[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151790
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

Czesto spotykam sie z porównaniem tych dwóch filmów,którego do konca nie rozumiem..
Ludzie twierdza ze [rec] pobija sierociniec bo jest np. bardziej straszny. Uwazam ze SIEROCINCA nie powinno sie ogladac przez pryzmat horroru,bo do konca nim nie jest ja go klasyfikuje jako dramat z dreszczykiem :) Rec to inna bajka. nie ma mrocznego klimatu tylko momentami wyskakuja pogryzione twarze przed kamera.Ogolnie przypadl mi do gustu [8/10].Ale nie rozumiem jak mozna powiedziec ze przebil sierociniec?! Co myslicie na ten temat??

ocenił(a) film na 10
aPosing

są różne rodzaje horrorów, takie ktore straszą na ociekającymi krwią zombi, czy innymi dziwnymi stworami oraz takie ktore budują strach, napięcie niepokazując drasttycznych scen ale poprzez inteligenta fabułe, dlatego te dwa filmy należą do dwóch zupełnie innych gatunkow horrorow i nie mozna ich porownywac i wrzucac do jednego worka, mozna porownac np. rec z piła, czy masakra teksanska, natomiast sierociniec z innymi

ocenił(a) film na 4
aPosing

Sierociniec >>> REC bo był oryginalny, miał pewną symbolikę i coś pozytywnego. Wkurzający jest motyw z latającą kamerą i naprawdę mało wiarygodny ;)

ocenił(a) film na 9
damian_l

damian.l--> sierociniec byl oryginalny?? nie rozsmieszaj mnie.

ocenił(a) film na 6
arielos

a co w sierocincu bylo wtornego? I zdaje sie ze przedmowcy chodzilo o [rec]

aPosing

Jak by nie było autorowi tematu chodzi o to co jest mocniejsze! odp: REC.

aPosing

Jak można w ogóle te dwa filmy porównywać?!?! Jedyne co mają ze sobą wspólnego to to że pochodzą z Hiszpanii.

Witcher

Napisałam o tym niżej. W sumie to chyba mało prawdopodobne aby tą samą miarką przeliczać.

ocenił(a) film na 7
aPosing

Jeżeli chodzi o wzbudzenie strachu (a takie zadanie stoi przed horrorem) to zdecydowanie REC. W Sierocińcu jedynymi "wzbudzającymi grozę" scenami były te, w których skrzypiały drzwi.

ocenił(a) film na 6
Alpejska_2

mysle ze sierocieniec mial inna koncepcje niz straszyc :)

ocenił(a) film na 7
aPosing

No nie wiem. Reklamowany był jako horror, a rola horrorów polega na straszeniu ;)

aPosing

Sierociniec i REC hehe to zupełnie 2 odmienne filmy niczym nie przypominające jeden drugiego.

Sierociniec jest ok ale to jest taki typowy horror polegający na dobrej fabule coś jak ze stajni Stevena Kinga gdzie klimat grozy jest bardzo dopracowany.

Natomiast REC to coś bardziej jak Blair Witch Project gdzie strach i groza przybierają czystą formę taką jak zakłada styl kręcenia typu live :) Wszystko jest tak jak by działo się wokoło i może dlatego wydaje się bardzo realistyczne ale dlatego też jest straszniejszy i ostrzejszy.

Jeśli brakuje ci ostrego strachu i dreszczyku to na pewno REC jest mocniejszy i to bez 2 zdań.

ocenił(a) film na 9
K_oKosanka

aPosing-->co w sierocincu bylo wtornego??!! obejrzyj sobie no nie wiem np. Kregoslup diabla,Wicked little things,Martwa cisza mam wymieniac dalej ??to zobaczysz co bylo wtornego

ocenił(a) film na 10
aPosing

Zdecydowanie Rec ale jak pamietam Sierociniec tez byl dobry. Rec jest napewno bardziej ostry i jak pisze Landrinka polega na przekazaniu czystego strachu ktory jest bardziej i latwiej absorbowany przez widza. Dla mnie osobiscie Rec jest o niebo mocniejszy.