PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544033}

[Rec] 3: Geneza

[REC]³ Génesis
2012
3,8 30 tys. ocen
3,8 10 1 29581
4,0 8 krytyków
[Rec] 3: Geneza
powrót do forum filmu [Rec] 3: Geneza

To co twórcy zrobili z tą serią jest niemożliwe. Jedynka była naprawdę klimatyczna, dwójka
gorsza, ale mimo wszystko dobrze się ją oglądało. A trzecia część? To kompletna porażka,
nie wierzę, że to coś ma Rec w tytule. Idiotycznym pomysłem jest zrezygnowanie z
dotychczasowego prowadzenia do akcji. Do tego z klimatycznego horroru próbowano chyba
zrobić komedie gore. Niestety ten film w ogóle nie straszy i nie bawi. O fabule nawet nie
warto wspominać, bo chyba nikt nie ma pojęcia o co dokładnie chodzi. Dlaczego pies był
zarażony? Skąd na początku filmu wzięli się ci zarażeni? Cóż, na szczęście gorzej już chyba
być nie może. Chyba.

conti01

Chyba nie oglądałeś uważnie.
Musisz sobie uświadomić że wszystkie trzy części dzieją się w tym samym czasie. A szczególnie Rec 2 i Rec 3.
Na początku jedynki lekarz powiedział iż wirus różnie działa na różne grupy krwi, w praktyce różni ludzie różnie reagują na wirusa (chodzi o prędkość zamienienia się w zombiaka).
Była też scena gdy dziewczynka mówi iż pieska zawieźli do weterynarza, tak tego zarażonego pieska. Jak dowiadujemy się w Rec 3 ten piesek ugryzł wujka pana młodego, który jest właśnie tym weterynarzem. I kolejnym dowodem na to że wydarzenia są z tych trzech filmów następują w jednym dniu jest scena gdy nasz dzielny bohater w zbroi jest w pokoju kontrolnym i w tyle w telewizji widać moment wtargnięcia komandosów do kamienicy.

A skąd zarażeni? Zauważyłeś że wujek od dłuższego czasu łaził zarażony? Już wymiotował krwią itp. Zapewne oni się wzięli od wuja który ich na górze pogryzł.
Bardziej mnie zastanawiają Ci policjanci i badacze w żółtych kombinezonach. Skąd oni wiedzieli że tutaj się coś zaczyna dziać. Ale tego dowiemy się w rec 4

LatajacyStypi

Ale to nie wyjaśnia w jaki sposób zaraził się pies. Z dnia na dzień? Poza tym ktoś raczej by coś zauważył lub usłyszał gdyby ten wujek zaraził wcześniej innych. Film miał pokazać jak się to wszystko zaczęło, a nic nie pokazał. Poza tym pomijając fabułę, film nadal jest beznadziejnie zrobiony. Już się boję co wymyślą w rec 4.

conti01

Zauwaz ze pies zostal znaleziony w tej kamienicy. A znajac psy one wszedzie wlezą wiec sa dwie mozliosci. Albo bezposrednio od tej z poddasza albo od babki z mieszkania bo przecie ona tam juz troche siedziala zanim straz dopiero tam ruszyla.
Nie zauwazylby gdyby wujaszek by ich pokolei zarazal a jak wspomnial ksiadz, te bestie zachowuja sie jak stado. Sluchaja sie kogos wiec to byl zaplanoany jednoczesny atak.
A tytul zostal wyjasniony przez ksiedza. Geneza zwiazana z biblia, a nie z genezą powstania wirusa/demona. Natomiast to nie zmienia faktu iz to jednak byl bardziej chwyt marketingowy jak rzeczywisty tytul opisujacy film.

LatajacyStypi

Zdaje mi sie ze 3-ka miala wprowadzic zamieszanie, zainteresowanie i sprzeczne opinie aby zaosttzyc smak przed 4-ka. To mial byc psikus od filmowcow zobiony w miare szybko (bo takie mam wrazenie pzy tgm filmie) przygotowujac sie do mocnego pierrdzielniecia w rec 4 i moze pojawienie sie policji i zoltkow bedzie wtedy wyjasniony.
Czuje ze 4-ka bedzie wyjebis**

LatajacyStypi

Mam nadzieję, że będzie dobra bo gorsza chyba nie powinna być. Aż chyba obejrzę jeszcze raz poprzednie części żeby to wszystko sobie poukładać.

ocenił(a) film na 5
LatajacyStypi

Miejmy nadzieję, że jest tak, jak piszesz. Póki co 3 stoi na poziomie większości idiotycznych filmów o zombie.

ocenił(a) film na 1
LatajacyStypi

wujek zmienił się w zoombie i zaczął zarażać dopiero po upadku :)

Raiton

Chyba dokladnie sie nie skupiles na tej scenie gdy spada z gory :)

ocenił(a) film na 1
LatajacyStypi

hmm nie mam jak sprawdzić bo usunąłem już rec'a ale jak był na tym piętrze to na twarzy/ubraniu nie miał żadnej krwi(czyli nie mógł wcześniej kogoś ugryźć czy coś xd)

Raiton

Chyba dokladnie sie nie skupiles na tej scenie gdy spada z gory :)

LatajacyStypi

Fabuła sie zgadza, nawet sie troche wyjaśnia co nie co więc co do tego zastrzeżeń nie mam. LatajacyStypi, do nie dzieje sie w tym samym czasie, przeż 3 jest (słabym) prequel'em, wydarzenia w kamienicy dzieją sie później. Wykonanie tego filmu jest nawet niezłe, ale pomysł zostawia wiele do życzenia, z bardzo dobrego horroru zrobili komedię romantyczna :/

wojtass129

Osobiscie nic romantycznego tam nie widzialem, ale w kwestii komedia sie zgodze :D Szkoda, ze nie wykorzystali postaci Sponge Boba kiedy byl juz zarazony - podejrzewam, ze chodzaca zakrwawiona gabka bardziej zabawna by byla niz blender w paszczy wojaszka ;P

wojtass129

Dalej nierozumiesz ze ten film to jedna wielka porowokacja.
Musieli powiedziec ze to prequel zeby utrzymac nadzieje w ludziach ze to jest geneza powstania demona, a nie biblijna geneza o ktorej w filmie mowi ksiadz. Druga rzecz na miano prequela ostatecznie zasluguje ten film bo caly film zaczyna sie na kilka godzin przed wejsciem pierwszej ekipy do kamienicy, potem w trakcie widac w telewizorze ze wchodzi juz druga ekipa. A dowodem na to ze obie ekipy weszly do budynku tej samej nocy jes jeden z funkcjonariuszy w 2-ce ktory mowil ze 40 min temu bodaj stracili kontakt i ten ojciec z lekami ktory ciagle tam czeka

LatajacyStypi

Może i masz racje, może nie zrozumiałem, ale to nie zmienia faktu, że rec3 to klapa :P