PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624440}
8,8 49 tys. ocen
8,8 10 1 49072
Grand Theft Auto V
powrót do forum gry Grand Theft Auto V

http://www.chip.pl/news/rozrywka/gry-akcji/2014/09/gta-v-na-next-geny-i-pc-z-wid okiem-fpp

"Po pierwsze możemy liczyć na widok z perspektywy pierwszej osoby - zarówno jeśli chodzi o poruszanie się na piechotę jak i korzystanie z wszelkich pojazdów (tak, będzie widok z wnętrza samochodów i animowana deska rozdzielcza). Po drugie możemy spodziewać się większej ilości easter eggów i losowych zdarzeń, a także nowych zwierząt, które znajdą się także w trybie GTA Online. Gracze, którzy przeniosą swoje postacie z PS3 lub Xboxa 360 otrzymają ponadto garaż i nowe bronie."

ocenił(a) grę na 9
STAMiNA

Nie ma pewności co do zwierząt w trybie online. W newsie jest znak zapytania.
Co do trybu fpp to jestem na nie. Nie pasuje mi to do tej serii. To się może okazać nie praktyczne. Słyszałem że ten tryb ma otrzymać jedynie PC. GTA to gra akcji. Kokpity i fpp są tu zbędne. To nie wyścigi ani strzelanina tylko akcja, humor i rozpierducha.

ocenił(a) grę na 8
Penguin27

Masz rację. Ja to traktuje jako ciekawostkę i na pewno nie będę wykorzystywał widoku FPP w przyszłej grze.

STAMiNA

Pff ? Tylko tyle ?

W takim razie kompletnie nie opłaca się kupować GTA V kolejny raz dla trochę podrasowanej grafiki i widoku FPP.

Myślałem że chociaż zapowiedzą nowego bohatera, a to tylko malutkie DLC do wersji z X360 i PS3.

ocenił(a) grę na 9
XXXD

Przecież PC i next geny nie dostaną tylko widoku fpp i wnętrz kokpitów. Będą nowe zwierzęta, pojazdy, bronie i zadania poboczne (przypadkowe zdarzenia). Pewnie później ukażą się także duże dodatki czyli napady i dlc do singla i to będzie najlepsze.
Przypominam o zombiakach i kasynie które kilka miesięcy temu pojawiły się w wyciekach. Liczę że coś z tego ujrzymy w grze w przyszłym roku;)

Penguin27

Nowe zwierzęta ? - A co to Simsy ?
Ogólnie nie rozumiem tej idei z "Fauną i Florą" w zupełności wystarczyło to co było (Psy, Pumy, Rekiny, Jelenie, Sarny i ptaki)
Bronie - Ciężko tutaj o jakąś "nową broń" która nie przypominałaby tej z GTA V na X360/PS3 bo tam mieliśmy dosłownie wszystko.
Od Paralizatora po zbitą szklankę i wyrzutnię fajerwerków.
Pojazdy - Tych też już aż za dużo.
Samych pojazdów specjalnych jest chyba z 30 jak nie więcej.

Czekam z niecierpliwością na kombajn, kolejny myśliwiec, motorówkę bojową oraz plecak odrzutowy bo tego mi w GTA brakuje do tej pory.
Zadania poboczne w stylu podwieźć zagubionych turystów do obozu kanibali ? Albo holowanie zepsutych samochodów do warsztatu ?
Serio na Tobie robi to wrażenie ?

DLC o których wspomniałeś jeśli pojawią się to najwcześniej za rok i jeśli będą faktycznie darmowe to pewnie się skuszę na GTA na Next Gen, ale jeśli R* każe sobie za nie osobno płacić to na pewno nie kupię .

ocenił(a) grę na 9
XXXD

No właśnie to wszystko co wymieniłeś prawdopodobnie dostaniesz. Rockstar wie na co czekają gracze a czekają głownie na hydrę i huntera. Na kombajn nie licz.
Co do broni to ja oczekuję jedynie piły.
Zwierzątka urozmaicają bujanie sie po mieście. Można sie z nimi fajnie bawić. Spróbuj przykładowo przewieść krowę do miasta pojazdem innym niż buldożer:D
Co do zadań pobocznych to masz rację ale to zawsze jakieś urozmaicenie.
Te duże dlc mogą być płatne niestety.

Jetpack? To od początku wielka tajemnica ale myślę że kiedys pojawi sie w tej grze. Ja osobiście go nie potrzebuję. Praktycznie wszędzie możesz się dostać jeśli w tej grze jesteś dobrym spadochroniarzem albo motocyklowym kaskaderem.

