PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612011}
6,7 3,2 tys. ocen
6,7 10 1 3246
Might & Magic: Heroes VI
powrót do forum gry Might & Magic: Heroes VI

Gra zapowiada się ciekawie - czerpie ze starych motywów i wnosi coś nowego. Pograłem trochę w trybie hot seat, gdyż kampanie nigdy mnie nie interesowały, gdyż w heroesy najlepiej pograć z kilkoma osobami.

Plusy:

- Fajny design świata i jednostek, poważniejszy niż w piątce
- Dobry system rozwoju bohatera
- Ciekawy motyw reputacji
- Zmieniony system podbierania kopalni - teraz trzeba zdobyć zamek a na neutralnym terenie fort, co powoduje, że byle "konik" nam nie będzie podbierał
- Konwertowanie zdobytych miast, fortów i budynków przyrostu jednostek do tych, które odpowiadają naszej rasie
- Bohater może się przemieszczać bez armii
- Ciekawe artefakty i scrolle z czarami jednorazowego użytku
- Fajny motyw z wypełniającą się podczas bitwy i awansującą wraz lvl bohatera umiejętnością rasową

Minusy:

- Wygląd zamku w oknie interfejsu to żenada - totalny brak klimatu
- Brak ulepszeń alternatywnych (drugiego rzędu) dla jednostek - mam nadzieję, że pojawią się w dodatkach
- Mało ciekawe umiejętności (aktywowane) jednostek elitarnych i championów oraz w ogóle mała ich ilość
- Animacja czarów - oczekiwałem czegoś o wiele lepszego - niektóre z nich lepiej się prezentowały już w piątce
- Rasa Inferno - najsłabsza ze wszystkich - jednostki nie wyglądają źle, ale ich umiejętności nieciekawe
- Mała ilość ras póki co

Wyróżnienie:

- Rasa Necropolis - najlepsza według mnie zarówno bojowo jak i pod względem jednostek, które są niezwykle ciekawe. Właściwie każda jednostka wnosi coś dobrego do walki - szkielety spowalniają ruch, duchy leczą, lisz przekazuje odberane wrogom życie swoim jednostkom, lamasu truje oddechem, który obiża atak i obronę, wampir bez zdolności aktywowanej ale niezwykle mocny, ghoul znacznie lepszy od zombiaków i w końcu najlepsza jednostka ostatniego rzędu w grze - pajęczyca, która można zmienić swoją formę i albo atakować z dystansu lub z bliska.

- harpie u orków
- świetliki, lecząca kapłanka oraz piechur lepszy od chłopa z przystani
- samurai jaszczurzy z sanktuarium

Zobaczymy co będzie w wersji finalnej. Konieczne według mnie dodatki z większą ilością ras i alternatywnymi ulepszeniami jednostek.

A wy co sądzicie?

sampol

Również jestem za grą hot seat - w kampanie rzadko gram, bo nudzą mnie. Ciężko cokolwiek dodać do tego co napisałeś, gdyż wspomniałeś o wszystkim co mi przyszło na myśl. Wygląd zamku to totalne nieporozumienie, mam nadzieję, że po prostu do demo dali byle co, a w finalnej wersji będzie na co popatrzeć. Rozwój bohatera wydaje mi się odrobinę zagmatwany, trzeba pograć by wiedzieć co i jak. Widać, że twórcy korzystali z doświadczeń innych gier turowych. Żałuję, że jest tak mało surowców, gdyż jest to sporym ułatwieniem (w V początki są trudne, gdyż właśnie brakuje surowców na budowę siedlisk lepszych jednostek). Animacja czarów także mnie rozczarowuje, podobnie jak ilość ras, jednak jest to demo i z niecierpliwością oczekuję na październik :)

Aigneis

Pograłem trochę w to demko i połapałem ten rozwój bohatera. Ogólnie mamy umiejętności aktywowane i pasywne, których się nie odpala na polu bitwy. Z reputacją jest tak, że jak odpuszczamy jednostkom poddającym się, to rośnie nam reputacja łez (dobra) a jak ścigamy to krwi (zła). Są po każdej stronie dwa poziomy do osiągnięcia. Gdy wypełni Ci się jeden poziom klikasz i bohater przechodzi przemianę.Raz wybrana ścieżka zamyka możliwość pójścia drugą. Zależy kto co lubi, reputacja łez daje raczej czary bonusowe wspierające a krwi ofensywne. Ja tam wolę te ofensywne zawsze:) Wraz z rosnącym poziomem bohatera awansuje jego zdolność rasowa (np. wskrzeszanie u necropolis) rozszerzając swe działanie na jednostki coraz to wyższego rzędu. Co do surowców to nie przeszkadza mi to, że są trzy - na ciężkim poziomie mapy i wrogów ma się spore problemy na początku z rozwojem, natomiast system kontroli terenów również neutralnych - forty - o które trzeba walczyć powoduje, że przejmowanie surowców ma większy sens. Czekamy na wersję pełną, może w przyszłości jakieś dodatki. pozdrawiam

sampol

Moge wiedzieć skąd macie demo ? z CD Action ? :-)
Też bym pograł ;p

Bloodbane

Z internetu, też miałem ale mi nie działało :/

użytkownik usunięty
Bloodbane

Ja ukończyłem trzy kampanie jako betatester i powiem, że są bardzo ciekawe. Gra jest dopracowana, a premierę przesunięto ze względu na nasze raporty.

Oglądałem właśnie filmik z pełnej wersji - ekran miasta został taki sam jak w becie, czyli beznadziejny! Poza tym martwiło mnie ciągłe miganie kursora - taki bug z bety, który chyba wciąż nie został usunięty.

użytkownik usunięty
sampol

Mi nic nie mrugało, wszystko chodziło cacy, przynajmniej po ostatniej aktualizacji. Ekran miasta no cóż, ten z 5 odsłony był fajny, ale obecnie w zasadzie jest równie ciekawy, z tą różnicą, że rozbudowa miast jest już dużo bardziej utrudniona i dopiero wraz z rozwojem gry otrzymujemy kolejne poziomy miasta, ale ogólnie jest dobrze, bo sam ekran miasta jest bardzo prosty. Rozbudowując miasta zmienia się stopniowo ich wygląd na mapie, ale to akurat nic ciekawego.

@dudix3 Ja gram zawsze w hot seat z kumplem. Tylko nie wiem jak można wybierać z większej liczby bohaterów - jak wybiorę mapkę i dochodzi do wyboru frakcji to zawsze mam po 2 bohaterów na rasę. Jak wybrać jakichś innych?

użytkownik usunięty
sampol

Jeśli masz pełną wersję lub betę to po wyborze mapy i po kliknięciu w strzałeczkę nad avatarem powinna się wyświetlić lista bohaterów po dwóch na frakcje.

Właśnie chodziło mi o to czy nie da się więcej niż tych dwóch na frakcje, bo jak np. lubisz grać jakaś frakcją to to się szybko znudzi jak są tylko dwaj bohaterowie do wyboru. Zauważyłem, że jak nawet kupię sobie w tawernie nowego to z kolei nie może on się rozwijać pod względem reputacji! Czy mam rację? W piątce na hot seacie jak się wybierało jakąś frakcję to było kilku bohaterów do wyboru.