PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180734
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

OCENA TEGO SERIALU

ocenił(a) serial na 10

imdb: 8.6/10 37,488 głosów, z czego 51.5% oceniło na maksymalną notę "10"
filmweb: 7,7/10 54.311 głosów

Ciekawi mnie tylko skąd tak duże rozbieżności? Bo różnica prawie o jedną ocenę - to już
dużo. Dla mnie ten serial jest jedyny w swoim rodzaju i długo jeszcze nic nie powstanie, co
mogłoby chociaż mu dorównać...

ocenił(a) serial na 10
LA4

Zgadzam się. To właśnie Zagubieni wynieśli seriale telewizyjne niemalże do poziomu filmów pełnometrażowych. Przed nimi nie powstał żaden serial, który mógłby się cieszyć chociaż z połowie tak olbrzymią popularnością na całym świecie. Dopiero po Lostach inne seriale jak Dexter, House, Gotowe na wszystko, czy Skazany na śmierć zaczęły wieść prym w telewizji. Jak dla mnie Zagubieni to dotąd najlepszy (bo rewolucyjny) serial wszech czasów (lepszy nawet od House`a, oczywiście biorąc pod uwagę całokształt a nie tylko ostatni sezon, który faktycznie dość przeciętny i naciągany, za to pierwsze trzy to istny majstersztyk).

ocenił(a) serial na 6
Robert_Sawyer

Sorry, ale piszesz głupoty. Widac u Ciebie brak rozeznania w temacie. Zresztą widac jakie seriale stawiasz kolo siebie:
-House
-Dexter
-Gotowe na wszystko
-Skazany na śmierc
To wszystko seriale które w niedawnym czasie emitowały polskie stacje, które się stały wielkimi hitami. I większośc osób myśli, że nie ma nic poza nimi i uważa je za arcydzieła, a nie widziała nawet czubka góry lodowej.

A ja się pytam gdzie seriale typu:
-Rodzina Soprano
-Sześc stóp pod ziemią
-Oz
-Carnivale
-Kompania Braci
-Deadwood
-The wire
-The shield
-Rzym
A gdzie Twin Peaks, który był 14 lat przed Lostem i zmienił oblicze seriali, tych seriali? :D Jeżeli którykolwiek serial można nazywac rewolucyjnym to z pewnością jest nim Twin Peaks.

ocenił(a) serial na 10
Mr_Pink____

Sorry, ale widzę u ciebie brak rozeznania w kontekście mojej wypowiedzi. Moim celem nie było wymienić jak najwięcej niby najlepszych seriali ostatnich 20 lat (co ty uczyniłeś), tylko zwrócić uwagę, że pierwszy raz jakiś serial przyciągnął przed ekrany wielomilionową widownię i przez wiele lat zgarniał wszystkie możliwe do zgarnięcia nagrody (czym Twin Peaks ani żaden z seriali które wymieniłeś poszczycić się nie może, zdobyły parę statuetek, ale do Lostów im daleko pod tym względem). Wymieniłem 4 najpopularniejsze seriale ostatnich 5 lat, które mi przyszły na myśl i zwróciłem uwagę, że powstały one dopiero po gigantycznym sukcesie Lostów. A poza tym, Dextera ani Gotowych na wszystko nawet nie oglądałem (może kilka odcinków, a tym bardziej nie uważam ich za arcydzieła, a zwłaszcza przeciętnego Skazanego na śmierć).

ocenił(a) serial na 6
Robert_Sawyer

Tak naprawdę z nagród przyznawanych telewizyjnym produkcją liczą się przede wszystkim Złote Globy. I zobaczmy jak wypada ten "zgarniający wszystko co możliwe do zgarnięcia" Lost.
Złote Globy:
-Lost - wygrane: 1 | nominacje: 6
-Rodzina Soprano: wygrane: 5 | nominacje: 18
-Sześc stóp pod ziemią: wygrane: 3 | nominacje: 5
-Kompania Braci: wygrane: 1 | nominacje: 2
-Deadwood: wygrane: 1 | nominacje: 1
-The Shield: wygrane: 2 | nominacje: 3
-Twin Peaks: wygrane: 3 | nominacje: 1
-24 godziny: wygrane: 2 | nominacje: 9
To po pierwsze.
Po drugie:
To, że w Polsce Losta zaczęli emitowac wcześniej niż inne "Hity" to nie znaczy, że powstały one później. Gotowe na wszystko, House i Lost to wszystko jest z roku 2004, więc zbawienny wpływ Lostów na seriale chyba zostaje obalony.
Po trzecie:
Chyba żartujesz, że Lost to pierwszy serial, który przyciągnął przed tv wielomilionową widownie. Na świecie były wcześniej seriale, które sprawiały że ulice pustoszały. Myślisz, że co przyczyniło się do pozycji jaką zajmuje HBO? Nie będę szukał statystyk, bo mi się nie chce, za dużo roboty.

