1. To nie jest "geneza", a "genesis - Księga Rodzaju". Ksiądz cytuje treść przez mikrofon, aby zatrzymać zombiaki.
2. Akcja dzieje się tej samej nocy, co REC1 (albo nawet następnej, bo Wujek cały dzień chodził z obandażowaną ręką).
Tej samej, bo gdy Koldo ogląda monitoring, w tle widać wiadomości nt. kamienicy z REC 1.
Kowalek, masz może ten REC 3 pod ręką?
Co było dokładnie widać w tym telewizorze, czy to jest scena gdy GEO wchodzi do kamienicy czy jeszcze wcześniej jak grupa jest uwięziona?
Troche mnie to intryguje bo można snuć jakieś sensowne teorie. Mi niestety to tylko migło przed oczyma.
I jeszcze tak swoją drogą, zapamiętałeś może kim dokładnie była Wendy w tej części?
Pzdr.
Jakaś dziennikarka była przed zafoliowaną już kamienicą. Oprócz tego dość duży tłum i nic poza tym. Co do Wendy: nie kojarzę postaci, pewnie niezbyt mnie zaciekawiła...
A, no tak, racja. Zapomniałem o tym szczególe.
Co do charakteru samego filmu, na co niektórzy kręcą nosem. Jeżeli 4. część ma być taka, jak się wstępnie opisuje, to Trójka niczego nowego nie wniosła. Ale ogląda się miło; a twórcy bezlitośnie pogrywają z widzem: sceny wzruszające przeplatane ze śmiesznymi, dreszczyk emocji z nerwowym śmiechem przy masakrowaniu zombiaków... We mnie ten film poruszył sporo różnych strun. Nie miałem żadnych oczekiwań idąc do kina, więc ani nie wyszedłem przesadnie zachwycony, ani też specjalnie zawiedziony.
Ogólnie film bardzo dobry, dziwie się sam czemu inni go tak dosadnie krytykują o_O
Sam owszem miałem większe oczekiwania co do fabuły, ale nie ma co narzekać.
Zabraklo tylko sceny z Medeiros, a tak to film może być. Chociaż w REC 2 ten kleryk mówił, że te zombie to tylko kukiełki, a "wewnątrz" nich siedzi jedna osoba.
To może tłumaczyć odbicia w lustrze. :P
Pzdr.
To, co się dzieje w Trójce nie ma nic wspólnego z Medeiros (oprócz opętania). Skoro nikt tutaj nie dotarł do materiałów związanych z pierwszą opętaną, to skąd miałyby się wziąć "sceny z Medeiros"? Dziewczynka z Medeiros od początku trylogii REC ma już sporo lat (pewnie kilkadziesiąt) i mieszka sobie na strychu kamienicy czekając, aż pani dziennikarka obetnie jej głowę w Dwójce; akcja Trójki oraz Jedynki i Dwójki dzieje się równolegle.
W ogóle nie wydaje mi się, żeby spróbowano nakręcić jakiś origin, bo egzorcysta, który trzymał na strychu dziewczynkę z Medeiros, dysponował tylko magnetofonem szpulowym.
Wiem, zgadza się, akcja dzieje się równolegle więc nie mogli nawiązać bezpośrednio. Ale mogli poprostu zrobić porządny prequel.
Skoro już tą część nagrali w ponad polowie w naturalnej konwencji, to i nie byłoby także problemu z ukazaniem starej historii z naukowcem.
No ale nie zrobili tego więc sprawa zamknięta.
Jednak samo opętanie to akurat już spore nawiązanie. Tak samo odbicia lustrzane naprawde nie są przypadkowe... o czym wyżej wspomniałem. Obejrzyj REC 2 to zobaczysz. Zombie to tylko kukły jednego "demona", który mentalnie w nich żyje.
Pozostaje czekać na premiere REC 4. Tam już całość zapewne skupi się na demonie Medeiros, który wyimigrował do ciała reporterki
Pzdr.
WyEmigrował. :-)
Jak mieli zrobić prequel, skoro akcja działa się w tym samym czasie? W Czwórce pewnie coś więcej odkryją, kiedy dobiorą się do mieszkania egzorcysty w kamienicy.
A Czy to jest w końcu prawdą? Że Czwórka to już w ogóle armagedon i potem nic już nie będzie?
@Lord_M_2
hmm...? imgiracja (przyjazd), a emigracja (wyjazd).
No ale nie istotne... na jedno wychodzi.
Mówiąc o porządnym prequelu właśnie chodzilo mi aby pokazali stare wydarzenia a nie rownoległe. Jednak jak widzimy, nie zrobili tego i pewnie nie zrobią.
W czwórce już nic odkryją bo akcja podobno ma odgrywać się w calkiem innym otwartym terenie.
Do tej pory żadna część nie skończyla się pozytywnie, więc zapewne sam tytuł przedstawia zakończenie.
@paszpi
Po tym co teraz wypuścił niech se zachowa dla siebie ten REC 5. Może jeszcze zrobi sequel Genezy jak młoda para się wydostaje na miasto. Przecież kilka wyładowanych magazynków w klate nie zabija zombie!
właśnie obejrzałem znów 1 i tam opowiada, mała dziewczynka(chora na migdałki z gorączką) , że miała psa który zachorował i go oddała weterynarzowi, może ten weterynarz to wujaszek więc, trochę się to wszystko układa w całość. Bo jednak ten wirus poprzez psa i dziennikarkę wydostał się po za kamienice.
mała Jennifer z jedynki to nie Medeiros.
Dziewczynka Tita z wesela już prędzej, ale akcja dzieje się rownolegle więc bez kombinowania. Chociaż dziwne bo nie wiadomo co się z nią stało. Zapomnieli o niej czy co.
Zastanawia mnie cholera czy aktorka Ana Isabel Velasquez grała tą samą kolumbijke co w REC 1 czy poprostu dali tą samą aktorke a inną postać :/
W pierwszej części znajdowala się ona w mieszkaniu staruszki ...
Pzdr.
a no tak, masz rację. Ale śmiesznie jak na zawołanie się przemieniła Jennifer ;p ale ten pies kluczowy :P
Ta dziewczynka Tita weszła do tego autokaru z tym chłopakiem co mu kamerę Kodo zepsuł. A do tego autokaru po chwili dostali się opętani. Wiec domyślasz się już pewnie co się dalej z nimi stało ;)
Tak teraz już pamiętam, troche przykra scena bo o ile się nie mylę, tam była jeszcze masa przerażonych dzieci :/
Dobra dobra, a teraz odpowiedzcie mi na tamto drugie pytanie odnośnie powiązanej postaci, którą grala osoba pod nazwiskiem Ana Isabel Velasquez :)
REC 1 - kolumbijka
REC 2 - kolumbijka
REC 3 - Wendy
pewnie poprostu ta sama aktorka, ale nie wiadomo bo ten film ma dziesiątki ukrytych powiązań, których widz musi domyślać się sam po obejrzeniu dwóch pierwszych części :/
Pzdr.