Właśnie kto umrze? Chodzi ci o Gastona? Jeżeli tak, to on będzie miał wypadek samochodowy, po tym jak będzie chciał przejechać Miguela... A fakt w świecie Seriali tak piszą i dziwne, to trochę dla mnie, bo przecież 2 temporada ma 120 odcinków. 1 liczy sobie 215, a 3 temporada 105:)
ale ona dobrze napisala...
w swiecie seriali pisza <ludzie>, ze cos tam..., albo w swiecie seriali napisali i tez moze byc.
a zreszta, nie bede sie tu wymadrzac, bo kto zwraca uwage na pisownie.>?
ja tez nie pisze, jakbym pisala wypracowanie... ani ą,ę itd
a sorry, faktycznie jest cos takiego.
caly czas w szkole wydzieraja sie, ze nie mowi sie co tam pisze, tylko co jest tam napisane, a juz jak zacznie sie mowic dobrze, to stwierdzaja, ze 2 formy sa poprawne.;/
no ale ja nie pytałam o pisownie tylko o odcinki i Gastona,a ty jak jestes taka mądra(to do tej co to zaczeła)to może odwiedzaj inne fora na te tematy i tam się wymądrzaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chyba rzeczywiście muszę zacząć odwiedzać inne fora, bo jak to mogłam zwrócić komuś uwagę? W zasadzie to nie mój problem, ja piszę i mówię poprawnie.
Z całym szacunkiem ale forma "jest napisane" to jedyna poprawna forma w kontekście gazety, jeśli "pisze" to dziennikarz. I nie zwracałabym uwagi dla samej idei "żeby udowodnić jaka jestem mądra", nic z tych rzeczy ot wychodzę z założenia, że lepiej zwrócić uwagę aby ta osoba błędu nie popełniała, a jeśli takowy błąd ja popełnię i ktoś zwróci mi uwagę to będę mu bardzo wdzięczna, bo to szansa, że w przyszłości takiego błędu nie popełnię. I nie szerzcie herezji,że obie formy są poprawne w tym danym przypadku. Ja jak czegoś nie wiem to się nie odzywam ale jak mam pewność to przykro mi ale kitu wciskać sobie nie dam.
http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=3011
http://forum.servis.pl/viewtopic.php?t=21871
to sa fora dyskusyjne, zadnych konkretow, ale u nas w szkole wychowawczyni od jezyka polskiego powiedziala, ze obie formy sa juz dopuszczalne , chodz wiekszosc tego nie dopuszcza i ocenia forme "jest napisane" jako jedna poprawdziwa...<< i ona tez tak robi>>...
a zreszta, przeciez ten temat dotyczyl smierci Gastona i 2 temporady.;pp