[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151769
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

Hmmm od czego by tu zacząć... ano od tego, od czego się zaczęło. No więc pewnego pięknego dnia zobaczyłem w Internecie trailer jakiegoś horroru. Przedstawiał on widownię w kinie, która oglądała film, horror. Nic w tym dziwnego gdyby nie to, że byli przestraszeni... wiem, wiem pewnie to było nakręcone dla marketingu! Nie podszedłbym do tego filmu tylko z powodu jakiejś zapowiedzi , ma on bowiem parę nagród filmowych (chciałem, więc sprawdzić, czy rzeczywiście jest gony polecenia). I pomyślałem, czemu nie?
Sięgnąłem po ten film, a co zobaczyłem? Może po kolei. Przede wszystkim rzuca się w oczy, "widok z kamery" (telewizyjnej). Wszystko w filmie zrobione tak, by było jak najrealistyczniej (znamy takie zagrania z Blair Witch). Podoba mi się ten "widok z kamery", film robi się wtedy bliższy naszym sercom. Widzimy emocje, niepokój, zakłopotanie. Muzyki w tym filmie nie ma (tak, tak wyłączając z tego tą "na napisach końcowych"), no i bardzo dobrze ! Dźwięki są prawidłowe, płacz, krzyk, syreny w tle. Wywiady z mieszkańcami (szczególnie utkwił mi w pamięci ten z szanownymi seniorami, co rusz kłócącymi się i dręczonymi przez sklerozę) przybliżają nas do tego "światka" filmu. Główne miejsce akcji jest okay, szczególnie jest mi bliskie ze względu na to, że sam mieszkam w bloku (może mniejszym, ale choćby strych i schody mam, tak jak w filmie). Zombie są w porządeczku, dobrze wyglądają i równie dobrze się zachowują. Co do nagłych "skoków napięcia" miałem z 2 takie podczas seansu (przez nagłe skoki dźwięku). Były to chwilowe, szybkie reakcje, typu - podskakującej ręki. Można, więc się wystrachać troszkę, trzeba tylko się skupić i zadbać o nienaganne warunki oglądania. W filmie czuć niepokój (szczególnie schody i strych), bardzo fajnie to wygląda "okiem kamery", mimo tego, że czasem wiemy, że zaraz coś się stanie, przykładowo gdy policjant chce podać zastrzyk zarażonemu dziecku... to oczywiste, że te go zaatakuje, prędzej czy później...
Film jest zatem czymś mimo wszystko nowym i oryginalnym (mało tego typu filmów możemy zobaczyć), szata graficzna jest świetna, dźwięki - git, no i można poczuć jakiś dreszczyk emocji. Ode mnie 5/10 dla tego filmu.
Pozdrawiam ! Idę już spać. =]

nigdy nie zrozumiem logiki wydawania ocen i jej zaleznosci od argumentacji. Piszesz ze film swiezy i
oryginalny, szata graficzna swietna, dzwieki git i dajesz 5/10 co sugeruje conajwyzej sredni film...

ocenił(a) film na 10
unqtom

miałem identyczne odczucia i bez bicia powiem że dałem 10. Takiego horroru jeszcze nie widziałem i szczerze mówiąc nie chcę widzieć a już na pewno nie sam. bałem się!

użytkownik usunięty
SlimShady23

No widzisz, ja za te uczucia, których ja doświadczyłem, a twierdzisz, że miałeś podobne, dałem 5/10. Widocznie to nie wystarczało. :)

użytkownik usunięty
unqtom

Hahahaa bo on jest dla mnie średni, jak pewnie zauważyłeś wypisałem tylko pozytywne rzeczy w filmie. ;)
Zresztą chyba nie muszę się tłumaczyć z oceny, co?;>

Ja podtrzymuje co napisalem - twoja recenzja jest niepełna i pozbawiona sensu w takim razie. jezeli nie masz
kompletnej analizy filmu a jedynie polowiczną.

Co rusz na forum podnoszony jest rwestes gdy ktos wydaje oceny bez argumentacji, bo co to za krytyk
filmowy, ktory nie jest w stanie wytlumaczyc innym co spowodowalo taką czy inną ocenę. O takich nie trudno,
a jakosci w ten sposob sie nie osiagnie i szkodzi to filmwebowi.

To tak jakbym ja mial oceniac twoja recenzje to takie 3/10 max, za niepełne i niekonsekwentne odniesienie się
do obrazu i wydawanie oceny nieadekwatnej do recenzji. Poniewaz tresc sugeruje film niemalze idealny w
swoim gatunku, co nie jest odzwierciedlone jego oceną. 2 punkty za rozpisanie sie na temat zalet. 1 za checi.

użytkownik usunięty
unqtom

Zgadzam się z tobą drogi Ungtom'ie. ;)) Recenzja jest połowiczna, lecz ja ją już zakończyłem.

Słuchaj, mogłem dać tą ocenę, bez żadnego tematu na forum. Tak to chociażby pokazuję innym plusy filmu, jednocześnie nie pisząc nic o minusach... Tych którzy dali ocenę, a nie pisali na forum też się czepiasz??
Co tu szkodzi FilmWeb'owi człowieku? A raczej kto? Pewnie chodzi ci o mój komentarz na forum.
Jak widzę treść cię otumaniła i nie widzisz nic poza nią... trzeba osobiście podejść do rzeczy i samemu zadecydować co się o niej myśli. ;)
Haha ale rzeczywiście to świetnie wygląda, to jest świetne, to jest świetne...ode mnie 5/10. xDDD
No cóż, film to średniak, a podkreślam, że pisałem, że a to w porządku, a to okay. Więc to nie są słowa na powyżej 5, to jest średnie i tyle na ten temat.