PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612011}
6,7 3,2 tys. ocen
6,7 10 1 3245
Might & Magic: Heroes VI
powrót do forum gry Might & Magic: Heroes VI

Ach Ubisoft...

ocenił(a) grę na 7

No niestety zawiedli mnie. Moim skromnym zdaniem oni nie potrafią wczuć się w klimat serii
"Heroes" i nie potrafią jej kontynuować. Ubisoft słynie z produkcji z bardzo dobrą oprawą
graficzną co też na siłę próbują ukazać tutaj. O wiele bardziej skupiają się na wyglądzie niż na
klimacie i fabule a bardzo szkoda bo HEROSI to jedna z niewielu gier która ujęła nas - graczy
prostotą, nie potrzebując nieziemskiego wyglądu tylko drobnymi szczegółami oraz dobrym
systemem gry. 3DO, firma o której tak naprawdę słyszałem niewiele i do tej pory mało o niej
wiadomo, porwała serca wszystkich graczy najpierw częścią drugą a trzecia była po prostu
przełomem, czymś niezwykłym co utkwi w pamięci wszystkich 'tamtejszych' graczy. Czym
jednak okazała się V część po przejęciu przez Ubisoft ? Na dzień dobry 3D, oczywiście
wszędzie 3D, to jest jakiś obłęd. Rozumiem że technologia ciągle się rozwija ale moim
zdaniem wciskanie jej WSZĘDZIE jest cholernym błędem co właśnie nam pokazał Ubisoft.
Pragnęli zrobić Heroesów na miarę obecnych czasów, pozbawiając tą grę tego klimatu 3DO,
która tak nas ujęła. A część 6 jest po prostu dalszą kontynuacją tego obłędu. Nie twierdzę że
Ubisoftowe 'Herosy" są złe, ale moim zdaniem owe części powinny mieć zupełnie inny tytuł, to
powinna być zupełnie osobna gra. Być może po prostu przyzwyczaiłem się do tej prostoty
Heroesów 3, jednak ciągłe obracanie mapy BO COŚ, nowy interfejs, za dużo wszystkiego.
Oprawą graficzną naprawdę się popisali ponieważ walki w owym Heroesie są po prostu
nieziemskie, aż brak mi słów aby wyrazić mój zachwyt pod tym względem dlatego moim
zdaniem wprowadzenie rozgrywki Duel/Pojedynek jest czymś co ta gra potrzebowała i to jest
moim zdaniem jedyny jej plus ponieważ ile czasu minęło od premiery 5 części, ja do tej pory
od czasu do czasu pojedynkuje się na serwerach, jednak Standardowy tryb rozgrywki moim
zdaniem jest zbyt czasochłonny i monotonny. Część 6 moim zdaniem była wydana zbyt
pochopnie. Poprawiona jeszcze bardziej oprawa graficzna, jednostek nie kojarzę w ogóle,
zupełnie inne nazwy i wygląd, totalne nowości nie mające nic wspólnego z "naszymi
pamiętnymi Heroesami". A gdy pierwszy raz wszedłem do miasta to łzy mi leciały jak z kranu..
oczywiście ze śmiechu. Nie wiem czy to jest forma żartu ze strony Ubisoftu ? Malutkie okienko i
obracający się zamek ? Tak jak w 5 wyglądało to cholernie efektownie, tak w 6.. nie mam
pojęcia czemu tak to spieprzyli , jaki był w tym cel. I tak jak już ktoś powiedział, niech lepiej
zajmą się przywróceniem do życia Heroesów 3 i wydać ją ponownie, przy tym zrobić drobne
kosmetyczne poprawki i NIE, NIE MAM NA MYŚLI WCISKANIA 3D !! Tak więc podsumowując,
Ubisoftowe Herosy nie są ZŁE, jednak nie powinny być to żadne kontynuacje 3DO'owych
Herosów ponieważ jest mi lekko wstyd i im też powinno być , wiążąc ze sobą obie 'serie' , a
łączy ich już chociażby tytuł.

mejki

Mogę się jedynie zgodzić co prawda w 6 jeszcze nie grałem ale po 5 mi się odechciało. Jeśli chodzi o Ubisoft to cenie ich za serie Prince of Persia i Assassin's Creed ale strategie im gorzej wychodzą. Ciekawi mnie jak by ta seria wyglądała gdyby 3DO nie zbankrutowało.

ocenił(a) grę na 7
rafus20l

Dokładnie tak jak powiedziałem. AC im wyszło jako niemalże arcydzieło i słyną z bardzo dobrej oprawy graficznej. Ale niestety Heroes nie polega na tym i chwaląc się w nim tą oprawą graficzną zepsuli cały smak tej gry, po prostu nie potrafią się w nią wczuć. Gdyby 3DO pozostało, myślę że prędzej czy później również skusiliby się na 3D jednak klimat byłby zupełnie inny. Oni znali się na rzeczy, to oni zrodzili to arcydzieło i zapewne wiedzieliby co zrobić i jak rozwinąć to dalej aby gracze nadal mogli czerpać z tego przyjemność.

użytkownik usunięty
mejki

Z jednej strony żalisz się na dobrą grafikę i 3D z drugiej zaś masz żal że miasta są w 2D i wyglądają jak z Heroes 3. No i wszystko jasne.

