazało się że Tolkien był rasistą (w co wątpię, nigdy nie słyszałam żeby miał coś wspólnego z takim myśleniem) lub gdyby miał jakieś problemy z Żydami, dzis taki światopogląd byłby nie do przyjęcia"

Taki światopogląd był nie do przyjęcia również w czasach Tolkiena i on o tym mówił: https://middle-earth.xenite.org/was-j-r-r-tolkien-a-racist/
Skąd tu się wzięli Żydzi?

"kolorowi"

Wiesz, że to określenie jest uważane za niewłaściwe? To podważa Twoją rzekomą wiedzę w temacie, na który się wypowiadasz.

"myślisz że twój kolor skóry daje ci tu jakąkolwiek przewagę"

Skąd taki wniosek?

"dla ciebie widok kolorowych jest nienaturalny, dla krajów w których amazon głównie działa, i które są dla amazona głównym rynkiem, a także dla krajów dla których Tolkien to rodzimy autor - jest to sprawa naturalna, codzienność."

Ale nie w realiach przedstawianego w serialu świata.

"nie uwzględnianie w największwej produkcji serialowej świata przedstawicieli 50% społeczeństwa. To tak samo, gdybyś nie umieszczał w filmach kobiet."

50% to oczywiście ci "kolorowi"? Dlaczego w taki sposób dzielisz ludzi?

"Widzowie chcą oglądać postaci jakoś podobne wizualnie do siebie, żeby łatwiej się identyfikowac."

Dlaczego? Sugerujesz, że czarni są głupi? Co o tym myślę pisałem tu:
https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Dlaczego+to+będzie+profanacja,3283823

"A tolkien ich nie umieszczał, bo ani w tamtych czas ich tylu nie było w UK, ani nie mieli pełni praw obywatelskich, ani wykształcenia, byli traktowani nieco jak zwierzęta."

A może dlatego, że umieścił akcję na północnym zachodzie wymyślonego kontynentu, odpowiadającego Europie?

"żądasz całkowitej eliminacji czarnych czy kolorowych z serialu fantasy bo wg ciebie nie tak powinny wyglądać elfy czy krasnoludy"

Niczego takiego nie napisał ani np. tego, że jest konserwatystą.

"To jest bajka/fikcja zresztą będąca głosem chwalącym różnorodność, wielokulturowość i wspołpracę."

Nie zauważyłem, co o tym świadczy?

"Czy Tolkien pisał w swoich powieściach że hobbity i elfy są rasy białej?"

Tak opisał ich wygląd. Ludzie byli zaś znacznie bardziej zróżnicowani w wyglądzie, w tym czarnoskórzy.

Dzz

Jezu co to w ogóle za bzdury, w prawdziwym świecie też w wielu miejscach masz mieszankę kulturową i różne kolory skóry, ale w alternatywnej nieistniejącej rzeczywistości już jest to dla Ciebie rażące, nielogiczne i w ogóle niemożliwe? No naprawdę to jakiś wyższy level rasizmu.

Ja w sumie nigdy nie byłem fanem Lotr więc nawet tego świata nie znam za dobrze, ale uniwersum wygląda jak w każdym fantasy i nie trzeba się spuszczać nad pierwowzorami i dla mnie bez żadnych ale. Nie zmienia to natomiast faktu, że po 2 odcinku nie wiem właściwie nadal co ja oglądam, o czym to jest i do czego prowadzi - fabuła jakaś taka niby zawiła, milion niepowiązanych wątków, ale jednocześnie żaden nie jest w żaden sposób emocjonujący. Podsumowalbym to mianem jakiegoś serialu obyczajowego, nie wiem czy się dalej męczyć i dowiem się co autor miał na myśli ale szczerze mówiąc oglądam z braku laku.

ocenił(a) serial na 3
Michcio24

nawet tego świata nie znam za dobrze, ale uniwersum wygląda jak w każdym fantasy

to sprzeczność jest. no, bo skoro nie znasz to skąd wiesz, jak wyglada to uniwersum ? Serialem się nie sugeruj, bo to w 9 przypadkach na 10 nie ma nic wspólnego z książkami. I nie jest to takie typowe, przecietne uniwersum, jak z dowolnej gry RPG.

