[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151770
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

Jestem właśnie po seansie Projekt: Monster i REC, i jak wypada porównanie? A dlaczego porównywać? Bo kręcony "z ręki". Więc tak, produkcja made in USA to kino familijne dla nastolatków. Ot i tyle.

Hiszpanie pojechali po bandzie. Miałem wątpliwości przed seansem REC, bo czuję sentyment do BLAIR WITCH PROJECT, poza tym łowcy czarownic byli prekursorami kręcenia "z ręki", ale naprawdę szczena mi opadła.

Motyw wirusa, który wywołuje taką "wściekliznę" pojawił się we wspomnianym przeze mnie 28 Dni Później, więc nie byłem zaskoczony pod tym względem - sposób zachowania "zombiaków", sposób przenoszenia choroby - już to widziałem. ALE, ale, nie widziałem tego tak pięknie podanego, a mówię to jako miłośnik kina grozy. Amerykańskie produkcje są plastikowe i bez jaj, jak choćby ostatnie THE EYE (choć azjatycki pierwowzór genialny). A jak się okazuje Europejczycy naprawdę są coraz lepsi w te klocki.

Nie, na polski dobry horror nie liczę :)

Wracając do filmu - tak, jest przerażający, wywołuje uczucie klaustrofobii i beznadziei, tylko cieszyć się, że to nie my, w tym domu, bez szansy na ucieczkę. Nie wiem, jak można posunąć się dalej w pokazaniu grozy. Czy w REC został osiągnięty szczyt? Czas pokaże. Ja osobiście jestem przekonany, że dłuuugo przyjdzie nam czekać na horror tego formatu. Jest w REC to, czego brakuje wszystkim kręconym na jedno kopyto PIŁOM i HOSTELOM - klimat. Bo to jest horror w wersji live, a my, widzowie, jesteśmy w samym jego środku. Tutaj granica między rzeczywistością a filmem powoli się zaciera, już nie bierzemy udziału w akcji z pozycji widza, lecz uczestnika.

TO się może przyśnić po seansie co wrażliwszym...

ocenił(a) film na 3
grim_troll_hunter

Źle nie napisałeś... Ale nie rozumiem dlaczego zaraz obrażasz innych kolo, że jak nie dali za ten film 10 jak Ty to zaraz dyskryminujesz, bo mają inne poglądy i inne typy filmów (chociaż też kocham filmy grozy) Tylko kur**, że tych naprawdę dobrych jest stosunkowo nie wiele... ba mogę powiedzieć, że są to elitarne filmy... a BWP bardzo mi sie podobał, głównie przez to, że DUUUŻO się naczytałem i naoglądałem i... (nagrałem), więc trochę inaczej go oglądałem niż wszystkie filmy... No dobra może i to film oparty na faktach nie jest, ale przecież coś było w tym lesie (kiedyś)... A legend, podań i opowiadań na ten temat na pewno nie braknie, więc nie można tak po prostu powiedzieć, że nie na faktach!!! Wiesz, nie chce się z Tobą sprzeczać, bo na pewno wiesz lepiej i w ogóle, ale to jest tylko opinia i mój wybór!!! A co do Projekt Monster 9/10!!!
28 Dni Później niestety muszę przyznać, że jest gorszy od swojego następcy , co się bardzo rzadko zdarza:)

ocenił(a) film na 9
grim_troll_hunter

Ludzie nauczcie sie wreszcie albo zglebcie wiedze filmowa ze pierwszym filmem ktory zapoczatkowal erę krecenia "z reki" nie byl Blair Witch tylko Cannibal Holocaust!!!

ocenił(a) film na 10
arielos

Cannibal Holocaust był kręcony "z ręki" tylko chwilami, a poza tym to taki gniot, że lepiej pomilczmy na jego temat na tym forum...

ocenił(a) film na 3
grim_troll_hunter

ynys-avallon to co Twoim zdaniem nie jest gniotem??? Bo jak widzę to krytykujesz wszystko i wszystkich co nie mają takich upodobań jak Ty... Albo masz trudny charakter, albo ktoś Cię bił w dzieciństwie i teraz musisz się na kimś wyładować!!!

ocenił(a) film na 10
Goku20x

Goku, witam gorąco! (skoro pożegnałem się ozięble:)

Odpowiadając na Twoje pytania - jest wiele filmów, które nie uważam za gniota, ALE Cannibal Holocaust GNIOTEM jest, i tyle, a Ty przestań bronić tego filmu z czystej przekory, tylko najpierw go obejrzyj. Czy każdy kto mnie krytykuje jest Ci bratem?

Nie mam również trudnego charakteru i jestem bardzo otwarty na opinie innych :)

Jednak do rzeczy. Piszesz, że zawiodłeś się na REC, ale właściwie nie podajesz argumentów, bo nie można za takowe uznać stwierdzenia: "[REC] niestety nie jest filmem opartym o faktach;/ Może gdyby tak było to trochę inaczej traktował bym ten film..." No daj spokój. Obawiam się, że jesteś ofiarą marketingu. Jakie znasz legendy i podania związane z Blair? Mówisz, że jest tego dużo. Możesz coś zaproponować? Chętnie poczytam.

