PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=713334}

Z Nation

2014 - 2018
6,7 11 tys. ocen
6,7 10 1 10968
Z Nation
powrót do forum serialu Z Nation

Pierwszy odcinek nie zrobił na mnie zbytniego wrażenia,tyle,że lekko trzymał w napięciu przez całe 4o minut.Owszem klimat nawet fajny,akcja również ujdzie,efekty też mogą być,ale co do reszty to już gorzej.Fabuła bardzo sztywna i przewidywalna,a gra aktorów na niskim poziomie,może to się jeszcze zmieni,bo w końcu to pierwszy odcinek.Osobiście temat zombi w ostatnich latach mi się już z lekka przejadł,bo tyle tych filmów i seriali w tym klimacie, że nawet w co nowszych produkcjach widać,że trudno czymkolwiek nowym zaskoczyć widza.I tak jest w przypadku i tego serialu.Jednak do końcowej oceny jeszcze zaczekam.
Natomiast,w związku z 1 odcinkiem mam takie pytania,na które nie do końca znalazłem odpowiedzi.Jeżeli ktoś ma ochotę lub umie mi na nie odpowiedzieć to zapraszam.
Oto one:
1.W jaki sposób przenosi się wirus? (bo ani powietrze,ani kontakt z krwią raczej nie wchodzi w grę,tym bardziej,że koleś z młotkiem się praktycznie wykąpał w krwi zombich)
2.Czy te zombi myślą i działają w sposób zorganizowany? (scena nad rzeką z setkami zwłok w wodzie,poniekąd rewelacyjna,na to by wskazywała, a przecież prawdziwy zombi nie myśli)
3.Kto prowadził szkolny autobus skoro był pełen zombich? (kolejna cecha,która nie wchodzi w umiejętności umarlaków)
4.W jaki sposób przemieniło się to dziecko w zombi? (nie miało chyba kontaktu ani z zombim,ani z krwią,jedyna sensowne wyjaśnienie jak dla mnie jest takie,że zaraziło się już wcześniej razem z matką,ale jak i czemu w taki sposób)
Ogólnie rzecz biorąc scena z dzieciakiem i śmierć tego żołnierza,jak dla mnie trochę bez sensu i naciągana.Generalnie serial wieje lekką dozą czarnego humoru czasami przesadzonego i ironicznego w stosunku do widza.To na razie tyle.
Pozdro ;)

Ciciu30

Serial ma potencjał i coś się w nim dzieje, a przecież o to chodzi w ambitnych produkcjach o zombie. Zobaczymy co dalej ale po akcji z Judith vol.2 o poziom pierwszego sezonu jestem spokojny. Co do Twoich pytań ;)
Ad 1. Moim zdaniem mamy tutaj motyw z TWD, czyli "wszyscy jesteśmy zarażeni" prawdopodobnie skażenie przeniosło się wodociągami albo powietrzem a śmierć po prostu uaktywnia wirus.
Ad 2. Zombie czują mięso, więc go szukają podobnie jak zwierzęta mają pierwotne instynkty. Scena nadrzeką miała po prostuwyglądać zajebiście, coś w stylu ataku na farmę czy więzienie w TWD.
Ad 3. Ktoś żywy, kiedy wskazali razem ze zdrowymi wsiadł ktoś ugryziony (widać było, że dzieciaki wiedziały spokojnie a potem zombie pomachało naszym bohaterom, na pewno przemienili się zbyt szybko.
Ad 4. Było wycieńczone i umarło, a więc patrz na punkt 1 i tutaj możemy być na100 % pewni,że mamy ten sam motyw co TWD ;)
Pozdrawiam

bartik

Oj ta autokorekta ;) w 3 punkcie chodziło mi oczywiście o to, że razem ze zdrowymi wsiadł ktoś ugryziony, bo kiedy autobus przejeżdżał koło bohaterów dzieciaki wiedziały spokojnie i dopiero potem wyjrzał zombie.

ocenił(a) serial na 6
bartik

No w sumie masz rację,ja nie dokończyłem oglądać całego serialu TWD stąd może nie mam porównania takiego dobrego jak ty.
Z tym autobusem,to teraz jak pomyślę,to w początkowej scenie faktycznie wydaje się,że jadą tam zdrowi ludzie,a tylko jeden zombi kuka przez okno.Czas jednak całego zajścia wydaje się za szybki,no ale może czepiam się szczegółów.

Scena nad rzeką jest zdecydowanie najlepsza w tym odcinku,zaskakując zdecydowanie.

Z tym dzieckiem,to może i tak,ale najpierw było żywe jak nigdy,a potem nagle padło?Ale pewnie tu też czepiam się szczegółów ;)

W sumie fajnie,że uśmiercili Hammonda,od samego początku mnie denerwował.Podobnie miałem z tym aktorem jak oglądałem Losty choć w filmach kinowych przypadł mi do gustu, to widać tylko w serialach denerwuje ;)

No to co?Czekamy na 2 odcinek?