ocenił(a) serial na 1
liza_rd

XDD

ocenił(a) serial na 2
liza_rd

A. Nie jest w ogóle
B. Nie jest w ogóle
C. Są w większości nudni, źle napisani i dobra gra aktorska kilku nie ratuje całego serialu
D.-e to najmniejszy problem ale to nie uda
F. Co?
G. Co?
Czemu wszystkie zdania nie są argumentami i tyczą się różnić postaci (kolor skóry) albo że serial nie jest? Nawet nie było jednego argumentu pozytywnego, jak np. dobre zdjęcia, ich CGI czy muzyka. Bo innych nie ma... Serial zasługuje między 2/3 obecnie, był potencjał, widać w pewnych momentach ale niestety... Pojedynczy aktorzy nie udźwigną tego

ocenił(a) serial na 7
Maximus_13

Bo nie pisałam o filmie, tylko o komentarzach. Nie zamierzam bronić serialu, którego jeszcze nie obejrzałam do końca. Wymieniłam tylko część opinii widzów (chociaż to chyba niezbyt dobre określenie na osoby, które nie wiadomo, czy w ogóle, obejrzały pierwszy odcinek), które według mnie są dość groteskowe.

ocenił(a) serial na 2
liza_rd

Zastanawia mnie tylko jedno, skoro tak nie chcesz bronić, wyrażać swojej opinii itp, czekasz na całość sezonu to czemu już go ocenilas i wystawiłas ocenę? Hipokryzją się to nazywa

ocenił(a) serial na 7
Maximus_13

Dałam siódemkę ze względu na te jedynki stawiane przez krytyków intuicyjnych.

ocenił(a) serial na 5
liza_rd

Co złego jest w patriarhacie ??? Tylko szczeze

ocenił(a) serial na 7
Maxpayne2020_Hellknight

Bo jest systemem opresyjnym i zupełnie skompromitowanym systemem społecznym, za którym stoi wiele przestępstw wobec ludzkości?

ocenił(a) serial na 2
liza_rd

O boże, ja kończę ta jałowa dyskusje jak widzę co piszesz, o patriarchacie przelało wszystko. Jest on zły bo tak kreuje go świat USA, pozwiedzala by osoba świat to zobaczyła jak szczęśliwe są rodziny, każdy członek, żyjące w ten sposób. Ale to nie zachód więc be, szkoda że to 90% światowego społeczeństwa. Bye, do reszty, nie karmicie trollki

ocenił(a) serial na 3
liza_rd

Bo jest systemem opresyjnym i zupełnie skompromitowanym systemem społecznym, za którym stoi wiele przestępstw wobec ludzkości?''

ale wiesz, że w czasach domniemanego matriarchatu też były wojny i przestępstwa ?

ocenił(a) serial na 3
Maximus_13

Muzyka w tym serialu jest wspaniała. Cała reszta to "Zenek, twój stary i przyjaciele", ale muzyka to cud miód :)

ocenił(a) serial na 1
Dentarg

Dokładnie tak .Mam głęboko gdzieś jakieś spory ideologiczne .Ten serial jest słaby ,jedynie muzyka mi się podobała.

liza_rd

yikes...

ocenił(a) serial na 5
liza_rd

Gdyby nie patriarhat to by was kobiet nawet nie było na świecie !!!

ocenił(a) serial na 5
ocenił(a) serial na 7
Maxpayne2020_Hellknight

hahahahaha! Skończyłeś podstawówkę? Słyszałeś o kulturach matriarchalnych? Zresztą matriarchat i patriarchat nie zamyka wielości systemów społecznych.

