Wiec jak wiemy seria 6 to przede wszystkim wydarzenia juz po tym jak oni WSZYSCY nie zyja. Jack umarl na wyspie, Hugo, Ben i Desmond nadal byli na wyspie po jego smierci. Kate, Sawyer i reszta, odlecieli samolotem i prawdopodobnie przezyli, ale tego sie nigdy nie dowiemy. Nastepnie gdy juz wszyscy z nich umarli, a moglo to byc np 50 lat pozniej, spotkali sie ponownie. Dlatego ojciec Jacka powiedzial w ostatnim odcinku, ze wszystko co sie stalo, wydarzylo sie naprawde i ze niektorzy z jego przyjaciol umarli wczesniej, a niektorzy pozniej. Oni wszyscy tak jakby toczyli zycie posmiertne do czasu gdy sie spotkali i mogli "odejsc" i odnalezc spokoj duszy.
Byli wybrani przez Jacoba i rozbili sie na wyspie, byli blisko, byli przyjaciolmi, niektorzy umarli wczesniej, inni pozniej ale po smierci znow sa razem... Ojciec Jacka duzo tlumaczy w ostatnim odcinku takze polecam obejrzec pare razy, najlepiej bez polskiego lektora.
Nadal duzo rzeczy nie zostalo wyjasnionych np niedzwiedzie polarne, albo czemu Sun podczas powrotu na wyspe byla jedyna z Oceanic 6 ktora zostala w samolocie, a reszte gdzies teleportowalo w ogole w inny przedzial czasowy.
Moim zdaniem zakonczenie bylo zaskakujace,niebanalne, bardzo religijne i moze dlatego dla wielu tak niezrozumiale...
Niedźwiedzie polarne zostały wytłumaczone m.in. w epilogu.
Sun się nie teleportowała w inny czas ponieważ nie była kandydatką.
No tak, tylko jedno nazwisko Kwon bylo w jaskini... niedzwiedzie uciekly z klatek i poprostu biegaly po buszu. Jasne. Dzieki
... wiec dlaczego Kate nie bylo w samolocie?? Przeciez nie byla kandydatka.Mimo tego ze Jacob ja dotknal!! Jest scena w ktorej Charles chce ja zabic bo poprostu nie jest potrzebna, nie jest "wybrana", nie ma jej nazwiska w jaskini...nawet Sawyer to powiedzial....
Moja teoria z niedźwiedziami jest taka, że były one zamykane w pomieszczeniu z kołem, które przekręcały i teleportowały się do Tunezji (Charlotte znalazła tam obrożę). Dlaczego akurat niedzwiedzie polarne? Ponieważ przy kole panowały bardzo zimne warunki, do tego niedzwiedzie to bardzo inteligentne zwierzeta.