ocenił(a) grę na 7

No to chyba nie grałeś w 6 część. Bo chyba nie powiesz mi że to co zrobili z wyglądem zamku od środka jest dobre, bo to jest totalny niewypał i nie rozumiem zupełnie jaki był w tym cel. Albo kierują tą grę w stronę 3D albo powracają do 2D a nie próbują tworzyć jakieś bezsensowne hybrydy co im totalnie nie wychodzi.

użytkownik usunięty
mejki

No niestety zamki wyglądają okropnie. Dlatego właśnie wole grafikę 3D.

ocenił(a) grę na 7

Poza tym zamek nie jest w 2D ;) To jest po prostu to samo jak w 5 części tyle że w malutkim okienku ledwo widocznym dla oka. Naprawdę nie rozumiem dlaczego nie jest to po prostu wejście do środka zamku tylko otworzenie się miniaturowego okienka. No ale pewnie tylko Ubisoft wie dlaczego to zrobił.

ocenił(a) grę na 8
mejki

tak z innej beczki skoro 3DO stworzyło taki wspaniały hit to czemu zbankrutowali? jednak nie wszystkim się spodobało co?

SuperO_2

tu nie chodziło o to że komuś się nie podobała tylko o to że gry video nie miały jeszcze wtedy wartości handlowej, nie zrobili tej gry dla pieniędzy..

mejki

Jakie miniaturowe okienko ?? Normalnie wchodzisz "do zamku" i masz grafikę 3D. Mniej efektownie niż w części V ale jest :)

ocenił(a) grę na 7
biegano

http://youtu.be/6VLnhsUfgZs?t=2m19s

Czy to jest dla Ciebie normalne OKIENKO? To jest istna parodia.

mejki

coś Tyy u mnie tak nie ma. Nie wiem czy mam inną wersję czy jak bo kupiłem dopiero na dniach, ale okno miasta mam na całym ekranie :)
Postaram się zrobić dziś zrzut z ekranu to podeślę Ci tutaj ;)

ocenił(a) grę na 10
biegano

Wejście do ekranu miasta dorzucili przy kolejnym upgradzie. Na początku było beznadziejnie, a teraz jest jakby ukłon w stronę poprzednich wersji. Tego w sumie brakowało. Ta wersja nie jest zła. Mi się zasadniczo podoba. Poszli krok do przodu i nie ma co tutaj nad tym płakać. Szóstka jest jakby zrobiona pod trójkę, ale w nowszej wersji sprzętowej. Fajna opcja z bronią rodową:)) Trochę wkurza brak rozbudowania bohatera powyżej 30 poziomu. Zawsze uwielbiałem tworzyć mega mocarnych bohaterów:))hehe Trójka miała niesamowity klimat, a już nie wspomnę o dwójce, albo o jedynce. Nie zapomnę gdy pierwszy raz zagrałem w pierwszą część:)) To było wow:))haha totalne wow:))Do tego zagrałem w scenaariusz bez przeciwników. Mogłem spookojnie eksplorować mapę. To mnie wykończyło radością. Tym bardziej, że nie miałem wtedy styczności z takimi grami. To mnie wzbogaciło na całe moje życie:)) No i jeszzce jeden mankament. Ilość map. Totalna porażka. Nawet po ściągnięciu paru map z netu. To i tak porażka. No i zaczęli się wzbogacać na dodatkowych częściach. Które niby są fajne, ale jak skończyłem Craiga Hacka w dwa dni bodajże to aż się uszczypnąłem z wrażenia, bo spodziewałem się większej ilości map. Teraz fantastycznie zapowiada się nowa frakcja elfów. To całkiem jak krasnoludy z poprzedniej części:))

uczensaibaby

Zgadzam się z Tobą choć nawiązując do końcówki wypowiedzi, Mroczne Elfy były już w części V i pomysł uważam za całkiem niezły :)
Ja dość niedawno kupiłem sobie "szóstkę" wraz z dodatkami Pirates of Savage Sea oraz Dance Macabre i ..... gram już wiele wiele godzin i do dodatków jeszcze daleeeeekooooo. Same kampanie główne gra się moim zdaniem dość długo co jest dużym plusem :)
W VI części miałem na początku mały problem z "drogą krwi i łez" :) :) Ale już bronie rodowe, zgadzam się z Tobą są dobrym pomysłem.
Nie ma co porównywać "nowych części" do np III. Inna grafika i w zasadzie inna gra. "Trójka" jest kultowa i niech taka pozostanie, a część VI jest moim zdaniem lepsza od V.
Nie ma w niej denerwującego obracania mapy przygody po przypadkowym kliknięciu myszy i jest fajnie rozwiązana sprawa kontroli kopalni, teraz nawet całego regionu.
W "piątce" drażniło mnie, że po zdobyciu kopalni, chłopi neutralni mogli sami ją odbić (swoją drogą duża ulga, że tej śmiesznej jednostki nie ma już w VI :) ).
Teraz kontrolując fort, kontrolujemy cały region i nie musimy zdobywać każdej kopalni z osobna :)

mejki

Trochę to trwało z braku czasu ale podrzucam kilka linków jak to teraz wygląda :)
Choć podobno pełny obraz miasta, taki jak mam teraz, dodali dopiero później w ulepszeniach ;)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a0f5ed117877f2e8.html
http://images42.fotosik.pl/854/6100a83f21ba0369gen.jpg
http://images38.fotosik.pl/2033/ecc5d2483ea8e847gen.jpg