ocenił(a) serial na 2
liza_rd

Krytyka jest z tego powodu, że ten serial nie ma sensu nawet jak na fantasy. Zamiast np. pokazać całą wioskę czarnych i mulatów tych hobbitów (to zrobilie z niej mały NY) lub w serialu wszystkie białe elfy, a jeden uchował się ciemny. To nawet średnio rozgarnięta osoba, by zobaczyła że to jest komiczne. Pier.. że to fantastyka itd. jest żałosne, to może wsadzimy, latające samochody, rycerzy Jedi i motormyszy z Marsa - przecież to też fantastyka i tak sam by miał sens. Przykład z rekwizytami (niby wsadzili 500 mln w pierwszy sezon), jak rozbijali te kamienie to wyglądało jak z kartonu. Ludzie spodziewali się mega dopracowanego serialu, zwłaszcza po starej trylogie (Która bardzo wysoko postawiła poprzeczkę), a dostajemy Marvela w świecie W.P.

ocenił(a) serial na 5
liza_rd

A mi się chce śmiać jak widzę obie strony konfliktu. Jedni dają jedynki na starcie za cancel i woke culture, a drudzy będą ślepo bronić największy bubli i bzdur wymyślonych w imię tych ideologii. Jedni i drudzy to barany, którzy będą się zwalczać w imię nie swoich interesów, ale sztucznie stworzonej wojny kulturowej.

ocenił(a) serial na 3
trukomholek

Dokładnie, ale tak już niestety wygląda nasza codzienność, nie tylko ta filmowa.
Natomiast co do serialu, to najśmieszniejsze jest to, że przy tylu skrajnych opiniach on jest po prostu przeciętny, nijaki, mało wyrazisty. Cały szum wokół niego jest nakręcany przez różnych krzykaczy, w tym jego "przeciwników" i całkiem możliwe, że bez tego serial przeszedłby bez echa i wszyscy szybko o nim zapomnieli.

ocenił(a) serial na 3
Kuba_64

Napisałeś:
"Cały szum wokół niego jest nakręcany przez różnych krzykaczy, w tym jego "przeciwników" i całkiem możliwe, że bez tego serial przeszedłby bez echa i wszyscy szybko o nim zapomnieli."

Sam wpisujesz się w model takiego "przeciwnika" pisząc o tym serialu, że jest:

"po prostu przeciętny, nijaki, mało wyrazisty"

jak również podejmujesz się dyskusji z takimi niby przeciwnikami. O typ jakich komentarzy Ci chodzi, które zawierasz w cudzysłów "przeciwnik"?

Czy krzykaczami nazywasz również tych, którzy podobnie jak Ty stwierdzają jaki naprawdę ten serial jest ("przeciętny, nijaki, mało wyrazisty", dodam od siebie - jak na razie po dwóch odcinkach - słaby, miejscami bardzo głupi, w niewielkim stopniu nawiązujący do pierwowzoru, w zdecydowanej większości scen pozbawiony tolkienowskiego klimaty, czy też ducha, a twórcy zapewniali, że będzie/jest inaczej). Zdanie tych osób jest pełne merytorycznych argumentów.

Takie merytoryczne potraktowanie tego serialu to wg Ciebie również część szumu, o którym wspominasz, bo piszesz "CAŁY ten szum". To niesprawiedliwa ocena tych, którzy w kulturalny i merytoryczny sposób pokazali, że serial w większości, jak dotąd (mówię konkretnie o dwóch pierwszych odcinkach), jest słaby, w niektórych przeciętny.

Mam nadzieję, że rozwiejesz moje obawy i pokażesz, że mylę się w swojej ocenie w stosunku do Twojej powyższej opinii.

ocenił(a) serial na 3
Wake_up_sheep

Może najpierw przeczytaj wypowiedź @trukomholek na którą ja odpisałem, to będziesz wiedzieć kogo nazwałem krzykaczami...

ocenił(a) serial na 3
Kuba_64

Chodziło Ci o tych, którzy wskazują na cancel i woke culture? Trochę racji mają, jednak generalnie z kompletnie innych powodów to co zdążyłem zobaczyć jest słabe, tu się zapewne zgadzamy.

