[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151770
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

Film ciekawy, bauzjący na dokonaniach innych filmów ( co nie musi być grzechem).Mamy wiec koncepcje z Blair Witch Proj.,mamy armię trupów (ileż to taki filmów o Zombie było) mamy zamknietą przestrzeń (dobry horror powienien odbywać sie w zamknietej przestrzenie-albo kosmos (Obcy) albo sklep (Mgła) itp.Mamy tajemniczy wirus (28 dni pozniej)Jedna ze scen na koncu widziana w noktowizorze (Milczenie owiec)no i brak widocznego zakonczenia (to w horrorach norma).I oto mamy przepis na dobre kino.Bo przecież bazowanie na pewnych schematach to nic złego,zwłaszcza jesli uda sie je połaczyc w ciekawy sposób.[REC] polecam...

ocenił(a) film na 8
Sy_Parrish

Jeśliby tak patrzeć, to żaden film nie będzie oryginalny, z aktualnych produkcji... Ja sądzę, że poprostu autorzy tego arcydzieła mieli oryginalny pomysł, a że trochę może przypomina inne filmy to już tak nieraz bywa..., nie ma jednak idealnie tego samego co w innych..., ani jednej sceny..., w Milczeniu owiec - noktowizor, tutaj kamera <coś jak w Zejściu, ale mniejsza>, w 28 dni później zombie, ale tutaj są całkiem inaczej wykreowane..., w Blair Witch Project podobne bazowanie na dźwiękach i oryginalna praca kamery..., tutaj także, ale nie są podobne te filmy i praca kamery jest trochę inna..., tak więc sądzę, że Rec jest filmem kultowym i nie ściągnięto nic, co w nim pokazane, z innych filmów :).

Tybii

Nie chodziło mi o to że sciągnięto,ale że na pewnych rzeczach bazowano,co wcale nie ejst złe.Wiele arcydzieł sztuki powstało z inspiracji sztuką innych.[REC] to dobry film 9/10 nawet, a że bazował na pewnych zapozyczeniach i wykorzystał je godnie to + dla twórców.

Sy_Parrish

Już sposób reklamy tego filmu jest nietypowy bo nie sztampowy trailer tylko reakcja widzów z Festiwalu Sitges w Katalonii! poniżej link
http://www.youtube.com/watch?v=nfgZlMYj_NU

Jeśli kolega Tybii co sądzę z wpisu oglądał go w nocy to rozumiem, że się spietrał zwłaszcza jak był sam (identyczne doświadczenie mojego kumpla) ja sam po tym co mi naopowiadał czekałem na niego z dużą dozą ciekawości ale raczej nie spodziewałem się że mnie przestraszy...w każdym razie zrobił wrażenie...

ocenił(a) film na 10
Sy_Parrish

lepiej bym tego nie ujął !! 10/10 i oby takich wiecej :)

ocenił(a) film na 8
Sy_Parrish

Jak dla mnie to napewno nie jest repeat. Nie znam drugiego podobnego tytułu. Jak znacie to proszę wymienić ... tylko błagam nie 28 tygodni później bo popełnie samobójstwo;p Blair Witch project nie licze bo mimo wszystko to był inny film.

alterego_3

Cannibal Holocaust... w sumie z tego film BWP zaczerpnął motyw trójki ludzi chodzących po lesie i robienie materiału.