[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151770
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

6/10

ocenił(a) film na 3

Zawiodłem się na tym filmie. Tak długo na niego czekałem i szukałem w sieci. W końcu kiedy go dostałem w swoje ręce od razu go "odpaliłem". Niestety, akcja rozgrywała się dość powoli (od połowy filmu) i mimo, iż działo sie trochę to jakoś zbytnio mnie to nie urzekło... [REC] jest troszkę podobny do Blair-Witch Procject. Taki sam typ kamery, ten sam strach przed nieznanym oraz śmierć wszystkich uczestników. Tylko, że [REC] niestety nie jest filmem opartym o faktach;/ Może gdyby tak było to trochę inaczej traktował bym ten film... Muszę jednak przyznać, że gdyby było więcej straszliwszych momentów (kamerzysta wchodzi na strych a tam.. buu:PP) to mogłoby być z tego naprawdę przyzwoite kino grozy... Mówiąc najprościej... film najgorszym nie jest, bo mało jest takich filmów i za to plus, a ze strachem to zależy jak na kogo działa:PP, ale podejrzewam, że gdybym znalazł sie w tej sytuacji co ta dziewczyna, to raczej nie brnąłbym w to, tylko jak najszybciej próbować uciekać:PP

ocenił(a) film na 9
Goku20x

jak liczysz na jakakolwiek odpowiedz to postaraj sie bardziej marny prowokatorze.do lekcji marsz.

ocenił(a) film na 8
arielos

A ja nie dopatrzyłem się tutaj nic z prowokacji :).
PS: 6/10 to też przecież pozytywnie :).

ocenił(a) film na 1
Tybii

Oj wiesz on wszędzie węszy prowokacje, wydaje mi się, że słowa prowokacja używa zamiennie ze słowem komentarz:)

ocenił(a) film na 10
Goku20x

Dwie uwagi z mojej strony:

1. "Niestety, akcja rozgrywała się dość powoli (od połowy filmu)"
Akcja trwa już od 10 min filmu. Wiem, wiem. Pierwszy zombie odgryzający kawałek ciała pojawia się w połowie filmu...
Trochę cię nie rozumiem. Chcesz rozlewy krwi od razu po początkowych napisach?

2. "[REC] jest troszkę podobny do Blair-Witch Procject.(...)Tylko, że [REC] niestety nie jest filmem opartym o faktach"

Z tymi faktami w BWP to trochę tak nie do końca.
http://www.monolith.pl/blair/blairwitch/opromocji.htm

użytkownik usunięty
MandM

Blair-Witch Procject dostał dwie nominacje do złotej maliny czy jak się podobnie nazywa ta nagroda. Wiec napawde jest cudowny, wspaniały. Nic tylko oglądać.

ocenił(a) film na 9

MarGoL swego czasu "Lśnienie" Kubricka dostało złotą malinę dla najgorszej aktorki- Shelley Duvall (znakomita)oeaz dla najgorszego reżysera-Stanleya Kubricka (genialny)...i teraz mi napisz, że "Lśnienie" nie jest klasykiem i arcydziełem gatunku :) Złote maliny są często tak idiotyczne, że nie należy się nimi sugerować :D

użytkownik usunięty
_EemuU_

Złota malina to pisało własnie widzialem dzisiaj w programie tv ;). Bo nie ogladałem tego BWP i w sumie nie bede oglądał.

ocenił(a) film na 1
Goku20x

Ja myślę,że z BWR i Rec łączy jedynie sposób kręcenia, poza tym są kompletnie różne, inny klimat przede wszystkim.

ocenił(a) film na 9
dressedinblack87

wreszcie cos madrego powiedzialas.gratuluje.

ocenił(a) film na 10
Goku20x

Nie oparty na faktach? A który był? Może Blair Witch? Skompromitowałeś się już na tyle Goku, że nie warto w ogóle podejmować z Tobą dyskusji. Żegnam ozięble.

ocenił(a) film na 3
grim_troll_hunter

No jak tam uważasz, każdy ma swój gust na temat filmów i każdy ocenia je inaczej. Trudno... Dość długo czekałem na ten film i jakoś mnie nie przekonał, mam po prostu inny gust... Podobał mi sie The Messengers (właśnie skończyłem oglądać), Amityville i jeszcze parę podobnych... A propo Blair-Witch... To sprawa wygląda następująco, ze tak do końca to nie jest oparty na faktach, ale kur** przecież ileż jest legend i temu podobne o tej miejscowości i pobliskim lesie. Więc COŚ na pewno kiedyś było skoro tyle tego jest na ten temat... Więc nie rozumiem o co ci facet chodzi!!!

ocenił(a) film na 6
Goku20x

Przecież 6/10 to całkiem dobra nota. U mnie mało który obraz przekracza 6/10.

Goku20x

Goku, sorry, ale po wypowiedzi: "Tylko, że [REC] niestety nie jest filmem opartym o faktach;/" można wywnioskować, że albo jesteś z gimnazjum, albo jesteś ziomalem, sorry, na prawdę...

Jak można w ogóle tak film oceniać?

Może inaczej - czego ludzie oczekują po horrorze tego typu? Nawet "M jak miłość" nie jest oparte na faktach, a co dopiero horror... kaman...

ocenił(a) film na 7
Goku20x

Film faktycznie trzyma w napięciu, ale bardzo doskwiera ta panika, ale to chyba normalne dla południowców. Wszyscy się wydzierają, latają jak porąbani. Gdyby u nas w jakiejś kamienicy były hałasy, to gdyby już ktoś wezwał policję to raczej na pewno nikt nie wyszedł by na korytarz, tylko siedział w domu, bo po co ma się pakować w jakieś tarapaty.

Co do montażu i pracy kamery, to jedni lubią brukselki drudzy nie. Jedni lubią Lśnienie ( ja nie, nawet książka mnie nie wciągnęła ) drudzy nie lubią Kubricka ( ja tak, za Odyseję ). Także nie ma co się chwalić tym kto jakie kino lubi i obrzucać mięsem innych.