Niesamowite przygody. Klimat świata opanowanego przez zombi tak świata w stylu lat 80tych znanego z horrorów - podróżowanie po bezludziach, wsiach, szpitalach, zadupiach i masakrowanie ton zombiaków, a w późniejszych etapach różnorodnego demonicznego ścierwa. Sam klimat rozgrywki przypomina akcje z horrów z lat 80tych. Dość interesujący rozwój fabuły kojarzący się z Teksańską Masakrą Piłą Mechaniczną. Genialna masakra zombiaków za pomocą kolejki górskiej i masy szalonych broni w tym parasola, strzelby, dynamitu i bodajże nawet łopaty.. im dalej tym więcej rodzajów broni. Z każdym epizodem co raz bardziej psychodeliczna i co raz bardziej chorzy przeciwnicy. W grze co ciekawe trzeba często myśleć. Momentami niesamowity klimat (Np: wejście do stacji radiowej w lesie, w której wcześniej odbywała się audycja, której mogliśmy słuchać w radiach, które natknęliśmy się na drodze). Moja ocena 10/10 kultowa gra dla mnie od 10 lat.
Przegenialny mod, szkoda, że nie sequel nie wyszedł. Z innej beczki, to grając w Alan Wake, miałem wrażenie, że Remedy mocno się TH inspirowało - skalą wędrówki, rzeźbą terenu i typami miejscówek, jakie przychodzi odwiedzać.
Neil Manke pracował nad TH2 na Source, ale słuch zaginął w 2008 http://www.blackwidowgames.com/