Penguin27

A właśnie na kombaj czekam najbardziej.
Od biedy brakuje w broniach kastetu.
Urozmaicają owszem, ale już obecnie jest ich wystarczająco.

ocenił(a) grę na 9
XXXD

Myślę że kombajnu nie będzie ponieważ to pojazd powolny, nieforemny (szeroki) i niepraktyczny. Nie dało by się nim wyjechać do centrum miasta.
Fajnie jakby dodali harpun do polowania na ryby. Ryb ma być więcej (nawet wielkie orki) więc kto wie:)

Penguin27

Co z tego że kombajn jest powolny i szeroki ?
A ta ogromna wywrotka z kamieniołomu to jest szybka i zwrotna ?

Polowania na ryby może pojawi się przy okazji dodatkowych misji łowieckich.

ocenił(a) grę na 9
XXXD

PS3 sprzedane;)
Za kilka dni kupuję PS4 i... czekam na GTA V:)

ocenił(a) grę na 9
Penguin27

Ja ci nie wierze ze sprzedanie ps3 to na pewno wszystko dzialaja i gta 5....... Czy napisal rockstar koniec grania po sieci ps3 i xbox ?wcale ze nie.....

ocenił(a) grę na 9
krzysiek_36

czy pozegna sie z trybem online ps3 i xbox ? owiczywisce nie..

ocenił(a) grę na 9
krzysiek_36

R* nie pożegna się całkiem z PS3 i X360 bo tych konsol jest bardzo dużo na rynku jednakże ze względu na ich ograniczenia techniczne najlepsze bajery będą tylko na PS4, X1 i PC. To taktyka mająca na celu delikatne zmuszenie ludzi do kupienia nowszego sprzętu. Prawa ekonomii bywają bezwzględne.

W czwartek sprzedałem swoje PS3. Serio. Teraz tylko klikam po sklepach i szukam PS4 za rozsądną cenę (max. 1500 zł). Przyznam że bez konsoli trochę nudno ale wytrzymam. Do 18 listopada niedaleko;)
W między czasie może łyknę Alien isolation:))))
Viva PS4!

ocenił(a) grę na 9
Penguin27

Allen isolation ma dostepna ps3 spoko ..

krzysiek_36

Po jakiemu Ty człowieku piszesz ?

R* nikogo nie zmusza do przesiadki na XO/PS4, z wyczajnie mają interes w tym żeby gracz kupił jeszcze raz tą samą grę tylko z detalami ustawionymi na maxa i paczką nowych misji podobcznych.

Moim zdaniem cena powinna wynosić tyle co Metro:Redux wtedy zastanowiłbym się dwa razy przechodząc obok GTA V na PS4 w sklepie.

Ale jeśli ma to być cena jak za nowy tytuł, to dziękuje pasuje..

ocenił(a) grę na 9
XXXD

Cena będzie jak za nowy tytuł. Gra ma zajmować ponad 50Gb.

ocenił(a) grę na 10
Penguin27

ten tryb pierwszej osoby to będzie dodatkowa opcja czy tylko taka? zamierzam sobie kupić wersję na PS4 i szczerze wolałbym standardowo jak było do tej pory

ocenił(a) grę na 9
Danielak_Lucek

Ten tryb będzie opcjonalny na szczęście. Też wolę standardowo.

ocenił(a) grę na 10
Penguin27

na szczęście, bo ten tryb pierwszoosobowy przypomina mi CS i tym podobne raczej takie naparzanki

XXXD

no taaa.. lepiej nic nie dodawać bo będzie za dużo, będzie za bardzo realistycznie!

Rockman92

Każdy ma swój gust, ja grę przeszedłem dawno temu i z powodu 2 nowych samochodów i paczki misji z zadaniami prostymi jak drut 239 zł nie zapłace.
Pozdrawiam.

XXXD

A przecież kolego nikt nikomu nie każe kupować znowu tej samej gry. Dodają nowe rzeczy bo mieli dużo czasu na to. I moim zdaniem brawo ,że nie robią zwykłego portu i kalki a coś tam jednak jeszcze podłubali w tej świetnej grze:) Chyba wy którzy już graliście nie czujecie się oszukani? Chyba nie czujecie zazdrości? Może się mylę - nie wiem.

ocenił(a) grę na 8
STAMiNA

Trailer trybu FPP
http://www.youtube.com/watch?v=aHUlI_VObPU

hmm może przejdę GTA 5 dwa razy. Raz tradycyjnie, drugi raz w trybie FPP. Kto wie. hehe

STAMiNA

Jako PC-towiec dziękuję konsolowcoam za przetestowanie wersji beta :)

TheViperVip

Raczej R* olał wasz groszowy rynek ale można i tak sobie to tłumaczyć.