Co do tematu i różnicy w ocenach. Myślisz, że tylko Lost ma niższą note na filmwebie?
-The wire
imdb: 9,7/10- 31,019 głosów
FW: 8,4/10- 1.456 głosów
-Rodzina Soprano
imdb: 9,4/10- 37,297 głosów
FW: 8,2/10- 11.690 głosów
I tak można pisac i pisac, a wniosek taki, że Lost nie jest w żaden sposób pokrzywdzone, ponieważ większośc ma zaniżoną ocenę na FW.

ocenił(a) serial na 10
Mr_Pink____

Jest jedna ogromna różnica między nimi. Lost jako serial, którego większość poznała w TV, zarówno fani S-F jak i tacy którzy S-F nie lubią.. natomiast Sopranos czy The Shield w Polsce znają i oglądali niemal tylko i wyłącznie pasjonaci gatunku, bo dla żadnej stacji nie były wystarczająco ciekawe, aby zakupić do nich prawa. Kiedyś czytałem, że któraś z polskich stacji próbowała z The Wire, ale z powodu b niskiej oglądalności szybko zdjęli go z anteny.

Co do ważności Złotych Globów to też bym się spierał, za odpowiednich filmowych Oscarów dla środowiska telewizyjnego uchodzą przede wszystkim nagrody Emmy.

ocenił(a) serial na 10
aqu32

Mam podobne zdanie co do nagród jak aqu32, Emmy są dla seriali bardziej prestiżowe niż Globy, bo w przeciwieństwie do nich wszystkie kategorie dotyczą właśnie seriali. A jeśli chodzi o te "wielokrotne" Globy w przypadku np Soprano, czy Twin Peaks, to zauważ Panie Pink, że nagrody dostawali również aktorzy, co zwiększa liczbę nagród (statuetek na najlepszy serial każdy ma po jednej, wyjątek stanowi Mad Men, serial, którego nigdy nie widziałem i nie wykluczam, że jest świetny). I co z tego, że House, Gotowe na wszystko też są z 2004 roku? Wystarczy spojrzeć na statystyki tej trójki, żeby zobaczyć, który miał szybszy "skok". A teraz najważniejsze: ten temat NIE ma na celu udowodnić, że Lost to najlepszy serial, tylko, że zasługuje na trochę wyższą ocenę, i że ludzie korzystający z portalu imdb o tym wiedzą. Nie zamierzam się z tobą licytować, bo zarówno ja, jak i Ty swojej oceny nie zmienimy. I być może uprzedzam twój kolejny ruch w tej dyskusji i przyznaję, że tak jak większość seriali Zagubieni z sezonu na sezon byli coraz słabsi. Moje oceny sezonów to kolejno 10,10, 10, 8, 10, 7 (dla przykładu kolejne sezony House`a oceniam na 9, 10, 9, 10, 9, 10 co daje lepszą średnią, ale doceniam Lost za niespotykaną złożoność akcji z kolejnych sezonach i niezapomnianą historię i przygodę przez 6 lat). I na koniec powiem, że nie oglądam na co dzień seriali i nie jestem znawcą w tym temacie w przeciwieństwie do Pana Pinka.

Pozdrawiam wszystkich fanów oraz antyfanów Zagubionych. Każdy ma bowiem racje po swojej stronie, a przynajmniej trochę racji.

ocenił(a) serial na 6
Robert_Sawyer

I po co ta złośliwośc:)
Przecież wyraźnie napisałeś :"Wymieniłem 4 najpopularniejsze seriale ostatnich 5 lat, które mi przyszły na myśl i zwróciłem uwagę, że powstały one dopiero po gigantycznym sukcesie Lostów". Zasugerowałeś, że powstały one dzięki sukcesowi Lost, podczas gdy one powstały w tym samym czasie. Co do statystyk to pokaż mi je.

