1, 2 - fenomenalne, 3ka natomiast... Czegos innego sie spodziewalam.. Klimatu poprzednich czesci,formy reportazu a nie taniej komedii z zombi niczym marionetki, pila motorowa i blenderem w tle.. Generalnie ok, ale nie pod szyldem REC.. Pare nawiazan do tematu bylo,ale czegos brak..Na marginesie, mnie rowniez jedno zmylilo, Genesis, nie Geneza ;) A to roznica :)
Ogolnie film nakrecony po to by zaciagnac fanow produkcji do kina .. 4/10
Owszem genesis w odniesieniu do filmu to jakiś fragment z księgi rodzaju więc tymbardziej dosłowne tłumaczenie jest nie prawidłowe...
I popatrz miałbyć prequel genezy wirusa, a teraz pomyśl! - czeka nas sequel pod nazwa REC: Apokalipsa... pewnie znowu dadzą księdza co będzie cytował fragmenty z Apokalipsy Jana a w tle chodzące zombiaki i tyle z tytułu, a wątek przedstawi kolejną masakre z blenderem w gębie...
...zepsuli tą serie.
Wniosek jeden, nie ma sensu czekac na Apokalipse, lepiej zapamietac 1 i 2 i tak kojarzyc RECa, jako mocny, wywolujacy mega emocje film, a nie tandete.. Co do 4ki,sadze ze reporterka wydostanie sie z kamienicy i zapanuje epidemia owego wirusa ... I Apokalipsa - koniec swiata. Tyle, nie spodziewam sie rewelacji.. Jestem meeeega rozczarowana dzielem Plazy..
Czwórki Plaza nie dotknie na szczęście.
A Balagueró ma łeb do horrorów patrząc po jego innych filmach i ambitnych planach na anglojęzyczne produkcje, a Plaza nagral tylko rec - we współpracy z Balag. więc w tym porównaniu wiemu komu zawdzięcząć urok. Być może tak źle nie będzie i wreszcie wyjdę z kina zadowolony tak jak kiedyś :)
o ile zmontują z tego fajną kontynuacje tak jak REC -> REC 2, to może będzie ciekawie i uda się zrobić kompletny sequel...
Jeszcze jak by porządnie zrobili ten prequel Geneze to powstała by wspaniała saga o mrocznym klimacie ujęć z pierwszej ręki, ale no niestety...
Póki co liczę, że w tym roku wypuszczą jakiś trailer [4], bo premiery napewno jeszcze nie będzie.
Pzdr.
Mnie zastanawia jaki związek ma ta trzecia część z poprzednimi? 1 i 2 stanowiły jakąś spójność i ciągłość. Trzecia wiąże się z nimi tylko motywem biegających zombie. Powiem szczerze, że ja po tytule miałam nadzieję, że film będzie wyjaśniał (jak to geneza) skąd to cholerstwo się wzięło, a tu kompletnie nie ma żadnego związku z genezą. Może ktoś mnie oświeci i powie jaki związek ma ta część z poprzednimi? Chociaż gdyby tytuł nie został przetłumaczony na GENEZĘ to można by się nie czepiać, bo przecież genesis to księga rodzaju więc w porządku, ale GENEZA? To daje powód by pomyśleć, że będzie to wytłumaczenie skąd się wziął wirus u tej dziewczynki z pierwszych części. Film owszem trzymał lekko w napięciu, ale wstawki humorystyczne zepsuły cały klimat. Powinni byli zapowiedzieć, że będzie to horror - komedia. Troszkę się rozczarowałam. Sceny, które powinny przynajmniej obrzydzać wywoływały śmiech na sali.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spin-off_(mass_media)
nie mam nic do robienia takich wytworów bo często to się sprawdza dobrze, ale w REC-u zdecydowaniu skompromitowało sage. A co do tytułu, to czytając stare wywody, dochodze do wniosku, że nawet hiszpańscy fani oczekiwali prawdziwej Genezy nie długo po jej zapowiedzi, więc nie koniecznie wina tłumaczenia.
Jaki zwiazek?? Jakis tam ma.. Motyw zombiakow wiadomo, ale nie porownujmy ich do postaci z 1,2, tutejsi raczej smiesza.. Poza tym migawka wiadomosci, pokzaujaca ze 3 i 1 dzieja sie rownolegle.. Wojek ugryziony przez chorego psa, tego o ktorym mowa w 2ce nom i postac Mereiros, ktora rowniez jest na weselu i steruje zombiakami. Tyle z GENEZY :D ;D buhahah, chyba ze cos przeoczylam . Pzdr!
loczek23 - Pisałaś że czegoś innego się spodziewałaś ? a przed pójściem do kina nie mogłaś przeczytać opinii ?byś się dowiedziała że REC 3 nie wiele ma wspólnego z poprzednimi częściami.Dobrze że ja to uczyniłem bo dopiero bym się wkur... jak bym poszedł i by się okazało że lipa jest.Dlaczego nie ma sensu czekanie na REC 4 ? właśnie że jest sen bo czwórka będzie kontynuacją dwójki więc warto czekać i czekam niecierpliwie :)