PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=749461}
5,5 39  ocen
5,5 10 1 39
Beyond Eyes
powrót do forum gry Beyond Eyes

Witajcie koledzy.
Nie wiem dlaczego w chwili pisania tych słów nadal nie można ocenić tej gry, ale cóż... piszę z przestrogą. Nie kupujcie tego tytułu (cena jest absurdalna). Nie dajcie się zwieść poważnie brzmiącej tematyce i obietnicą "przesłania". To wcale nie jest dająca do myślenia, ładna gra o niewidomym dziecku... to po prostu zła produkcja chcąca się ukryć za takimi słowami. Kolejny przykład na to, że czasami ktoś ma pomysł na fajną mechanikę (ukazujący się dookoła świat) i stara się coś do tego nabudować. Chociaż sam efekt pojawiania się świata jest... no śliczny i fajnie skonstruowany... ale jest to jedyny element tytułu, na który warto zwrócić uwagę. Poza tym dostaniemy... 1. Grę o małoletnim Daredevilu... coś co poniekąd ma opowiadać o trudnościach życia i odwadze niewidomych przemienia się w bajeczkę gdzie właściwie nie ma przeszkód, psychologia nie istnieje, a strach jest dosłownie jednowymiarowy. Dla dorosłych zbyt infantylne, dla dzieci zbyt nudne i mogące utrwalić złe wyobrażenie takiego stanu u człowieka (ślepoty). Oczywiście można na siłę dodać tu przesłanie "pomimo ułomności można wiele i należy stawiać czoła światu"... jednakże po prostu mi uwierzcie... można to zrobić lepiej, klarowniej i bardziej wyrafinowanie 2. fabułę, która nie zadowoli chyba nikogo. Bo oto sekret... 3 godziny szukamy kota. Nie robimy właściwie nic więcej. Fabuła pomija też czasami logikę i stosuje dramatyczne wręcz uproszczenia lub przeciągnięcia. Ponownie nie wiem kto jest targetem. 3. Mechanika pojawiającego się świata i prosta, ale ładna grafika to jedno... drugie to gameplay, który jest chyba pierwszym prawdziwym symulatorem chodzenia jako spotkałem. Na dodatek kiepskiego mechanicznie chodzenia. Zacięcia bohaterki to tutaj chleb powszedni. Irytujące i odbierające przyjemność gry (która i tak znika po 20min). 4. Produkt, po którym nie odczujecie "dobrze wydanych pieniędzy". Nie przeliczam kwoty na godziny. Lubie krótkie gry... ale normalna cena tego tytułu to chyba 60-70zł (w promocji był po 33zł) za co dostaniemy 2-3h gry... gdyby to świetnej gry to dałbym i 100zł. Niestety gry mizernej i po prostu kłamliwej na swój sposób. Ja sam czułem się lekko oszukany. Uwielbiam tytuły stawiające przed nami problem, poważne w wymowie i niestroniące od nietypowego gameplayu. Tutaj widziałem tylko, że ktoś chciał mnie zwieść obietnicą takowych elementów i oskubał na niezłą kasę.

Oczywiście nie przekonam was pisaniną... może sprawdzicie to na YouTube nim kupicie. Po prostu przestrzegam bo jest sporo ciekawych projektów, na które lepiej wydacie pieniądze i spędzicie przy nich czas. Namawiam też do bojkotu takich produkcji. Tak by twórcy wiedzieli, że nie wystarczy "obiecać" czy "napisać na papierku" poważnie brzmiącego założenia by od razu był sukces. Krzyczmy portfelem,ze chcemy takich projektów... ale robionych kompetentnie.