"A jeśli chodzi o te "wielokrotne" Globy w przypadku np Soprano, czy Twin Peaks, to zauważ Panie Pink, że nagrody dostawali również aktorzy, co zwiększa liczbę nagród" A czy ktoś aktorom z Lost zakazał zdobywac nagrody? Jak na 6 sezonów to mieli dużo czasu.

I co najważniejsze, praktycznie każdy serial na fw zasługuje na wyższą ocenę w porównaniu z imdb, przykłady podałem wyżej.

P.S wiem, że nie jesteś znawca w tej dziedzinie, bo inaczej szybko byś zmienił niektóre teorie:D

ocenił(a) serial na 10
Mr_Pink____

Nie chciałem, żeby to zabrzmiało złośliwie. Wierz, lub nie, ale nie chciałem ci tym dogryźć. Znasz się na rzeczy i orientujesz w temacie seriali, a ja to przyznaję.

ocenił(a) serial na 6
aqu32

Mi przede wszystkim chodziło o to: "To właśnie Zagubieni wynieśli seriale telewizyjne niemalże do poziomu filmów pełnometrażowych. Przed nimi nie powstał żaden serial, który mógłby się cieszyć chociaż z połowie tak olbrzymią popularnością na całym świecie"
Podałem parę seriali które już wcześniej wyniosło seriale do poziomu filmów pełnometrażowych. A o oglądalnośc to chodziło o światową. Już wcześniej były seriale które gromadziły tłumy przed telewizorami. I mi nie powiesz, że się z tym nie zgadzasz:)

Co do The Wire i innych genialnych seriali które były emitowane na "stacji" zaczynającej się na "T". Oglądalnośc była niska, nie ze względu na to czy serial jest dobry czy nie. Nie ze względu na to, jest tylko dla pasjonatów czy dla ogółu. Te seriale były emitowane po północy, z masą reklam, słabe; ugrzecznione tłumaczenie, brak jakiejkolwiek reklamy... w takich warunkach to nawet Lost by poległ. Tak samo jak jakieś 3 lata temu Twin Peak na ogólno dostępnej stacji leciał ok 1 w nocy:D

Co do Złotych Globów czy Emmy też bym się spierał:)

ocenił(a) serial na 10
Mr_Pink____

Wniosek z tego taki, że polscy widzowie są bardziej krytyczni od amerykańskich. Dlatego oceniają inaczej. Z drugiej strony - bardzo dziwne :) Co do seriali: Zagubieni, to serial o ludziach. Sądzę, że dlatego odniósł taki sukces, bo nie było w nim tabu. To było raczej głębokie poznawanie (na ekranie) ludzkiej natury. Mr_Pink____ zachwala Twin Peaks - na pewno obejrzę :D Kompania Braci też jest dobra... ale brakło tej świeżości, która jest w Zagubionych.

ocenił(a) serial na 10
LA4

Twin Peaks to serial innej epoki .. W obecnych czasach żadna stacja (oprócz HBO i kilku mniejszych bogaczy) nie kończy produkcji serialu po dwóch seriach, kiedy ten wciąż ma wysoką oglądalność. A Twin Peaks był produkcją w rodzaju Prison Break dzisiejszych czasów, czyli ze świetnym pomysłem na JEDNĄ serię, dalej już było tylko dlatego, że się dobrze sprzedał. W przypadku tego pierwszego serialu udało się zakończyć na 2 sezonach, ten drugi wymęczyli do 4 i co z tego wyszło każdy widział ;] I gdyby nie masakryczna krytyka prasy i dość duży spadek oglądalności pewnie nawet na tych 4 by się nie skończyło :)

ocenił(a) serial na 6
aqu32

Jak to skąd taka ocena? Głupie pytanie. Gdybyś śledził/a Lost na FW od jakiegoś choćby 2006 roku, to by Ci wiadome było, że wtedy miał ocenę w granicach 9 z tego co pamiętam. 8.8 było do jeszcze jakoś wraz z 3 sezonem, później, nie ma się co dziwić, po beznadziejnym 4,5 i 6 ocena drastycznie spadła. U mnie, z 9 za 1 i 2, do 4 za całą resztę.
Ocena adekwatna do poziomu.