PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544033}

[Rec] 3: Geneza

[REC]³ Génesis
2012
3,8 30 tys. ocen
3,8 10 1 29560
4,0 8 krytyków
[Rec] 3: Geneza
powrót do forum filmu [Rec] 3: Geneza

Nie wiem czy to tylko moja i mojego męża opinia, ale będą w kinie na filmie
zauważyliśmy jedną rzecz. Autorzy filmu stworzyli go pół żartem pół serio. W filmie
widoczne są liczne odniesienia do zagranicznych (głównie amerykańskich) filmów, np.
aluzje dotyczące praw autorskich. Film ten wyśmiewa trochę konwenanse przyjmowane
w "horrorach" amerykańskich. Wkurza się też na to, że amerykanie cały czas "kopiują"
filmy ich oraz japońskie nie potrafiąc stworzyć nic dobrego. Jak już jest coś ich to jest to
totalna szmira pt. "jak szybko i łatwo załatwić bandę nastolatków", a jak coś z zagranicy
się sprawdzi to zaraz muszą nakręcić swoją wersję, bo przecież są takimi egoistami, że
nie chcą oglądać nic co nie jest w ich języku.
Film to wydaje się być dobrym ponieważ mimo wszystko potrafi przytrzymać w napięciu.
Patrząc na niego z lekkim przymrużeniem oka można dostrzec wiele pozytywów. A jeśli
chodzi o tytuł Genesis to nie odnosi się on wcale do genezy powstania całego zdarzenia
rozpoczętego w rec 1 tylko to 2 ważnych cytatów przytoczonych przez księdza. Pierwszy,
kiedy ksiądz odkrywa czym są te "stworzenia", a drugie na samym końcu, kiedy do
mikrofonu czyta Genesis czyli powstanie świata. Błędny jest też powyższy opis filmu
mówiący, że jest to prequel ponieważ, zdarzenia z tej części oraz 1 dzieją się
równocześnie. Pies, który ugryzł wujka to ten sam pies z kamienicy, którego podajże
babcia (nie pamiętam już dokładnie) zaniosła do lecznicy bo ten zaczął się dziwnie
zachowywać. Ten film troszkę wyjaśnia istotę tego całego wydarzenia. Dzięki niemu
dowiadujemy się, że to nie są Zombie.
Nie wiem czemu ludzie patrzą na film, słyszą co w nim jest mówione, ale chyba nie do
końca słuchają bo po wyjściu z kina nie wiedzą o czym był.

konstruktorka

Nie prawda, wszystko co w Genezie, było wyjaśnione w części drugiej. Teraz zostało TYLKO przedstawione w formie obrazowej ... i fakt, trzeba przede wszystkim umieć interpretować, bo z tym film nabiera na wartości.

Pzdr.

ocenił(a) film na 5
Recorder

Macie racje. Przed momentem obejrzalem 2. Przeanalizowalem sobie wszystko i faktycznie ksiadz w 3 wypowiada nawet te same slowa co w 2. To o zniewolonych aniolach trzymanych w ciemnosciach... I faktycznie nie sa to typowe zombie tylko (jak to bylo powiedziane w filmie) „marionetki” Medeiros i tym samym szatana. Co do tytuly to chyba faktycznie nie miala to byc geneza wydarzen z poprzednich czesci, tylko odniesienie do bibli. Ale przyznam ze dalem sie na to nabrac...

gajos1111

dziękuję, wreszcie ktoś kto uważnie ogląda i nawet chce coś zrozumieć, a nie patrzy przez pryzmat amerykańskiej jatki. Ja też szłam na to z innym nastawieniem, ale potrafię dostrzegać pewne rzeczy. A co niektórzy jak się nastawią na coś to wołem ich nie ruszy bo czekają na nie wiadomo co. Pozdrawiam