XXXD

I tu się mylisz rynek PC nie jest groszowy, ale ma dużą wadę -> piractwo. To z jego powodu wydanie gry zostało opóźnione. Jednak dzięki temu opóźnieniu otrzymamy tryb fps i lepszą grafikę [coś musieli dodać]. Założę się że teraz spora ilość konsolowców i tak zagra w wersji PC bo jaka jest przyjemność z grania w strzelankę na padzie ? Klawiatura i mysz jest nie zastąpiona [a nie każda konsola pozwala podpięć takowe kontrolery]. Pozdro

TheViperVip

Rynek PC to grosze w porównaniu do rynku konsol, zobacz choćby statystyki sprzedaży gier segementu AAA.
Twórcy wydają gry pierwotnie na konsole i są one później portowane na PC.
Tryb FPS i lepsza grafika jest już na konsolach nowej generacji i szczerzę mówiąc obie funkcje tyłka nie urywają, widać że gra była robiona na konsole starej generacji i dodanie paczki tekstur FHD mnie do wydania 250 zł raczej nie zmusi.
Pad został stworzony do gier, klawiatura i mysza nie, więc tutaj nie rozumiem Twoich zarzutów.
Moim zdaniem gra w FPS-y na konsoli to świetna sprawa, bo gra jest bardziej wymagająca i prawdziwa, a wibracje w padzie pozwalają bardziej wczuć się w grę.

XXXD

Witam ponownie. Nie chcę rozpisywać się zbytnio bo rozmowa poszła w innym kierunku niż powinna. Dodam tylko że owszem pad został stworzony do gier ale nie do grafiki przestrzennej tylko do 2D dopiero później został zmodyfikowany do takowej poprzez dodanie wolantów i touchpad-ów. Gra na padzie w FPS-y opiera się w znacznym stopniu na auta celowaniu które umożliwia jako takie granie. Kiedyś konslowcy mówili że ich sprzęty są lepsze bo nie trzeba na nich instalować gier teraz gry są tak obszerne ze bez instalacji się nie obywa chyba że jest ona pre-instalowana. Sporu co lepsze nie nie da się jednoznacznie rozstrzygnąć, uważam że prawda leży po środku. Nie dyskredytuję konsloli bo na pewno wiele tytułów jest na nich bardziej grywalnych niż na PC, ale za jednym będę obstawał FPS-y tylko na PC. Spróbujcie pograć w Global Offensive na padzie [fail]. mistrzostwa gier w strzelanki rozgrywane są przy pomocy myszek i klawiatur [mniej lub bardziej zmodyfikowanych]. Poza tym teraźniejsze konsole to takie słabsze pecety z innym oprogramowaniem i podpinane do telewizora.
Miałem się nie rozpisywać ale jakoś tak samo wyszło.
Pozdrawiam

PS właśnie kończę Far Cry 4 i gorąco polecam, zapraszam także do koopercji nick znacie :)

ocenił(a) grę na 9
TheViperVip

Lepiej się naucz grać na padzie bo za parę lat PC to będzie nisza, zresztą już jest czy to w UK czy to w USA. W Polsce jeszcze jako tako się trzyma ale to pewnie względy finansowe, dziś rządzą konsolę i to one dyktują warunki, konsolowcy ograli 2 razy tytuł którego Ty nawet nie odpalileś i nie wiadomo czy odpalisz i znowu musisz wsadzić zaskórniaki żeby ją odpalić a i tak nie ma gwarancji.
Nawet Cień Mordoru sprzedał się w UK w 97% na konsolę, więc sam widzisz dziś konsolę dyktują warunki i już niebawem sam będziesz musiał ją kupić by pograć w tytuły AAA a nie jakieś amatorskie niezależne produkcje. Pozdrawiam

TheViperVip

No to teraz chłopie pozamiatałeś.

