PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180734
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Witajcie!
Jestem aktualnie gdzieś pod koniec 3-go sezonu który strasznie mnie rozczarowuje i czuję, że będzie jeszcze gorzej, może mnie pozytywnie zaskoczą.
Generalnie opowiadane historie sprzed wyspy i splot losów postaci bardzo mi się podoba ale dobijają mnie absurdalne niedociągnięcia techniczno-logiczne.
Jak np. super extra oświetlona dżungla w nocy! Chamskie boczne światła walą po liściach i postaciach i oni jakoś się nie przejmują i nie zadają pytań "Hej, skąd tu te reflektory i skąd biorą prąd?"
Dużo jest nocnych ujęć i za każdym razem cierpię jak to widzę.
Inna sprawa to te ich ogniska i pochodnie. Skąd oni mają paliwo na takie wyrąbiste płomienie? Jakieś źródełko ropy i tajny pozakadrowy rektyfikator?
No i niektóre sceny... na pierwszym planie jakaś tragedia, a w tle luzik, łowienie ryb, spacery. I ta dobijająca anonimowość większości rozbitków, których prawie nigdy nie widać, no chyba, że jest jakiś pogrzeb to się paru pojawi ale kamera stara się ich unikać.
No może to są pierdoły ale rozwala mi to cały klimat życia na wyspie.

ocenił(a) serial na 10
lacki2000

Te dodatkowe światła to pierwszy raz od Ciebie słyszę, mnie osobiście jakoś to specjalnie nie raziło. Co do obsady pozostałych rozbitków to był często podejmowany temat przy pierwszych dwu sezonach.. powód jest przyziemny i prozaiczny: koszta :] Pozostali rozbitkowie to głownie statyści lub nawet część samej ekipy producenckiej (podobnie jest z częscią The Others). Koszty utrzymania i kontraktów ponad 40 aktorów (i tylko rozbitkowie) na Hawajach i ich gaże to było po prostu za dużo dla producentów.

ocenił(a) serial na 9
lacki2000

Jeśli nie pasuje Ci oświetlony plan (dżungla w nocy) to proponuje wyłączyć obraz i słuchać tylko dialogów! Będzie bardziej realistycznie ;-)
Co do pochodni to uwierz mi na słowo że na wyspie jest nie tylko spore źródełko ropy ale i prąd!! Skąd? Przekonaj się sam oglądając dalej;-) Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
lacki2000

Ja bym się szybciej zastanawiał skąd na tej wyspie wziął się czarny dymek a nie skąd rozbitkowie biorą paliwo na pochodnie. A z resztą, nie wydawałoby Ci się większym niedociągnięciem techniczno-logicznym gdyby ni z gruchy, ni z pietruchy któryś z bohaterów zapytał "Hej, skąd tu te reflektory i skąd biorą prąd?" ? Nie ma sensu psuć sobie takimi duperelami oglądanie Lostów :) pozdrawiam

rafal140

no musze przyznać, że jesteś spostrzegawczy:)
ja będę szczera z każdym sezonem jest bardziej naciongane, pogmatwane, ma
tym przyciągać i jak widać to robi.. skoro ten serial znajduje się na 11 w
TOP 100.. no, ale ja mimo sympatii do tego filmu i mimo, że jest nieżle
skleciony.. to mam go już dość:), a takich sytuacji jak mówisz jest
znacznie wiecej..

ocenił(a) serial na 10
jona13

Doprawdy nie wiem czego się spodziewałaś.. Juz po pierwszym sezonie było widać, że na rozwiązania większości zagadek i mistycyzmu wyspy przyjdzie czekać do ostatniego sezonu .. Ale nie samymi zagadkami człowiek żyje .. To co najbardziej w serialu cenię to charaktery postaci i ich ludzkie dramaty, a także całą multimedialną otoczkę tworzoną głownie przez fanów. Naciągane? To subiektywna opinia. Naprawdę spodziewalas się ze skończą historię po 2 czy 3 sezonach ;> To wskaż mi proszę jakikolwiek serial, który odniósł taki sukces i zniknął szybko z anteny ;] Pogmatwane? hmm Jak dla mnie to mogliby tu jeszcze niejeden wątek wpleść w fabułę :P A co do Top 11 akurat to niepoważność :] brak Lost w Top 10 to nie jest coś normalnego .. "Niedzielni" widzowie, którzy nie łapią się zbytnio w fabule mocno zaniżyli średnią. Ale cóż, life is brutal :] Nie mówię, że serial jest perfekcyjny, miał z 5 słabszych odcinków, ale nawet one były wg mnie o kilka klas lepsze od tego, czym na co dzień karmi nas telewizja. Pozdrawiam i życzę udanego 6ego sezonu, gdybyś jednak kiedyś obejrzała do końca:P

ocenił(a) serial na 10
aqu32

"Jak np. super extra oświetlona dżungla w nocy! Chamskie boczne światła walą po liściach i postaciach i oni jakoś się nie przejmują i nie zadają pytań "Hej, skąd tu te reflektory i skąd biorą prąd?"
Dużo jest nocnych ujęć i za każdym razem cierpię jak to widzę."

Masakra:) Równie dobrze absurdem można nazwać fakt, że oglądamy "Lostów" na ekranach telewizorów. No bo skąd mają tam, na wyspie kamerę i jakim cudem udaje im się wszystko nakręcić?

ocenił(a) serial na 7
voagar

Nie w tym rzecz, to pytanie o reflektory to tak w przypływie emocji mi się wyrwało :) Ale naprawdę przesadzają z oświetleniem scen i jest to kwestia techniczna, którą można naprawić. Przecież ja wiem, że są w lesie i jak idą z tymi niesłychanie rozpalonymi pochodniami to nie potrzebuję oświetlenia z każdego kąta na okoliczne krzaki. I walą przy tym tak ostre cienie od tych bocznych reflektorów, że to naprawdę psuje klimat. Przez to widzi się oczami wyobraźni tę całą ekipę techniczną poza kadrem.

Trochę też mnie zaintrygowało w pierwszym sezonie, że nadszedł jakiś taki potworny przypływ, który pogrążył cały wrak samolotu w wodzie w ciągu jednego bodajże dnia i potem się ten przypływ utrzymywał. Póki co w trzecim sezonie wciąż wrak pod wodą (taki delikatny spoiler).

ocenił(a) serial na 9
lacki2000

A tu dalej o tych reflektorach;-)
Jakby miało być naprawdę realistycznie to byłoby ciemno jak w ..... ;-) I wtedy nic by nie było widać! Według mnie oświetlenie jest OK.
PS. Nie spoileruj tak mocno ;-) ,bo zdecydowana większość obejrzała już 5 sezonów i czeka na finałowy sezon ,a to już w tą środę!!!!!!