PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544033}

[Rec] 3: Geneza

[REC]³ Génesis
2012
3,8 30 tys. ocen
3,8 10 1 29560
4,0 8 krytyków
[Rec] 3: Geneza
powrót do forum filmu [Rec] 3: Geneza

1, 2 - fenomenalne, 3ka natomiast... Czegos innego sie spodziewalam.. Klimatu poprzednich czesci,formy reportazu a nie taniej komedii z zombi niczym marionetki, pila motorowa i blenderem w tle.. Generalnie ok, ale nie pod szyldem REC.. Pare nawiazan do tematu bylo,ale czegos brak..Na marginesie, mnie rowniez jedno zmylilo, Genesis, nie Geneza ;) A to roznica :)
Ogolnie film nakrecony po to by zaciagnac fanow produkcji do kina .. 4/10

loczek23

Owszem genesis w odniesieniu do filmu to jakiś fragment z księgi rodzaju więc tymbardziej dosłowne tłumaczenie jest nie prawidłowe...
I popatrz miałbyć prequel genezy wirusa, a teraz pomyśl! - czeka nas sequel pod nazwa REC: Apokalipsa... pewnie znowu dadzą księdza co będzie cytował fragmenty z Apokalipsy Jana a w tle chodzące zombiaki i tyle z tytułu, a wątek przedstawi kolejną masakre z blenderem w gębie...

...zepsuli tą serie.

ocenił(a) film na 5
Recorder

Wniosek jeden, nie ma sensu czekac na Apokalipse, lepiej zapamietac 1 i 2 i tak kojarzyc RECa, jako mocny, wywolujacy mega emocje film, a nie tandete.. Co do 4ki,sadze ze reporterka wydostanie sie z kamienicy i zapanuje epidemia owego wirusa ... I Apokalipsa - koniec swiata. Tyle, nie spodziewam sie rewelacji.. Jestem meeeega rozczarowana dzielem Plazy..

loczek23

Czwórki Plaza nie dotknie na szczęście.
A Balagueró ma łeb do horrorów patrząc po jego innych filmach i ambitnych planach na anglojęzyczne produkcje, a Plaza nagral tylko rec - we współpracy z Balag. więc w tym porównaniu wiemu komu zawdzięcząć urok. Być może tak źle nie będzie i wreszcie wyjdę z kina zadowolony tak jak kiedyś :)

o ile zmontują z tego fajną kontynuacje tak jak REC -> REC 2, to może będzie ciekawie i uda się zrobić kompletny sequel...
Jeszcze jak by porządnie zrobili ten prequel Geneze to powstała by wspaniała saga o mrocznym klimacie ujęć z pierwszej ręki, ale no niestety...

Póki co liczę, że w tym roku wypuszczą jakiś trailer [4], bo premiery napewno jeszcze nie będzie.

Pzdr.

Recorder

Mnie zastanawia jaki związek ma ta trzecia część z poprzednimi? 1 i 2 stanowiły jakąś spójność i ciągłość. Trzecia wiąże się z nimi tylko motywem biegających zombie. Powiem szczerze, że ja po tytule miałam nadzieję, że film będzie wyjaśniał (jak to geneza) skąd to cholerstwo się wzięło, a tu kompletnie nie ma żadnego związku z genezą. Może ktoś mnie oświeci i powie jaki związek ma ta część z poprzednimi? Chociaż gdyby tytuł nie został przetłumaczony na GENEZĘ to można by się nie czepiać, bo przecież genesis to księga rodzaju więc w porządku, ale GENEZA? To daje powód by pomyśleć, że będzie to wytłumaczenie skąd się wziął wirus u tej dziewczynki z pierwszych części. Film owszem trzymał lekko w napięciu, ale wstawki humorystyczne zepsuły cały klimat. Powinni byli zapowiedzieć, że będzie to horror - komedia. Troszkę się rozczarowałam. Sceny, które powinny przynajmniej obrzydzać wywoływały śmiech na sali.

gonia_92

http://pl.wikipedia.org/wiki/Spin-off_(mass_media)

nie mam nic do robienia takich wytworów bo często to się sprawdza dobrze, ale w REC-u zdecydowaniu skompromitowało sage. A co do tytułu, to czytając stare wywody, dochodze do wniosku, że nawet hiszpańscy fani oczekiwali prawdziwej Genezy nie długo po jej zapowiedzi, więc nie koniecznie wina tłumaczenia.

ocenił(a) film na 5
gonia_92

Jaki zwiazek?? Jakis tam ma.. Motyw zombiakow wiadomo, ale nie porownujmy ich do postaci z 1,2, tutejsi raczej smiesza.. Poza tym migawka wiadomosci, pokzaujaca ze 3 i 1 dzieja sie rownolegle.. Wojek ugryziony przez chorego psa, tego o ktorym mowa w 2ce nom i postac Mereiros, ktora rowniez jest na weselu i steruje zombiakami. Tyle z GENEZY :D ;D buhahah, chyba ze cos przeoczylam . Pzdr!

loczek23

loczek23 - Pisałaś że czegoś innego się spodziewałaś ? a przed pójściem do kina nie mogłaś przeczytać opinii ?byś się dowiedziała że REC 3 nie wiele ma wspólnego z poprzednimi częściami.Dobrze że ja to uczyniłem bo dopiero bym się wkur... jak bym poszedł i by się okazało że lipa jest.Dlaczego nie ma sensu czekanie na REC 4 ? właśnie że jest sen bo czwórka będzie kontynuacją dwójki więc warto czekać i czekam niecierpliwie :)

ocenił(a) film na 5
JasonV

Przeczytalam opinie, ale chcialam na wlasne oczy zobaczyc ta produkcje i juz, a ze sie rozczarowalam i ja, zycie.. Co do 4ki, ja rewelacji sie nie spodziewam... Wole byc mile zaskoczona...