"Dodam tylko że owszem pad został stworzony do gier ale nie do grafiki przestrzennej tylko do 2D dopiero później został zmodyfikowany do takowej poprzez dodanie wolantów i touchpad-ów." - Owszem, ale klawiatura i myszka zostały stworzone do pisania programów i przy projektowaniu ich gry nie były nawet brane pod uwagę.
Ich kształt również nie został zmodyfikowany tak jak to było w padach więc właściwie sam sobie odpowiedziałeś dlaczego Pad jest lepszym akcesorium do grania w gry wszelakie.
Nawet nie będę wspominał o wibracjach które pozwalają lepiej wczuć się w grę czy o innych dodatkowych funkcjach.

"Gra na padzie w FPS-y opiera się w znacznym stopniu na auta celowaniu które umożliwia jako takie granie." - Bzdura, bzdura, bzdura.
Jest taka opcja owszem i ułatwia ona znacząco życie, ale zwykle taką opcję da się z łatwością wyłączyć.
Zwłaszcza że najnowsze tytuły na XO i PS4 pozwalają już celować z dużą precyzją.
Oczywiście nie przebiega to tak szybko jak na PC ale tutaj niestety realizm nie ma nic do powiedzenia.
Granie na konsoli w FPS dostarcza moim zdaniem dużo więcej frajdy dzięki np. Wibracją oraz realizmowi.

"Kiedyś konslowcy mówili że ich sprzęty są lepsze bo nie trzeba na nich instalować gier teraz gry są tak obszerne ze bez instalacji się nie obywa chyba że jest ona pre-instalowana." - Kolejna bzdura.
Instalowanie gier na konsoli przebiega w tle i podczas tego procesu możesz normalnie grać.
Nie jest to tak jak na PC gdzie musiałeś czekać w nieskończoność bo np. Proces instalacyjny zawiesił się na 67%.

"Spróbujcie pograć w Global Offensive na padzie [fail]. mistrzostwa gier w strzelanki rozgrywane są przy pomocy myszek i klawiatur [mniej lub bardziej zmodyfikowanych]." - Spróbuj pograć w Halo na klawiaturze [fail].
"Mistrzostwa gier w strzelanki" - Chyba w CS GO.

"Poza tym teraźniejsze konsole to takie słabsze pecety z innym oprogramowaniem i podpinane do telewizora. " - Według badań STEAM 75% komputerów jest sprzętowo słabsze niż obecne konsole. Pozatym na konsoli nie liczy się moc, co udowodniła już poprzednia generacja, gdyż twórcy gry na konsole po prostu optymalizują.
Na PC jest to zbędny i nieopłacalny zabieg i tak większość gier sprzeda się na konsoli (kolega mere podał Ci już wyniki sprzedaży Cienia Mordoru) więc po co tracić czas i pieniądze ?

PC obecnie odchodzi do lamusa i nie z powodu potęgi konsol..
PC pokonało się samo, a właściwie PC pokonali gracze/piraci którzy po prostu kradną na lewo i prawo i sprawiają że twórcom powoli wydawanie gier na tą platformę staję się nie opłacalne.

Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) grę na 9
STAMiNA

Od kliku dni oglądam wycieki i powiem wam że R* nas okłamało. Nie dość że ruch uliczny wcale nie jest większy to jeszcze tryb fpp jest totalnie zwalony (odbicia w lusterkach pojazdów to totalny szit). Poprawiono jedynie roślinność, dodano nowe zwierzęta i zróżnicowano ruch uliczny (wozy z dlc na drogach).
Może coś jeszcze wprowadzi patch który wyjdzie w dniu premiery gry bo ma zajmować ponad 1Gb ale wątpię.
Zapomnijcie o tym że gra będzie taka jak na trailerach i screenach.

ocenił(a) grę na 9
Penguin27

Nie jest tak źle może i lusterka wyglądają tak se ale ogólnie to dobrze wyszło z tego co wiedze na filmikach.

ocenił(a) grę na 9
frycek49

Gram w GTA V na PS4 od 2 tygodni. Wcześniej grałem na PS3. Ogólnie jest wiele zmian. Tryb fpp nie jest idealny ale trzeba pamiętać że to gra akcji a nie wyścigi/strzelanka. Widok fpp jest tu tylko opcją, ciekawostką. Wypada średnio ale wstydu nie ma. W lusterka lepiej nie patrzeć;)
Gra wygląda świetnie ale cierpi na stare wady (spadki fps, czasem coś się też dorysuje). Mimo to ten kto jeszcze w to nie grał ten nie powinien sie zastanawiać. Cholernie grywalny tytuł i fajna nowa zawartość. Za kilka dni wrzucę tu zrzuty ze swojej rozgrywki. Będzie ładnie i śmiesznie:)