Przeszedłem już Starfielda i pograłem trochę w nowej grze + ale mi sie znudzilo i odinstalowalem. Gra potrzebuje duzej liczby modów, które dodadzą mapy i usprawnią podrozowanie miedzy planetami itd. Bo aktualnie momentami to przypomina symulator chodzenia po menu i ekranów ładowania. Walka jest beznadziejna - strzelanie brońmi bez jakiegokolwiek "kopa" w przeciwników-gąbki na pociski. Glowny wątek tez beznadziejny, przez wiekszosc czasu zbieramy złom w kosmosie albo odwiedzamy jakies nudne swiatynie w ktorych jest 1 pokoj bez grawitacji. Crafting, a co za tym idzie eksplorowanie planet pod kątem surowcow, nie maja sensu, bo co chwile nam wypadaja nowe przedmioty z zainstalowanymi modyfikacjami. Budowanie statków i osad raczej dla osob z autyzmem, ktore chca sobie odtworzyc statek z gwiezdnych wojen itd. Tak wiec wszystkie podsystemy skladajace sie na gre sa slabe lub srednie. Ogolnie jesli ktos jest jakims maniakiem sci-fi i kosmosu oraz ma czas i cierpliwosc zeby sobie powoli eksplorowac wszystkie miasta/planety to pewnie bedzie sie dobrze bawil powoli sie zanurzajac w ten swiat, ja troche rushowalem bo mam max ~2h dziennie na granie. Dla mnie max 7/10 w aktualnym stanie.
Mod usprawniajacy UI/UX juz jest (StarUI od tworcow SkyUI do Skyrima) i to jest mod obowiązkowy na ten moment, ale osobiscie poczekam az wyjdzie Creation Kit w przyszłym roku, a co za tym idzie jakieś porządne mody, które przerobią całe podsystemy w grze od podstaw, żeby zagrać ponownie już na spokojnie.
Z tego co odkryli do tej pory moderzy wyglada na to, ze cale planety są posklejane z niepolaczonych ze soba obszarow (stad niewidzialne sciany i info ze wychodzisz poza zakres planszy), ale podobno bedzie opcja ich połączenia (np. jak jestesmy w nowym atlantis i wyladujemy statkiem na obszarze obok to nie mozemy do niego dojsc, ale widac je w oddali itd.)