ocenił(a) serial na 10
liza_rd

o kurde mamy kombo, rasizm fanatyzm i patriarchat. ZAPISZCIE MNIE DO TEJ DRUŻYNY <3333333333333333333333333

majki69

Hejterzy dopowiedzą sobie wszystko, byle tylko zgnoić serial, bo nie podoba im się wizja potężnego Tolkiena xD

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

Trolling, teraz nie mam już najmniejszych wątpliwości.

phoebe_Freja

Trolling, teraz nie mam już najmniejszych wątpliwości

ocenił(a) serial na 1
John_Shepard

Trolling i echolalia.

ocenił(a) serial na 1
phoebe_Freja

Ja mam tylko jedno pytanie:dlaczego odpowiadasz temu głąbowi?

ocenił(a) serial na 2
John_Shepard

"Hejterzy dopowiedzą sobie wszystko, byle tylko zgnoić serial, bo nie podoba im się wizja potężnego Tolkiena xD"

obczaj to: https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/Nieudolna%2C+ma%C5%82a+podr%C3%B3bka+W %C5%82adcy+Pier%C5%9Bcieni,3323862

XD?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
CorporalHicks

Kolejny piękny komenatrz zapewne od fana Tolkiena. Piękny i serdeczny fandom xD

ocenił(a) serial na 1
liza_rd

> g) serial nie odpowiada patriarchalnym wyobrażeniom na temat świata tego, czy innego widza.

Inne pozycje komentowałam na tym forum już wielokrotnie, więc poznęcam się tylko nad tym jednym.

Serio? Tworzenie "silnej kobiety", która wygląda jak wyobrażenie nastolatka na temat silnej kobiety (tzn: trzyręczny miecz z Final Fantasy i zabijanie trolli z kung-fu wyskoku) to ma być ta alternatywa dla patriarchatu? Przecież wątek feministyczny w tym serialu to jakaś parodia. Galadriela u Tolkiena i u Jacksona była potężna i dostojna. I nie musiała tego co chwilę explicite deklarować, żeby fakt ten docierał do odbiorcy.

Tymczasem, co mamy u Amazonów? Mamy laskę, która licząc kilkanaście tysięcy lat, zachowuje się jak zbuntowana nastolatka. Zawsze ma rację, zawsze wypada lepiej od prześladujących ją i nierozumiejących jej mężczyzn, co osiąga się tworząc z tych mężczyzn niedorajdów niczym w skeczach Benny Hilla. I ta najmądrzejsza najdzielniejsza podejmuje jednocześnie skrajnie niedorzeczne decyzje jak np. ta o przepłynięciu wpław Oceanu Atlantyckiego.

To nie jest wiarygodna ani silna kobieta, to jest (zapewne) nieintencjonalne szyderstwo z feminizmu. I za to właśnie rzeczona postać jest krytykowana.

ocenił(a) serial na 1
phoebe_Freja

* licząc kilka tysięcy lat naturalnie.

ocenił(a) serial na 2
liza_rd

Obejrzałaś już całość i podtrzymujesz ocenę? Jaka jest rzeczywista Twoja ocena (skoro później piszesz "Dałam siódemkę ze względu na te jedynki stawiane przez krytyków intuicyjnych")?

"Śmiać mi się chce, jak czytam te opinie ludzi, którzy nawet nie widzieli filmu, a wydają werdykt po zobaczeniu obsady."

Możliwe, że nie doceniasz intelektu osób, które potrafią wyciągać daleko idące wnioski z małej ilości danych. Bo z obsady da się wyciągać wnioski, okazało się, że słuszne. Jeżeli jest informacja o krasnoludzicy-mulatce, to prostym wnioskiem jest nielogiczność i brak szacunku do adaptowanego dzieła. Zob.

