Myślę że Rec 2 jest kolejnym przykładem na to jak sequele kaleczą pomysłowe filmy. Choć Rec 2 nie jest filmem złym, w porównaniu z częścią pierwszą po prostu trochę rozczarowuje. Mam nadzieję że z tym filmem nie stanie się tak jak z osławioną Piłą, która w kolejnych częściach poza scenariuszową płycizną zaskakuje tylko coraz bardziej brutalnymi scenami unicestwiania ofiar. Na plus dla filmu to bardzo dynamiczny początek, choć nieco chaotyczny. Akcja (jak również w części pierwszej) nie nudzi, styl narracji typowy dla Rec`a (wzbogacony o kamerki oddziału specjalnego). Zabrakło chyba trochę mistycyzmu z części pierwszej, tu zostaje wyjaśnione dużo wątków z poprzedniej części, czyli poznajemy całą genezę zła ("wirusa"). Myślę że całość jest troszkę za krótka, a scenariusz sprawia wrażenie jak by był napisany w pośpiechu, co odbija się zdecydowanie na filmie. Czy nowa część udźwignie ciężar scenariusza?? Osoby które widziały Rec 2 wiedzą że zapowiada się kontynuacja, i to być może w innej formie. Przez wiele lat George Romero straszył nas swoimi żywymi trupami (w wielu kontynuacjach), czy Hiszpanom uda się jeszcze coś wycisnąć z tak ogranego tematu?
Ja oceniając to w kategorii horror daje 10/10.
Dawno nie widziałem takiego, na którym bym się bał. Po między krwawymi jadkami, którym daje się przydomek horror, [rec]2 jest straszny i ciekawy. Co prawda trochę za brakło pomysłu na ten film, ale trzyma klimat z 1 i tak samo przeraża. Jedyne moje obawy to nie wyjaśnione wątki i zakończenie, które niestety wskazują, że prawdopodobnie będzie [REC]3 co było by straszne. Bo wśród horrorów rec 1 i 2 dzielnie się broni i jest zauważalne, tak jak było to z piła 1 i 2 jednak według mnie z każdą kolejną częścią ta seria będzie się pogarszała i w końcu zostanie uznana za takie g***o jak teraz piła 5 czy 6.
Polecam, każdemu komu się podobała jedynka. Jeśli ktoś nie oglądał 1 to i tak nich idzie bo warto, a jeśli nie podobała się jedynka to odradzam bo klimat jest bardzo podobny co w części pierwszej.