Największy bubel tego roku. Najwyraźniej kryzys dopadł także ID skoro niestać ich na betatesterów... Jak można było wydać tak niedopracowaną grę ? Technicznie oceniam na 0/10, tona patchów, kilkadziesiąt minut użerania się, setki sposobów by gra ruszyła i nic z tego... Chociaż z opini, sama gra jest ok, chociaż to nie zmienia faktu, że w mojej 6 letniej fascynacji grami komputerowymi Rage króluje na 1 miejscu w kategorii "Najbardziej chujsk* optymalizacja w historii gier"
Ja wrzuciłem tylko jedną poprawkę ze spolszczeniem i na gtx 460 nie mam żadnych problemów. filtrowanie anizotropowe na high, 8x antyalisanig i płynnie chodzi.
Tyle tylko, że Ty masz Geforca a ja Radena 5750 hd i w tym przypadku żadne patche ani poprawki nie chcą działać, zresztą nie tylko u mnie looknij na ten filmik, jakiego kompa ma koleś, a jak mu gra chodzi... http://www.youtube.com/watch?v=K8fuqf62-K8&feature=player_embedded
Jaka tona patchy ja zainstalowałem tylko jednego ( ten który wyszedł) i sterowniki 11.10 preview3 .... i chodzi jak złoto pełne 60fps stałe do bólu brak artefaktów czy pop-up. Wszystko gra a też mam Radeona (6950)
więc pokombinuj bo się da
włącz tripple buffering dla Open GL
wymuś v-sync
ustaw Catalyst AI na wysoka jakość
U mnie już po patchu bugi zniknęły
Ledwo gra wyjdzie i juz stekacie. po tym duzym update gra mi o wiele plynniej chodzi niz Crysis.
BTW kupujcie dalej AMD i ATI potem placzcie.
Znalazł się fanboy nvidi... ostatnia moja karta od geforce zepsuła się po roku, poszła na gwarancję, po czym czekałem 2 tygodniiie na zwrot ale po niecałych 4 miesiącach padła i w dodatku zepsuł się ten sam podzespół więc ja dziękuje ( oczywiśćie może wada fabryczna ale jak naprawiają to powinni to robić dobrze ? )
I tekst "Ledwo gra wyjdzie i już stękacie" no bez kitu xD Czyli wdłg Cb gra która jest tworzona 7 lat ma prawo do takich ogromnych niedopracowań? Jeśli tak to gratuluje :)
BTW Nie porównuj Crysisa do Rage..... Chodźby dlatego, że Crysis był przełomem i nie miał takich bubli w czasie premiery ,a Rage... brak słów...
Jakie niedopracowanie ma ta gra ? Gra wyszla gdzie potrzebne byly nowe drivery a patcha wypuscili tylko dla ATI i AMD, wiec nie pisz ciemnot i nie draznij ludzi. O crysysie nie wspominaj gdzie bez patcha mialem zawiechy gry, dziekuje za tak dopracowana gre.
Raczej Rage drażni ludzi nie ja :) Oczywiście nie mówię, że wszyscy mają te problemy, ale większość ludzi którzy mają karty od Ati nie mogli/ lub nadal nie mogą pograć... Zobacz sobie na dowolne forum/recenzje skoro uważasz, że nie mam racji :D A nvidia także wypuściła patcha pod Rage dla swoich kart.
No i ja sie tutaj wtronce choc ostatni temat byl 6 listopada wiec kawalek czasu,wiadomo na poczatku przeszkadzaja bardzo te pojawiajace sie textury ale jak sie przymknie oko to gra sie nawet fajnie rozkreca,chodzi o sama dynamike wiadomo o strzelanie do ludkow :),ja sciagnelem patcha gdzie zmniejszasz i zwiekszasz textury,jak zmniejszysz to tych pojawiajacych textur nie widac,ja np wole GeForce od ATI bo moim zdaniem wszystko na nim lepiej chodzi,dziwne wytlumaczenie prawda? no bo juz raz mialem ATI no i bardzo bolewalem a mialem vr 1300 czy jakos tak to byc moze ze mi sie gry chaczyly jak mialem taka kiczowata karte graficzna,ale Radka do reki juz nie wezme :),wiadomo ze kazdy ma swoje zdanie na jaki kolwiek temat,przedmiot,gre,film itd,jesli chodzi o rage to gra mnie sie bardzo podobala jak inne gry ID Software,i jestem ciekaw jak w koncu bedzie z tym Doomem 4 bo raz pisza ze bedzie raz pisza ze nie bedzie a potem pisza ze to ploty i jednak bedzie,strasznie to jest zakrecone no coz z tej wypowiedzi na moj temat bedzie tyle.Pozdrawiam.