Zob. też wpis zarptak - Znam już fabułę https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Znam+już+fabułę,3313781

2076 to troll, zob. https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/Jak+mo%C5%BCna+ocenia%C4%87+poni%C5%BC ej+6,3316474 https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/8/discussion/Świetny,3323399

"Generalnie dają jedynkę bo:
a) serial nie jest wierny Tolkienowi
b) serial nie jest na dość wierny trylogii Jackona
c) serialowi bohaterowie nie odpowiadają tym wyobrażonym
d) czarne elfy to zło
e) czarne krasnoludy to zło
f) serial nie jest na dość konserwatywny
g) serial nie odpowiada patriarchalnym wyobrażeniom na temat świata tego, czy innego widza."

Nie rozumiem o co chodzi w f) i g). W czy miałbym się przejawiać konserwatywny czy partiarchalny serial?
Konserwatnwny w sensie pkt a)?
Mało partiarchalny - chodzi o to, że w Numenorze rządzi królowa? Polecam przeczytać jak to było w dodatkach do Władcy Pierścieni choćby (czyli adaptowanym dziele).

Gdy to pisałaś było a teraz jest nawet znacznie więcej krytyki, gdzie wskazane powody wcale nie występują albo są tylko jednym z mniej istotnych elementów.
Zob. np.
mój wpis: https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/Nieudolna%2C+ma%C5%82a+podr%C3%B3bka+W %C5%82adcy+Pier%C5%9Bcieni,3323862

azreael - Rozprawa z RASISTAMI https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Rozprawa+z+RASISTAMI,3316341

Aietlb - Czy był w historii kinematografii https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Czy+był+w+historii+kinematografii,3323124

per333 - świat Tolkiena mógłby być kiedyś dla dorosłych https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/discussion/%C5%9Bwiat+Tolkiena+m%C3%B3g%C5%82by+by%C4%87+k iedy%C5%9B+dla+doros%C5%82ych,3322108

Aietlb https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/5/discussion/Odc.+5+-+plusy%2C+minusy%2C+absurdy,3319275

Karl_Wittelsbach - Smutna prawda o serialu, ludziach i korporacjach https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/season/1/discussion/Smutna+prawda+o+serialu%2C+ludziach+i+korporacjach,3319232

ViennM - Czy ktoś wie o czym jest ten serial? https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/season/1/discussion/Czy+ktoś+wie+o+czym+jest+ten+serial+Pytanie+całkiem+poważn e,3323485

Patryk_1743 - Jedynie do puszczenia w tle https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/season/1/discussion/Tylko+do+oglądania+w+tle,3322127

Arkan_st – Średniak https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/season/1/discussion/Średniak,3323324

halfblood_2 - To jest już koniec https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/8/discussion/To+jest+już+koniec,3322849

Komentarze do https://www.filmweb.pl/video/Serial+Killers/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Wła dzy-62948 wypowiedzi: Pablo1919, forek23, dorek_kyaa (pod wypowiedzią lavrenzo84), Scrach, pomidorek126, _GsHock_

zarptak Znam już fabułę https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Znam+już+fabułę,3313781

Alkard Moja frustracja do ludzi oceniających pozytywnie gorsza niż do samego serialu...Opinia o 1 sezonie Rings of Power https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/8/discussion/Moja+frustracja+do+ludzi+oceniających+pozytywnie+gorsza +niż+do+samego+serialu...Opinia+o+1+sezonie+Rings+of+Power,3323585

zarptak Kilka pytań https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/episode/1/6/discussion/Kilka+pyta%C5%84,3320644

tallis1___ https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/8/discussion/Moja+frustracja+do+ludzi+oceniających+pozytywnie+gorsza +niż+do+samego+serialu...Opinia+o+1+sezonie+Rings+of+Power,3323585#post_16862327

leszek_kw  Ten serial to porażka https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/Ten+serial+to+pora%C5%BCka,3325268

Na forach poszczególnych odcinków są też omówienia: WTTW_FILM, zarptak, pallando i moje.

ocenił(a) serial na 3
nazuul

Piękny zestaw linków. Z wszystkim się już jakiś czas temu zapoznałem, sukcesywnie odwiedzając to forum. Zawartość, którą polecasz to całkowite, merytoryczne zezłomowanie tego słabiutkiego tworu zwanym RoP.