Mówisz, ze REC nie jest straszny. Okay, masz prawo. Ja uważam, że jest. Ale dobrze, zwykle przy takich opiniach proszę o zaproponowanie NAPRAWDĘ STRASZNEGO FILMU. Więc czekam. Czy The Messengers był straszny? Ja uważam go za gnio... sorry :) za film mało interesujący, schematyczny, sztampowy, jakich kręci się na pęczki. Dom na odludziu, wprowadzająca się rodzina, dziecko odbierające przekazy z tamtąd. To już było, było, było...

Dobra, kończę, bo czuję, że to jeszcze nie wszystko, coś mi mówi, że się jeszcze odezwiesz... :)

ocenił(a) film na 8
grim_troll_hunter

Blair Witch Project? tam nic z tego filmu nie ma.. :| w BWP strach byl prawdziwy.. reżyser itd. naprawder ich straszyli w nocy, nie wiedzieli co znacze te kamyki itd. tam to naprawde było realne.. i ta jakoś video taka amatorska

w tym filmie troche mnie to zasmucilo bo jakos video byla b. dobra (bo bo w koncu to TV niby krecilO) ale jakos po BWP nic mnie juz tak nie rajcuje Projekt Monster i REC sa kiepskie w porownaniu do BWP choć w BWP nie ma krwi, potwórów, zombii itp. ;)

ocenił(a) film na 3
grim_troll_hunter

No masz racje to nie koniec:)

Ok sorry, trochę przegiąłem z tymi faktami... Mój błąd... Wielki błąd!!! Nie chce się z nikim użerać kto jaki film lubi, ale jeżeli chodzi o horrory to jest mało dobrych i nowych horrorów... Wszystko co wychodzi z ręki USA to niestety, ale BYŁO!!! Zgadzam się z Tobą co do The Messengers, że to film schematyczny, i przyznam, że TAKICH filmów jest wiele, chociażby Amityville, Lśnienie, (troszkę podobny) The Grudge (tyle, że to ściągnięty od Japońców)... Ale jeżeli chodzi o The Messengers i Amityville to moim zdaniem były dość dobre... Weź też pod uwagę, obecną sytuację na rynku filmowych, gdzie każdy nowy horror jest przeciętny albo poniżej uwagi, więc nie można każdego filmu z góry zakładać za gniot, tylko za to, że jest schematyczny!!! Cenię wiele filmów nie tylko grozy, ostatnio oglądałem Projekt Monster i uważam ten film za rewelacyjny... Dawno... Bardzo Dawno nie oglądałem filmu w którym ciągle się działo (nie licząc tego początku...:) Ta nieustannie podążająca kamera, która uchwyca każdą sytuacje, kadr, jak również strach i przerażenie bohaterów potęgujących z każdą minutą filmu... A ten kamerzysta:P To miał być tylko amator... a On chyba urodził się z kamerą:)... Ale zbaczam z tematu...

Prawdę mówiąc sam nie wiem co tutaj pisać, bo i tak mnie zgnoisz, za to co tutaj wypisuję (tak jak i większość). Powiem tak... mało znam się na filmach i może nie umiem rozpoznać filmu dobrego... przykładowe filmy nominowanego do oscara (ja bym większość tych filmów zastąpił swoimi typami), to jednak film dobry (w przypadku horrorów) to uważam po prostu ... Film musi mnie przestraszyć, z ciekawą nieliniową fabułą, ciekawe zakończenie filmu (niekoniecznie schematyczne), oraz porządna gra aktorów i muzyka, która dopinguje strach z każdą chwilą... To tyle ode mnie... Jak będziesz chciał mnie bluzgać, szydzić... To rób jak uważasz, ale każdy woli coś innego i tylko tyle chciałem napisać!!!

Mam nadzieję (nie) Żegnaj ynys-avall on !!!

ocenił(a) film na 3
Goku20x

W którym miejscu "Lśnienie" było schematyczne? "The Messengers" nie widziałem, więc się nie wypowiem. Bilet na "Amityville" dostałem kiedyś przypadkowo od kumpeli [kupowała spodnie i dostała bilet gratis] i po obejrzeniu mogę stwierdzić tyle, że film strasznie mnie zmęczył... nie pamiętam już dokładnie fabuły, wszak oglądałem go jakiś czas temu... jednak mogę śmiało strzelać: jakaś zmorka, klątwa, mroczna historia i panika w oczach wszystkich dookoła. Muzyka nabiera tempa kiedy pojawia się duszysko, bohaterowie próbują myśleć racjonalnie i wmówić sobie, że mają tylko jakieś złudzenia... pamiętam jakąś akcję nad rzeką, główny bohater zszedł do jakiejś szopy [być może pomieszałem coś z innym filmem]. Efekty, zdjęcia... nawet to, że podskoczę w fotelu [bo trudno nie podskoczyć, kiedy w kinie słychać takie głośne p ierdolnięcie]... nie zrobi tortu z kotleta, który odgrzewany jest już enty raz. Za takie kino serdecznie dziękuję, 100 razy wolę dobrą grę survival horror [jak choćby nadchodzące 'alone in the dark'].

grim_troll_hunter

@ynys-avallon - o jaaa, wreszcie odnalazłem rozsądnego, trzeźwo myślącego forumowicza! O dzięki niebiosom!

Czy da się dodać użytkownika do ulubionych?

Co do wypowiedzi - AMEN.

ocenił(a) film na 7
grim_troll_hunter

Zupełnie się z tobą zgadzam, co do porównań jak i klimatu. Film zajefajny, jeden z lepszych jaki ostatnio widzialem.