Co do wersji PC faktycznie masakra sporo problemów i ogromna liczba poprawek. I to może zniechęcać faktycznie. Ja grałem na konsoli więc owych problemów nie miałem. Zastanawiam się jednak czy cała ta masa problemów z jaką zetknęli się PC-towi gracze może aż tak negatywnie wpływać na ocenę naprawdę świetnej gry. Ok problemy problemami zostawmy to na razie. Sama gra moim skromnym zdaniem jest naprawdę świetna. Mamy oldschool-owy feeling broni jakiego w wielu grach nie uświadczymy co już jest na ogromny plus(fani starych produkcji mi. ID wiedzą o co chodzi), gierka zamiata w płynnych 60 klatkach na sekundę i ani na chwilę nie zwalnia co daje niesamowite uczucie płynące z rozgrywki. Jest to naprawdę długi FPS co w dzisiejszych czasach normą niestety już nie jest. Mamy masę zróżnicowanych przeciwników o dobrze dopracowanym SI i świetnie oddanym systemie fizyki. I przysłowiowa wisienka na torcie czyli wyścigi pojazdami, zrealizowane naprawdę profesjonalnie. Ba na takiej bazie mogła by powstać osobna gra. Oczywiście czysto zręcznościowa ale śmiga się genialnie. W wielu strzelaniach w których mamy pojazdy widać, że są one dodane trochę na siłę w RAGE tego uczucia nie mamy. Jedyny niesmak pozostawia zakończenie gry. Bo w miejscu gdzie misja mogła by się naprawdę fajnie rozkręcić, właściwie się kończy. Ja na XboX-ie 360 problemów nie miałem a gra wyglądała fenomenalnie jak na konsoli dość starej generacji. A co do doczytywania tekstur na konsoli nie razi tak jak na PC, tym nie mniej występuje. Za cenę płynności jestem w stanie przymknąć na to oko, z resztą John Carmack wie co robi i nie jest to jego pierwszy projekt.
POZDRAWIAM
Gram w Rage również na X360. Gra jest całkowicie płynna. Natomiast są bardzo słabe detale odległych tekstur. Zwłaszcza w mieście umarłych koszmarnie wyglądają odległe wieżowce, a nawet znajdujące się nieco bliżej zniszczone estakady. Wydaje mi się że natknąłem się także na błąd w jednej z misji pobocznych. Wróciłem do baru ze znalezionym na "bagnach" "kwiatkiem". Podszedłem po nagrodę do zleceniodawcy i nie uruchomił się skrypt... Co do samej gry nie jest to przełom na miarę wcześniejszych produkcji id, ale gra się całkiem przyjemnie nawet nieco lepiej niż o podobnej tematyce Borderlands (które też mogło by być nieco lepiej doszlifowane, poczekamy na Borderlands 2 może przebije Rage).
Mała poprawka. Zauważyłem słabą jakość tekstur nie tylko odległych, ale nawet tych znajdujących się bliżej i wydaje mi się że tak być nie powinno pomimo, iż grałem na X360 w innych grach również na X360 z jakością grafiki jest lepiej. Co do misji z "kwiatkiem" możliwe, że go przez przypadek sprzedałem i dlatego nie mogłem skończyć zadania, ponieważ znalazłem w dalszej części gry identyczny kwiatek w innym miejscu niż bagna. Po odniesieniu go misja prawidłowo została ukończona. Gra jest krótka wg.mnie kończy się nagle i jakoś nijak. Id mogli by się postarać lepiej a tak gra przeciętna oceniam na 7/10.