Gra strategiczna, bardzo wciągająca. Tematyka przyjazna kobietom, ale mężczyźni też będą się dobrze bawili.
Wszystko zaczyna się od tego, że tragicznie ginie królowa, a my jesteśmy młodą księżniczką - następczynią tronu, która ma za kilka miesięcy przejąć władzę. Chyba trzymali tę księżniczkę w jakiejś skrzyni, bo biedactwo jest zupełnie nieprzygotowane nie tylko do roli monarchy, ale i do życia. Ale dzięki temu gra jest o wiele ciekawsza. Dostajemy więc do gry dziewczynkę w żałobie, która nie zna się na niczym i mówi co jej ślina na język przyniesie.
Mamy 3 możliwości wpływania na losy gry:
1. Podejmowanie decyzji w trybie dialogów, typowe dla gier tekstowych. Decyzje mogą być rangi państwowej - np. czy wytoczyć wojnę, czy obniżyć podatki; albo z pozoru zupełnie błahe - np. czy bawi, czy złości nas głupi wierszyk na nasz temat, czy jechać na urodziny do koleżanki.
2. Edukacja księżniczki. Wybieramy 2 umiejętności, których księżniczka będzie się uczyła przez najbliższy tydzień - w zależności od jej nastroju dostaje za ćwiczenia pewnych umiejętności więcej lub mniej punktów. Posiadane umiejętności będą wpływały na zachowanie oraz odpowiedzi księżniczki w trybie dialogów. Np. jeśli nie nauczymy księżniczki manier i etykiety, to obrazi kogoś ważnego, nie zrozumie politycznego niuansu. Jeśli nie będzie znała historii oraz aktualnej sytuacji politycznej zrobi z siebie błazna podczas pertraktacji i może doprowadzić do wojny.
W zależności od naszych wyborów, księżniczka potrzebuje innych umiejętności. Gra za każdym razem powiadamia nas, gdy ma miejsce zdarzenie, w którym potrzebne były konkretne umiejętności i jak wiedza księżniczki wpłynęła na rozwój zdarzeń. Nauczenie księżniczki wszystkiego co jest jej potrzebne we właściwym czasie jest moim zdaniem niemożliwe, co czyni rozgrywkę jeszcze bardziej interesującą.
3. Co tydzień księżniczka ma czas wolny od obowiązków i od tego jak go zagospodaruje zależy jej humor oraz rozwój sytuacji.
Moja ocena to 9/10. Pod względem merytorycznym - mistrzostwo. Przeszłam ją w ciągu 2 dni. Zostałam królową za 7-mym podejściem. Brakuje mi ilustracji wydarzeń - gra mimo złożonej rozgrywki jest prosta i okrojona.
Po zakończeniu gry bez skutku usiłuję znaleźć coś równie dobrego. Może wy znacie jakąś fajną strategiczną grę w podobnym stylu?
Gwoli sprostowania jeśli koleżanka pozwoli to z gatunkiem strategii gra ma prawie nic wspólnego. To po prostu visual novel z elementami RPG. Każde visual novel tak wygląda czyli są tak zwane "routes" czyli ścieżki fabularne. Rozgałęzienia fabuły, którymi się podąża dokonując wyborów. Long Live The Queen ma to do siebie, że aby podążać konkretną drogą trzeba właśnie rozwijać statystyki królewny. Właściwie to w tym gatunku visual novel to też nic nowego, bo już zdarzały się takie hybrydy. Gatunek bardzo łatwo łączy się innymi.
Jeśli chodzi o podobne produkcje to ciężko znaleźć coś z elementami strategii. Jedyne co znalazłem to kolejna gra tej samej firmy Hanako Games. A Little Lily Princess. Bohaterką też jest królewna, też trzeba rozwijać statystyki (ale jest ich o wiele mniej), ale nie zarządza się królestwem, bo ta królewna uczy się w szkole z akademikiem. Nie wiem czy Ci się spodoba ponieważ to jest głównie romansidło.
http://store.steampowered.com/app/449250/