Mi do tej pory udało się ogarnąć niewielką ilość nawiązań:
- Łowca nagród – Django Frett
- Dwaj strażnicy mówiący o wydarzeniach z Pulp Fiction
- Nawiązania w dialogach do Alicji w krainie czarów i Czarnoksiężnika z Oz.
- Pancerny rycerz nuci temat z „Czterech pancernych”
- Jakiś wieśniok zarzucający tesktem ' sorry, taki mamy klimat '
- Guślarz odprawiający dziady.
Niektóre to po prostu dowód na poczucie humoru Redów, ale co tam by się czepiać ^^
Chodzi o piosenkę Dżemu "Naiwne Pytania". Kobieta w Novigradzie śpiewa "w życiu piękne są tylko żonkile"
1. W Novigradzie (jakoś w południowo-wschodniej części) przechodzi się pod łukiem, nad którym stoją dwa konie skierowane głowami do siebie - nawiązanie do poznańskich koziołków (przynajmniej mi się to tak skojarzyło).
2. Gdy wędrujemy po innych światach z Avallachem, lądujemy na pustynnej planecie. Avallach wspomina, że kiedyś żyło tu morze - nawiązanie do Solaris Stanisława Lema.
W grze jest mnóstwo EE, które jednak nie rażą swą sztucznością. Ot choćby nawiązania do "Asteriksa i Obeliksa" w misji z jasnowidzem tudzież do "Gry o Tron" w misji z Hattorim ("yarpen zirgin sends his regards"). Warto zapoznać się z angielską wersją, gdzie część kwestii nabiera nowego wydźwięku.
jest też słynny malarz u którego mamy odebrać plakaty dla nowego lokalu Jaskra (czyli burdelu zmienionego na kabaret). Nazywa się bodajże Henryk Latrec i jest niziołkiem. Ewidentne nawiązanie do Henri de Toulouse-Lautrec'a którego plakaty do Moulin Rouge (czyli burdelu zamienionego na kabaret) są znane na całym świecie, a sam Lautrec w wyniku wady genetycznej miał nienaturalnie krótkie nogi i mierzył 1,5m.
W jednej z bibliotek w Novigradzie można znaleźć egzemplarz książki pt. "Wywiad z wąpierzem".
I jest jeszcze "Moribunda. Ostatnia podobizna wampira" - parodia "Zmierzchu" :)
Ale ona chyba w dodatku Serca z Kamienia się pojawia.
Podczas karcianego turnieju w Passiflorze pojawia się pani Sasha... przy której Geralt nabiera dość swobodnego tonu... Hm.
Ooo dzięki tego nie wiedziałam, aż muszę zrobić to zadanie z gwintem bo pomyślałam że może później zrobić ale zaciekawiłes mnie
Bank Vivaldiego w Novigradzie. Od razu skojarzyło mi sie z piosenką z serialu "Klan" - Jak w porach roku Vivaldiego... :D
Gdyby książki czytał to by wiedział skąd Vivaldi się w Novigradzie wziął. Sezonowcy...
Haha książki jam czytał, Grzegorzu. Przed kilku laty. Nie wszystko jednak musiałem zapamiętać. O ile mi wiadomo, ten cały bankier nie był nawet wymieniony z imienia w powieściach.
W powieściach była wzmianka o przelewie, a Vivaldi jest jedna z ważniejszych postaci drugiego planu z opowiadania o mimikach i Novigradzie, które zresztą jest bardzo ważne w odniesieniu do 3. cześci gry :)
Książki książkami, ale chociażby w pierwszej części gry miał dość ważną rolę i powinieneś pamiętać.
Jest jednym z trzech najbardziej charakterystycznych krasnoludów w książkach. Dość często wspominany.
Ooo nie wpadłbym na to :) Ta gra coraz bardziej mnie zaskakuje i utwierdza w przekonaniu, że jest fenomenem :)
Jeden z mieczy ma nazwę "Zerwikaptur", to oczywiście nawiązanie do "Ogniem i mieczem".
Poboczny quest nazywa się "Zagłada domu Reardonów", to nawiązanie do opowiadania E. A. Poe
Jest też karteczka z "Cthulhu" Lovecrafta oraz "Necronomicon" również Lovecrafta i "Underworld" w Novigradzie.
W Wiedźminie easter eggów jest cała masa ale grając o wielu z nich po jakimś czasie się zapomina. Świeżynka, którą mogę przytoczyć pochodzi z najnowszego zadania dlc "Jak Wilk z Kotem". SPOILER:
Na końcu questa z listu adresowanego do wiedźmina ze szkoły Kota możemy wyczytać, że siedziba cechu została przejęta przez rzołnierzy. Kilku jego towarzyszy zginęło ale nie ma pewności co do niejakiego Shrodingera; przeżył lub nie :D
W trakcie jednego z zadań jest wzmianka o Josefie Szwejku, który jest browarnikiem
Jeden z krasnoludzkich sklepów w Novigradzie, który został przeniesiony do Mahakamu ze względu na niepokoje polityczne nosi nazwę Percival Schuttenbach.
EDIT: Wiem, że nazwa kapeli pochodzi od godności tegoż gnoma a nie odwrotnie ale i tak uznaje to za ee.
W sklepie w Novigradzie, gdzie zaczynamy zadanie z teromantą sprzedawca na pytanie czy nie ma kłopotów z powodu magicznych precjozów odpowiada iż to "artykuły kolekcjonerskie". Jest to oczywiste nawiązanie do dopalaczy.
Podejmując się misji uwolnienia Margarity z Deireadh poznajemy w karczmie byłego więźnia, któremu udało się zbiec. Nazywa się Abbe Faria. Jego nazwisko oraz metoda ucieczki to świetny motyw z "Hrabiego Monte Christo" A. Dumas.
O, tego nie wiedziałem, ale spis więźniów znaleziony w więzieniu w Oxenfurcie zawiera nawiązania do LotR (nazwisko elfki Undomiel) i Diuny (bodaj Sardukhar jako elitarny gwardzista cesarski zamiast Sadaukar). Pozostali więźniowie też pewnie nawiązują, ale wszystkiego po prostu nie da się znać. Im więcej, tym zabawniej, szczególnie jeśli się czyta zbierane dokumenty). Ja teraz robię misje z dodatku Kamienne Serce.
Możliwe że za szybko przeczytałem bo aż dziwne, że do tej pory nikt by o tym nie napisał. Podczas podróżowania po miastach, jeden z wykrzykników to rycerz który wyzywa każdego kto nie potwierdzi, że najpiękniejsza na świecie jest Jagienka. Oczywiście jest to nawiązanie do "Krzyżaków" Henryka Sienkiewicza, kiedy to Zbyszko z Bogdańca chciał pojedynkować się o piękno Jagienki.
Ręki sobie uciąć nie dam, ale chodziło mu chyba o Jagódkę ;p Tak czy siak nawiązanie prawdopodobnie trafione ;)
Jakiś dziad na ulicy w Novigradzie gadał "ciemność, widzę ciemność" - nawiązanie do "Seksmisji".
Jajo salamandry wyjęte z gardła ofiary, w zadaniu, w którym Priscilla została zaatakowana - nawiązanie do "Milczenia owiec", ale to chyba tylko w moim odczuciu.