Film ciekawy, bauzjący na dokonaniach innych filmów ( co nie musi być grzechem).Mamy wiec koncepcje z Blair Witch Proj.,mamy armię trupów (ileż to taki filmów o Zombie było) mamy zamknietą przestrzeń (dobry horror powienien odbywać sie w zamknietej przestrzenie-albo kosmos (Obcy) albo sklep (Mgła) itp.Mamy tajemniczy wirus (28 dni pozniej)Jedna ze scen na koncu widziana w noktowizorze (Milczenie owiec)no i brak widocznego zakonczenia (to w horrorach norma).I oto mamy przepis na dobre kino.Bo przecież bazowanie na pewnych schematach to nic złego,zwłaszcza jesli uda sie je połaczyc w ciekawy sposób.[REC] polecam...
Jeśliby tak patrzeć, to żaden film nie będzie oryginalny, z aktualnych produkcji... Ja sądzę, że poprostu autorzy tego arcydzieła mieli oryginalny pomysł, a że trochę może przypomina inne filmy to już tak nieraz bywa..., nie ma jednak idealnie tego samego co w innych..., ani jednej sceny..., w Milczeniu owiec - noktowizor, tutaj kamera <coś jak w Zejściu, ale mniejsza>, w 28 dni później zombie, ale tutaj są całkiem inaczej wykreowane..., w Blair Witch Project podobne bazowanie na dźwiękach i oryginalna praca kamery..., tutaj także, ale nie są podobne te filmy i praca kamery jest trochę inna..., tak więc sądzę, że Rec jest filmem kultowym i nie ściągnięto nic, co w nim pokazane, z innych filmów :).
Nie chodziło mi o to że sciągnięto,ale że na pewnych rzeczach bazowano,co wcale nie ejst złe.Wiele arcydzieł sztuki powstało z inspiracji sztuką innych.[REC] to dobry film 9/10 nawet, a że bazował na pewnych zapozyczeniach i wykorzystał je godnie to + dla twórców.
Już sposób reklamy tego filmu jest nietypowy bo nie sztampowy trailer tylko reakcja widzów z Festiwalu Sitges w Katalonii! poniżej link
http://www.youtube.com/watch?v=nfgZlMYj_NU
Jeśli kolega Tybii co sądzę z wpisu oglądał go w nocy to rozumiem, że się spietrał zwłaszcza jak był sam (identyczne doświadczenie mojego kumpla) ja sam po tym co mi naopowiadał czekałem na niego z dużą dozą ciekawości ale raczej nie spodziewałem się że mnie przestraszy...w każdym razie zrobił wrażenie...
Jak dla mnie to napewno nie jest repeat. Nie znam drugiego podobnego tytułu. Jak znacie to proszę wymienić ... tylko błagam nie 28 tygodni później bo popełnie samobójstwo;p Blair Witch project nie licze bo mimo wszystko to był inny film.