PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=208630}

Zbuntowani

Rebelde
2004 - 2006
7,4 8,9 tys. ocen
7,4 10 1 8859
Zbuntowani
powrót do forum serialu Zbuntowani

on umrze??????????????i ile odc.ma 2 temporada w śs pisze ze 126?

ocenił(a) serial na 10
jude119

kto umrze?? o co Ci chodzi bo tak jakoś dziwnie napisalaś??

ocenił(a) serial na 9
sylusiaaa

Właśnie kto umrze? Chodzi ci o Gastona? Jeżeli tak, to on będzie miał wypadek samochodowy, po tym jak będzie chciał przejechać Miguela... A fakt w świecie Seriali tak piszą i dziwne, to trochę dla mnie, bo przecież 2 temporada ma 120 odcinków. 1 liczy sobie 215, a 3 temporada 105:)

jude119

tak chodzi mi o Gastona a z tymi odcinkami to sama juz nie wiem śs raczej nigdy sie nie myli

jude119

Nie "pisze", tylko "jest napisane" ( pisze-ktoś, jest napisane gdzieś np. w gazecie)

tomkaja

obie formy są poprawne jakbyś nie wiedziała :)

ocenił(a) serial na 9
jude119

chcialabys...

nie mowi sie co tam pisze, tylko co tam jest napisane...

ocenił(a) serial na 9
jude119

ale ona dobrze napisala...
w swiecie seriali pisza <ludzie>, ze cos tam..., albo w swiecie seriali napisali i tez moze byc.

a zreszta, nie bede sie tu wymadrzac, bo kto zwraca uwage na pisownie.>?

ja tez nie pisze, jakbym pisala wypracowanie... ani ą,ę itd

Ewka___

jak nie wiesz to sobie poczytaj, że uznali obie formy za poprawne ;]

ocenił(a) serial na 9
jude119

a sorry, faktycznie jest cos takiego.

caly czas w szkole wydzieraja sie, ze nie mowi sie co tam pisze, tylko co jest tam napisane, a juz jak zacznie sie mowic dobrze, to stwierdzaja, ze 2 formy sa poprawne.;/

jude119

no ale ja nie pytałam o pisownie tylko o odcinki i Gastona,a ty jak jestes taka mądra(to do tej co to zaczeła)to może odwiedzaj inne fora na te tematy i tam się wymądrzaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jude119

trochę kultury nie zaszkodzi

jude119

Chyba rzeczywiście muszę zacząć odwiedzać inne fora, bo jak to mogłam zwrócić komuś uwagę? W zasadzie to nie mój problem, ja piszę i mówię poprawnie.

tomkaja

bo jak zwracasz uwagę i mówisz źle ? to jaki to ma sens

floutes

Z całym szacunkiem ale forma "jest napisane" to jedyna poprawna forma w kontekście gazety, jeśli "pisze" to dziennikarz. I nie zwracałabym uwagi dla samej idei "żeby udowodnić jaka jestem mądra", nic z tych rzeczy ot wychodzę z założenia, że lepiej zwrócić uwagę aby ta osoba błędu nie popełniała, a jeśli takowy błąd ja popełnię i ktoś zwróci mi uwagę to będę mu bardzo wdzięczna, bo to szansa, że w przyszłości takiego błędu nie popełnię. I nie szerzcie herezji,że obie formy są poprawne w tym danym przypadku. Ja jak czegoś nie wiem to się nie odzywam ale jak mam pewność to przykro mi ale kitu wciskać sobie nie dam.

ocenił(a) serial na 9
jude119

http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=3011

http://forum.servis.pl/viewtopic.php?t=21871

to sa fora dyskusyjne, zadnych konkretow, ale u nas w szkole wychowawczyni od jezyka polskiego powiedziala, ze obie formy sa juz dopuszczalne , chodz wiekszosc tego nie dopuszcza i ocenia forme "jest napisane" jako jedna poprawdziwa...<< i ona tez tak robi>>...

a zreszta, przeciez ten temat dotyczyl smierci Gastona i 2 temporady.;pp